6 évnél régebbi cikk

Jó az öreg Vidi a háznál: top 100-ban a fehérvári klub
Fehérvár Médiacentrum fotójaJó az öreg Vidi a háznál: top 100-ban a fehérvári klub

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) harmincegy európai labdarúgó bajnokságot vett nagyító alá a játékosok életkorát vizsgálva. A 2016 szeptembere és 2017 márciusa között lejátszott mérkőzések alapján összeállították a legfiatalabb és a legidősebb európai klubok százas listáját, utóbbira a Videoton is felkerült.

A svájci központú CIES listáin akad érdekesség bőven. A legalacsonyabb átlagéletkorú csapatnak a szlovák FC Senica bizonyult: a szenicei klubnál 22,24 év az adott időszakban pályára lépett játékosok átlagéletkora. A második a dán FC Nordsjælland 22.29-es, a harmadik a horvát Lokomotiva Zagreb 22,45-ös mutatóval. A legtöbb együttest Hollandia (12) adja, a nyugat-európai nemzet Horvátországot (8), Németországot és Szlovákiát (7-7) előzi meg. Feltétlenül meg kell említenünk az angolokat, a Premier League-ből ugyanis némileg meglepő módon egy csapat sem került be a százba. Magyar csapat viszont igen, a Vasas 25,29 évvel a 72., az Újpest pedig 25,5-ös átlaggal a 89. a listán.

A legfiatalabb európai klubok teljes listáját ide kattintva tekinthetitek meg.

Juhász Roland 34. életévében járva is a Vidi egyik erőssége (Fotó: vidi.hu)

Európa legidősebb csapatának az olasz Chievo számít, a Serie A-ben szereplő gárda átlagéletkora 32,09 év, vagyis a kimondottan rutinos labdarúgókban látja a klub a sikerek zálogát. Erre a dobogóra még két ciprusi klub fért fel, második az AEK Larnaca (31,87), harmadik Nea Salamis (30,38). Harmincas átlagot hozott még egy újabb ciprusi gárda, az Apollon Limassol (30,1), illetve az angol West Bromwich és a görög Kerkyra (egyaránt 30,03).

Az országos lebontásban az angolok és a törökök viszik a prímet (10-10 csapat), őket Ciprus és Oroszország (9-9) követi. Magyarországról három csapat fért be a top 100-ba: a Debrecen az 55. (28,47), a Ferencváros a 84. (27,98), míg a Videoton pont a 100. helyen végzett 27,99 évvel.

Mivel a Vidi jelenleg vezeti a tabellát, nem nagy művészet megállapítani: ebben az esetben jó az öreg a háznál, ezt a piros kékeknél a lassan 34 esztendős Danko Lazovics és Juhász Roland is bőven bizonyította már!

A legidősebb európai klubok teljes listáját ide kattintva nézheted meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek