6 évnél régebbi cikk

Zsírégetés, erőfejlesztés, állóképesség-növelés: ez a kettlebell
Fehérvár Médiacentrum fotójaZsírégetés, erőfejlesztés, állóképesség-növelés: ez a kettlebell

Hatékony zsírégetésre vágysz? Erőfejlesztés, izomépítés a célod? Szeretnéd az állóképességedet is növelni? Akkor a kettlebell neked való sport!

Mi az a kettlebell?

Biztos láttál már az edzőtermekben, vagy a parkokban edző fitt emberek kezében egy olyan kerek vasgolyót, aminek füle van és vígan leng a levegőben. Nos, ez a kettlebell, amit girjának is hívnak.

Tanítványaim, Májer Brigitta és Kernusz Viki nagyon szeretnek a kertben edzeni a kettlebellel (Fotó: Temesvári Márta)

Ezt az orosz öntöttvas súlyt már a cári Oroszországban is használták az erőművészek és a súlyemelők. 1913-ban a Hercules című orosz folyóiratban Ludvig Csaplinszkij így írt róla: „Nincs még egy olyan sportág, amely olyan jól fejlesztené az izomerőt és a testet, mint a kettlebell-sport”. Ennek megfelelően több súlyemelő legenda (Zsabotyinszkij, Jurij Vlaszov, Alekszejev) kettlebellt forgatva kezdte olimpiai karrierjét.

Kettlebell edzés – régen...

Az orosz különleges egységek tagjai is kettlebell-lel fejlesztették mindig gyorsaságukat, állóképességüket és erejüket. A kettlebell persze nem maradt az oroszoknál, mivel az egykori Szpecnaz-kiképző, Pavel az USA-ba emigrált, és segítségével az amerikai katonai és rendfenntartási elit (FBI, titkosszolgálat, tengerészgyalogság…) is felismerte ennek az eszköznek az egyszerűségét és hatékonyságát.

A kettlebell világméretű elterjedése Pavel Tsatsouline-nak köszönhető (Fotó Photobucket!)

Hazánkban is megtaláljuk a fegyveres testületek eszköztárában a kettlebellt, valamint az utóbbi években egyre több élsportoló fedezte fel kiegészítő edzésnek, illetve fő edzési formának, mivel pár hónap alatt élsportolói erőt, s állóképességet lehet elérni vele.

Az SFG-edzés egyszerű és remekül alkalmazkodik minden sporthoz, ahol a dinamizmus, robbanékonyság, agilitás és erő fontos. Hosszú évek óta dolgoznak kettlebell-lel élsportolók olyan területekről, mint például vízilabda, kick-box, thai box, judo, kosárlabda, kézilabda, autó- és motorversenyzés.

Miért jó, ha kettlebellezünk?

A kettlebell az antik szobrokhoz hasonlatos alakhoz segít hozzá: gyönyörű izmok, acélosság, karcsú derék, kockás has, széles vállak, szép combok és kemény popsi. A kettlebell-lel remekül fejleszthető az állóképesség, növelhető az erő. Letakarítja a testről a felesleges zsírt, nem ritka a heti 1% testzsírcsökkenés! Ha túlsúllyal küzdünk: lefogyunk. Ha túl soványak vagyunk: megizmosodunk.

Gál Zoltán remekül fejleszti magát a kettlebellel (Fotó: Temesvári Márta)

Ez furcsán hangozhat, de így van. 1997-ben Voropajev felmérést végzett az orosz girjevikek körében. Kutatása során megállapította, hogy az edzések hatására 21,2 százalékuknál testsúlynövekedés állt be, s 21,2 %-uknál (igen, ugyanolyan százalékban!) testsúlycsökkenés. Vagyis: aki sovány volt, izmot szedett magára, a testsúlya nőtt. Aki pedig nehéz súlyú volt, arról „kezdett leolvadni a zsír”.

Hogyan lehetséges mindez?

Az edzések során rengeteg kalóriát/testzsírt pusztít a szervezet. Az intenzív intervallumok hatására felpörög az anyagcsere. A  test kezd átalakulni a görök szobrokhoz hasonlatos formává, az izmok tónusosabbak lesznek.

Mint a súlyokkal történő edzések esetében, úgy itt is fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a zsírvesztést nem kilókban kell nézni, hanem centikben! Több tanítványom hívott már fel sírva azzal, hogy „híztam, pedig fogyni akartam!”, mert a mérleg többet mutatott a „kiindulási súlynál”. Igen ám, de a nadrág meg leesett róla időközben! Ne felejtsük el, hogy a forma számít! 1 kg zsír ugyanannyit nyom, mint 1 kg izom, de a térfogatuk nem azonos!

A zsír és az izom térfogata nem azonos!

Nem akarok túlságosan izmos lenni! – halljuk sokszor a hölgyektől. 

Természetesen nem kell attól félni, hogy „túlságosan izmos” lesz valaki a kettlebelltől! Főként a hölgyek szoktak amiatt aggódni, hogy az első edzés utáni reggelen Schwarzeneggerként ébrednek majd fel. Nos, ez nemcsak azért nem következik be, mert egyetlen erőedzés sincsen, amely ilyen hatalmas mértékű izomnövekedést eredményezne néhány gyakorlat után, hanem mert a kettlebell inkább erőt és acélosságot ad!

Tanítványommal, Bartha Jánossal edzés közben: nekünk sincsenek hatalmas izmaink, pedig kettlebellezünk! (Fotó: Egri Panna)

Ahhoz egyébként, hogy az izom keresztmetszete nagy mértékben növekedjen, nemcsak meghatározott edzésmunka + tömegnövelésre irányzó diéta kell, hanem magas tesztoszteronszint is! A hölgyek tesztoszteronszintje a férfiak tesztoszteronszintjének tizedét, huszadát éri el. Ha nem akar valaki szándékosan női bivaly lenni, és nem szed tesztoszteronnövelő-szereket, egyéb kiegészítő pirulákat, nem kell aggódnia a „túlnövekedés” miatt!

Milyen a tökéletes kettlebelles női alak? 

Például ezek a lányok kellőképpen illusztrálják:

Férfiak esetében is nagyon sok példát tudnék mutatni az acélosságra, gyönyörű izmokra, például őt:

Tommy Blom (Fotó: tommyblom.com)

A kettlebell egy holisztikus mozgásforma, tehát minden izomcsoportot megmozgat, ettől lesz hatékony! És emiatt érhető el fantasztikus eredmény pár hónap alatt, heti két edzéssel is!

Rózsás Dániel egyik kedvenc gyakorlata közben (Fotó: Temesvári Márta)

A folytatásban arról lesz szó, hogy kinek ajánlott a kettlebell, s megszólal hazánk legmagasabb szintű kettlebell szakértője, Lakatos Péter is!

Lakatos Péter, hazánk legmagasabb szintű kettlebell szakértője

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat   

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek