Clear sky29 °C
2019. augusztus 19. hétfő Huba
Menü

Indul a játék az életért – flashmob az újraélesztésről

Indul a játék az életért – flashmob az újraélesztésről
(Fotó: Simon Erika)

Több mint 100 fiatal térdelt a földön és nyomott másodpercenként kettőt egy-egy zöld labdán azon a flashmobon, ahol az újraélesztés fontosságára kívánták felhívni a figyelmet. A diákok Klupács Péter mentő-technikus lelkesítő szavaira mutatták be az életmentő technikát. A népszerűsítő program célja, hogy szükség esetén minél többen merjenek és tudjanak cselekedni a mentők megérkeztéig.

„Indul a játék az életért!” – ezekkel a szavakkal indult villámcsődület az Országalmánál. „Otthon meg lehet tanulni az újraélesztést! Egy élet múlhat rajta – merjünk odamenni, ne maradjon a földön fekve senki soha! Éljünk egy olyan világban, ahol segítséget nyújtunk a másiknak! Legyetek bátrak, merjetek cselekedni!” – hangzottak a lelkesítő szavak, miközben a zene adta a megfelelő ritmust a résztvevőknek. A látványos flashmobot, amibe járókelők is becsatlakoztak, azzal a céllal szervezték, hogy felhívják a figyelmet arra a gyorsan elsajátítható módszerre, amellyel életet menthetünk:

 

És akkor nézzük, a TEVAgy a HŐS! program főhősei hogyan tanítják az újraélesztést:  

Talán nem is véletlen, hogy iskolások tanítanak minket az újraélesztés fontosságára és akár a technikájára. Nekem például azonnal beugrott az az eset, amikor Dunaújvárosban pár fiú megmentette az osztálytársát. Tornaórán a srác összeesett, a társai azonnal megvizsgálták, nekiláttak újraéleszteni, hívták a mentőket és még a mentőhelikopter leszállásakor is az osztály állította le a forgalmat az úton, amire az le tudott szállni.

Még nem kerültem ilyen helyzetbe, így nem tudom, mekkora bátorságra van szükség, hogy egy ember szívét helyettesítsük, de gyanítom, nagyra. Talán épp a középiskolások azok, akik elég bátrak és úgy tudnak segíteni, hogy nem mérlegelik a következményeket. Mert egyébként az ember hiába hallja azt a videóban, hogy ha el is törted pár bordáját, meg fogja köszönni neked az életét, csak beugrik, amit a neten olvastunk: hogy mennyire meghurcoltak olyan embereket, akik segítettek.

Meg persze az sem éppen segít a félelem legyőzésében, ha az ember egészségügyi oldalakon böngészi az újraélesztésről szóló cikkeket, mert akkor biztosan nem mer odatérdelni valaki mellé. Nem is idézem, mi mindent írnak…

Viszont az érdekes, hogy ma már az úgynevezett laikus újraélesztési protokollnak nem része a lélegeztetés. Csak annak a bizonyos közös csőnek a kialakítása. Amit egy laikusnak tennie kell: hívjuk a segélyhívót és tartsuk fenn a keringést. Egyébként megjegyezted, mi a célja az úgynevezett mellkaskompressziónak, a keringés fenntartásának? Hogy az agy jusson némi oxigénhez a profi segítség megérkezéséig is, különben hiába mentik meg valakinek az életét, lehet, hogy (már csak szervdonornak lesz jó) nem élhet már normális életet, mert 4 perc után az agy meghal és ott nincs restart.

Egyébként míg a gyerekeknek a TEVAgy a HŐS! program segíthet a technika elsajátításában, addig a felnőtteknek inkább a félelmet kell legyőzni. Ezt segítheti egy másik újraélesztős filmben, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány filmjében Bala (Csuja Imre) a „Van úgy, hogy keménynek kell lenni” mondatával:

Ha az ember rákeres, számos újraélesztős videót talál. Egy bennünk a közös: a Bee Gees slágere. S ahogy az egyik újraélesztő videóban fogalmaznak: a diszkó megmenti az életet: 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
  Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
 • Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
  Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
 • Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
  Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
 • Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
  Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
 • Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
  Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
 • Jól járhatnak az almatermelők
  Jól járhatnak az almatermelők
 • Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
  Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
 • Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
  Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
 • Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
  Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
 • Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
  Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
 • 150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
  150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
 • Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
  Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
 • Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak
  Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak