6 évnél régebbi cikk

Így fessünk profin húsvéti tojást
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Így fessünk profin húsvéti tojást

Méhviasz, ecet, fúrószár és bot - első hallásra ezeknek a dolgoknak nem sok közük van egymáshoz, valójában azonban egy speciális húsvéti díszítési technika, a tojásírás elengedhetetlen kellékei.

Elkezdődött a húsvéti készülődés a székesfehérvári Kézművesek Házában. Pénteken délután három alkalomból álló tojásfestő műhely indult a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében, melyet április 8-án egy egész napos tojásfestő maraton zár majd le. Radetzky Jenőné a tojásírás, vagy írókázás technikáját magyarázta el első alkalommal a résztvevőknek:

Az írókázás technikája (Fotó: Horváth Reni)

"Az eszköz, amit használunk, az úgynevezett ágica, vagy gica, más néven íróka. Egy ágacskából, kisebb botból készült, aminek a végére egy kis a csövecskét erősítettek. Ennek segítségével lehetett szépen felvinni a forró méhviasz csíkokat, pöttyöket a kifújt tojás héjára. Ezután következhetett a festés, több lépésben" - mondta Radetzky Jenőné.

Borsos Márta nagy türelemmel magyarázott (Fotó: Horváth Reni)

Borsos Márta a tojásmaratás módszerének lépéseit is bemutatta. Kiderült, hogy a tojás héjának eredeti színét teljesen fehérré varázsolhatjuk ecet segítségével. Ezután a festék is egészen másként mutat rajta! "A tojásra került minták jelentéssel bírtak, aminek a nagy részét már nem ismerjük, de ezek nem véletlenül úgy és oda kerültek, ahova rajzolták őket" - mesélte Borsos Márta.

A fehér részek a maratott területek, még festésre várnak (Fotó: Horváth Reni)

A eredeti hagyományok szerint a húsvéti tojás azért piros, mert Jézus vére festette be. Más díszítést eleinte nem is használtak, az ördög karmolásának tartották... Mára azonban számos hagyományos motívum terjed el a népi tojásdíszítési technikák között.

Berzselt tojások, vöröshagymahéjjal színezve (Fotó: Horváth Reni)

Az úgynevezett berzselt tojások nem festékkel, hanem vöröshagyma héjával színezettek. Ha a tojásra ráhelyezünk egy szép petrezselyemlevelet, vagy más mintát, majd ráhúzunk egy hálót, (vagy egy darab nejlonharisnyába kötözzük), és úgy főzzük meg hagymahéjjal telerakott vízben, szép vörösesbarna színt kapnak. A mintázott rész pedig eredeti színű marad. Ez a tojás fogyasztásra is kiválóan alkalmas!

A forró viasszal óvatosan kell bánni! (Fotó: Horváth Reni)

Az írókázáshoz a méhviaszt eredetileg a kályhánál melegítették fel, és egy kis kormot is kevertek az olvadt viaszba, hogy még jobban lehessen látni, hova is húzták a mintát vele a tojás héján, vagy régies szóval a tojás földjén. A méhviasz a gyertyaviaszhoz képest sokkal jobban tapad, ezért lehetett vele precízebben megrajzolni a mintákat.

A barka ágaira általában kifújt tojásokat aggatunk - de hogyan tudjuk ezt a legkönnyebben és legszebben a elkészíteni? Radetzky Jenőné erre is elárult egy praktikát. Ne tűvel szúrjuk ki a tojást, hanem egy egészen vékony fúrószárral! Ezt forgassuk benne kézzel óvatosan, így lyukasszuk ki mindkét végén a tojást kifújás előtt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek