6 évnél régebbi cikk

Adó: ne feledkezz meg a civilekről! Hétfőig rendelkezz az 1+1 %-ról!
Fehérvár Médiacentrum fotójaAdó: ne feledkezz meg a civilekről! Hétfőig rendelkezz az 1+1 %-ról!

Már el is felejtetted, hogy az adót be kellett vallani? Akkor se dőlj hátra, ha a munkáltatód vagy a NAV már elkészítette az adóbevallásodat! Vedd elő az adószámodat, keress egy nyomtatványt és rendelkezz, melyik civil szervezet, illetve egyház kap tőled 1-1 százaléknyi pénzt!

Adj egy részt a civileknek! Elcsépelt ugyan már a szlogen, de nagyon igaz. Ha te rendelkezel arról, hogy az adód 1%-át mondjuk a gyermeked óvodája, iskolája vagy a kedvenc állatotthonod használja fel, máris döntöttél arról, mi a fontos. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a második 1 %-kal pedig valamelyik egyház karitatív munkáját segíted, igazán elégedett lehetsz, hogy tettél valamit az elesettek érdekében is. 

Viszont az adóbevallásod jó eséllyel már elkészült és valószínűleg le is adtad. Fontos tudnod, hogy ha a munkáltatód intézte az adóbevallásodat, vagy a NAV-ra bíztad, akkor nem rendelkezett senki az egy százalékokról. Azt ugyanis helyetted nem teheti meg senki. Ne szalaszd el ezt a lehetőséget, hiszen tudod: sok kicsi sokra megy. A civil szervezetek és egyházak működése sokszor nagyban múlik azon, mennyi pénzt ajánlottunk fel mi, magánemberek az adónkból.

A támogatható civil szervezetekről a NAV honlapján van egy kereshető lista, ahol rá lehet keresni külön a fehérvári civilekre is. Az egyházak és kiemelt előirányzatok listáját pedig  itt találod. A nyomtatványt innen ki is nyomtathatod.

A végső feladási határidő azonban mindenképpen május 22, úgyhogy ne késlekedj! Legjobb, ha a kitöltött papírt egyenesen a NAV ügyfélszolgálatára viszed be, vagy elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül rendelkezel. Ezen a linken megtalálod a Fejér megyei NAV ügyfélszolgálatok listáját. De a hétfőig a postán feladott nyilatkozatok is érvényesek. Kitöltheted a formanyomtatványt, de az is elég, ha a borítékkal azonos méretű lapra ráírod a választott szervezet adószámát. Ráírhatod a nevét is, de ez nem kötelező. A rendelkező nyilatkozaton jelezheted hozzájárulásodat ahhoz, hogy a NAV közölje nevedet és elérhetőségedet a megjelölt civil szervezettel. Ez azonban önkéntes, nem feltétele annak, hogy rendelkezz az egy százalékról. Az azonban mindenképp fontos, hogy a lezárt borítékra kívülről írd rá az adószámodat!

Tehát ne habozz! Rendelkezz most!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek