6 évnél régebbi cikk

Kettlebell, a látványos fejlődés eszköze
Fehérvár Médiacentrum fotójaKettlebell, a látványos fejlődés eszköze

A kettlebellt már a cári Oroszországban is használták az erőművészek és a súlyemelők. Az orosz különleges egységek tagjai is ezzel fejlesztették mindig gyorsaságukat, állóképességüket, erejüket, s az amerikai katonai és rendfenntartási elit eszköztárából sem hiányozhat a „füles golyó”. Hazánkban is megtalálható már a fegyveres testületeknél, s az élsportolók is bátran nyúlnak utána. Sőt, még te is formálhatod vele testedet!

Mire jó a kettlebell?

Az előző részben már kifejtettem, hogy a kettlebell az antik szobrokhoz hasonlatos alakhoz segíthet hozzá. Segítségével gyönyörű izmokra, acélosságra, karcsú derékra, kockás hasra, széles vállakra, szép combokra és kemény popsira tehetünk szert. Vagyis olyan testre, amelyre mindenki vágyik. Persze, a kettlebell-lel nemcsak kívülről alakíthatjuk át magunkat! Azon túl, hogy tetszetős látványnak örülhetünk pár hónapos edzés után (és a párunk is, amikor ránk tekint) azt is észrevehetjük, hogy remekül fejleszthető vele az állóképesség, növelhető az erő.

Gál Zoltán is remekül fejleszti magát a kettlebellel – Ezt a fotót tavaly készítettem róla egy edzés után, amikor épp "lazított".  
(Fotó: Temesvári Márta)

Miközben erősödünk, s növeljük tüdőnk kapacitását a súly letakarítja testünkről a felesleges zsírt. Nem ritka a heti 1% testzsírcsökkenés sem! Ha túlsúllyal küzdünk: lefogyunk. Ha túl soványak vagyunk: megizmosodunk.

Hogyan néz ki egy kettlebell?

A kettlebell leginkább egy ágyúgolyóra hasonlít, amelynek van egy fogantyúja. Eredetileg mezőgazdasági szerszámként használták: segített a termés lemérésében, mint ellensúly. Hamarosan viszont rájöttek a benne rejlő egyéb lehetőségekre is.

Még ebbe a filmbe is bekerült a kettlebell:

Hogyan használjuk a kettlebellt?

A kettlebellt nem a tengelynél fogjuk meg, mint az egykezes és a kétkezes súlyzókat, hanem a fogás messze esik a súlyzó középpontjától. Ebből adódik, hogy amikor használjuk ezt az eszközt, akkor folyamatosan koordinálnunk kell a mozdulatainkat, s már ahhoz is nagy erő szükséges, hogy helyesen tartsuk a súlyt, hiszen adott izomcsoportokat kell bevonni a végrehajtáshoz.

Az egyik tanítványom, Joó Gábor bemutatja, hogyan használjuk a kettlebellt. A fotó tavaly készült a fehérvári Sportmajálison, amikor színpadi fellépésünk volt.

A kettlebell elsősorban a törzsünket erősíti, de mivel az edzés során elengedhetetlen az egész testünk koordinált működése, ezért fejleszti a lábakat, a karokat is és extrém módon segíti a zsírégetést. Nem hasonlítható össze egyetlen más „súlyzós” (konditermes) edzéssel sem!

Milyen múltja van a kettlebellnek?

Ezt az orosz öntöttvas súlyt már a cári Oroszországban is használták az erőművészek és a súlyemelők. 

Ez ám az óriási kettlebell! 

„Nincs még egy olyan sportág, amely olyan jól fejlesztené az izomerőt és a testet, mint a kettlebell-sport”. – írta róla 1913-ban a Hercules című orosz folyóiratban Ludvig Csaplinszkij.

Ezt támasztják alá azok a súlyemelő legendák is, akik kettlebell-lel edzve kezdték olimpiai karrierjüket: például Jurij Vlaszov, Leonyid Zsabotyinszkij. Az orosz különleges egységek tagjai is kettlebellel fejlesztették mindig gyorsaságukat, állóképességüket és erejüket, valamint az amerikai rendfenntartási és katonai elit  (FBI, titkosszolgálat, tengerészgyalogság…) is felismerte ennek az eszköznek az egyszerűségét és hatékonyságát. Sőt, hazánkban sem hiányozhat a fegyveres testületek eszköztárából a kettlebell!

Itt épp egy katonai kettlebell-bemutatót láthatunk:

Az SFG-edzés egyszerű és remekül alkalmazkodik minden sporthoz, ahol a dinamizmus, robbanékonyság, agilitás és erő a fontos. Hosszú évek óta dolgoznak kettlebell-lel élsportolók olyan területekről, mint például a vízilabda, kick-box, thai box, judo, kosárlabda, kézilabda, autó- és motorversenyzés.

Hogyan került hazánkba az SFG rendszere?

A StrongFirst rendszerét (SFG) hazánkban Lakatos Péter Master fokozatú oktató ismertette meg a sportolókkal, a rendvédelmi szervekkel, illetve azokkal az emberekkel, akik testüket ezzel az eszközzel szerették volna szebbé, erősebbé, tónusosabbá, zsírtalanabbá alakítani. Lakatos Péternek 2005-ben mutatott meg egy barátja néhány Pavel-videót, amit kicsit hitetlenkedve nézett végig, s annyira érdekelni kezdte a kettlebell, hogy 2006-ban regisztrált az első olyan európai képzésre, amelyet Pavel vezetett, és sikeres vizsgát tett.

Lakatos Péter bemutatja, milyen a tökéletes swing

A döntést természetesen nem bánta meg, s ő lett a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, Pavel Tsatsouline magyarországi képviselője, aki azóta is szervezi hazánkban az SFG-s képzéseket, továbbképzéseket, konferenciákat.

– Ami a kettlebellt izgalmassá teszi, az a használat módja – mondta a mester, amikor e témáról beszélgettünk. – Ebben azt gondolom, hogy a StrongFirst és Pavel rendszere verhetetlen. Legyen a használója egy átlagember vagy olimpikon, a kettlebell és az SFG kombinációa pozitív eredménnyel fog járni. Természetesen a TEK, a 34-es Különleges Műveleti Zászlóalj izgalmas terület, de elképesztően sok átlagemberből kreáltunk átlag felettit az évek során. És persze sok olimpikon felkészülésében is szerepet kapott a kettlebell és a StrongFirst.

Pavel épp  edzést tart a TEK-nél (Fotó: 360akademia.hu)

Mert igen, a kettlebellt nemcsak a rendvédelmi szervek tagjai és az élsportolók használhatják, hanem mindenki, aki ezzel a remek eszközzel szeretné formálni testét, erőnlétét, egészségét!

Kik használhatják tehát a kettlebellt?

A rendvédelmi szerveken és az élsportolókon kívül:

  • elsősorban te, ha elmész egy edzésre;
  • aztán a párod, mert a legnagyobb öröm a társunkkal együtt edzeni;
  • a barátaid, akiket szintén elhívsz, hogy egymást támogassátok a célok elérésében;
  • a nagyfiad/nagylányod, akivel közösen szeretnél sportolni;
  • a szüleid, mert neked is fontos az ő egészségük és erőnlétük.

Bartha János se tud elszabadulni a kettlebell bűvköréből, mióta először kipróbálta. Itt épp a szüleim kertjében próbál meg varjúállást bemutatni
(Fotó: Temesvári Márta)

Az utolsó két pont kapcsán felmerül a kérdés:

Számít-e az életkor, illetve a nem?

Mondhatnám, hogy „Neeeeeeeeeeeeeem!”, de akkor hazudnék. Nyilván egy 8-10 éves kisfiú kezébe nem szabad nehéz súlyokat adni. Ha a gyermekedet ilyen fiatalon be szeretnéd íratni kettlebellezni, akkor ő olyan erősítő gyakorlatokat kap majd (legalábbis én kizárólag így vállalok fiatalokat), aminek csak kiegészítője lesz a kettlebell, és abból is a kisebb súlyokat vesszük elő.

Ő természetesen nem a kettlebellezésben fáradt el, csupán elaludt a súlyok között. Az egyik tanítványom gyermeke látható a képen. Szundikált, amíg anyukája edzett.
(Fotó: Temesvári Márta) 

Nem úgy fog edzeni, mint a felnőttek! Fontos a fokozatosság, és annak figyelembevétele, hogy miként fejlődik a gyerekek csontozata, izomzata. S persze az sem mellékes, hogy milyen az erő-állóképessége. Kivételek persze vannak. Burián Bendegúz például 12 évesen kempóvilágbajnok lett, és a kettlebellt is már egy éve gond nélkül,  vígan forgatja.

Burián Bendegúz 12 évesen már vígan forgatta a kettlebellt. A fotó a tavalyi Sportmajálison készült, amikor a súlyokkal játszadoztunk.
(Fotó: Temesvári Márta)

Ha az anyukádat vagy a nagymamádat szeretnéd elvinni edzeni, az sem probléma. Természetesen náluk is meghatározza az edzés milyenségét az életkor, erőnlét, s, hogy van-e valamilyen betegsége/sérülése. (Erre majd később visszatérünk részletesen is.) Apukám 70 évesen például remek formában van, simán lenyom engem fekvőtámaszban is. Sőt, több nyugdíjas tanítványom is van, akik nagy súlyokkal és szabályosan dolgoznak.

Apukám 70 évesen simán lenyom engem fekvőtámaszban (is)
(Fotó: Temesvári Gyuláné)

– Járnak hozzám kettlebellezni 70 felettiek és kiskamaszok is  – mondta beszélgetésünk során Lakatos Péter megerősítve engem abban, hogy nem csak a húszéveseké a világ. – Mindkét esetben az a kérdés, hogy megfelelő oktatás és szűrés előzi-e meg a használatot. Oktatóink remek szakemberek, nem tartok attól, hogy jogosulatlan kézbe adnának kettlebellt.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat   

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek