7 évnél régebbi cikk

Milyen a jó pálinka?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMilyen a jó pálinka?

Szerintem a jó pálinka birsből készült, esetleg birságyon pihent, de semmiképpen nem mézes. Utóbbinak ugyanis olyan intenzív az íze, hogy akkor már minek a pálinkába gyümölcs? Akkor már nyugodtan készülhetne a mézből magából az ital.

Egy biztos. A pálinka, és külön a törkölypálinka hungarikum, vagyis nemzeti büszkeségeink egyike. Aki csak teheti, készít magának házipálinkát – bár azt talán nem kéne mindenkinek. Merthogy a készítése egyszerű is, meg nem is. Pár éve valahogy mindig úgy alakult, hogy került hozzánk némi törköly, illetve egyszer egy csomó alma. Szóval igazán az ember azt is teheti, hogy a jól előkészített, kimagozott és tiszta gyümölcsöt vagy törkölyt beteszi egy hordóba, leköti az edény száját úgy, hogy az anyag ne kapjon oxigént, de megoldja, hogy a keletkező gázok eltávozhassanak, aztán ottfelejti pár hétre-hónapra. De lehet variálni cukorral, élesztővel miegymással, de ebbe én már nem mentem sohasem bele – persze ha ezt tesszük, már hivatalosan nem is beszélhetnénk pálinkáról. Visszatérve a saját próbálkozáshoz: tudatlanságunk ellenére, vagy épp emiatt egészen finom pálinkánk lett. Igaz a szeszfőzdében kicsit megszidtak, hogy száraz az anyag, de hát ők úgyis tesznek hozzá vizet a lepárláshoz. Szerintem a pálinka kifőzése is igazi művészet. Nem is vállalkoznék rá egy házi lepárlóval hacsak nem pályáznék vele a „Kossuth utcai rettenetes” címre. De szerencsére mindenfelé találni kisebb szeszfőzdéket, ahol kicsi üstben a 100 liternyi cefrét is hajlandók lefőzni.

A pálinka, illetve törkölypálinka kizárólag Magyarországon termett, húsos, magozott, bogyós gyümölcsből, illetve a törkölyből készül, és az erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását is Magyarországon kell végezni. A pálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem.

Na, de térjünk vissza ahhoz, milyen a jó pálinka. Ugyan jó nyolc éve készítette az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. azt a kutatást, amelyben 18-49 éves magyarokat kérdeztek arról, hogy milyen az ideális pálinka, de szerintem az ízlésünk azóta sem változott.

Ilyen pohárból kortyolva érezni legjobban a pálinka zamatát   (kép: hungarikum.hu)

Az első és legfontosabb ismérve, hogy gyümölcsös az íze. Ezt a megkérdezettek 66 százaléka tartja elengedhetetlennek. (A fennmaradó 34 százalék meg vagy még nem ivott pálinkát, vagy már annyit, hogy csak az alkoholtartalma érdekli.) S ha már az alkoholtartalomnál tartunk, ugyanannyian – a megkérdezettek negyede – szereti, ha magas, 50 fokos az alkoholtartalom, és azt ha közepes, vagyis 40 fokos a pálinka. Az azonban mindenképpen fontos ismérv, hogy az ideális pálinka semmiképpen sem tartozik az alacsony, 30 fokos alkoholtartalmú italok közé. Azt mondjuk nem értem, miért szereti valaki, ha erős és kaparja a torkot (17 %), meg azt sem, ha „a gyomorban tüzet rakó” (18 %), de hát nem vagyunk egyformák, és azt sem tudni, ki mit ért ezeken a kifejezéseken. Mindenesetre a pálinka az az égetett szesz, amit „aqua vitae” néven a 16. századig gyógyszerként tartottak számon, és amit egy erős, fűszeres zsíros étel után már a nagymamám is ajánlott fogyasztani, csak hogy szétcsapassuk a zsírt…

(Írásunk a MTI és a hungarikum.hu információinak felhasználásával készült)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek