6 évnél régebbi cikk

Szürkehályog-műtét műlencse beültetéssel
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzürkehályog-műtét műlencse beültetéssel

Napszemüveget tanácsol Dr. Szelp Judit, a LIFE Szemészeti Centrum vezető főorvosa a fiataloknak. A szemészeti rendelőben beszélgetve a korszerű szemészeti műszeres vizsgálatok és beavatkozások mellett a szemészeti diagnosztikában és a terápiában használt lehetőségektől kezdve a legegyszerűbb szezonálisan előforduló szemproblémákig, betegségekig sok mindenről szót ejtettünk. Végül arra jutottunk, hogy szerencsés helyzetben vagyunk, mert a szemészeti járóbeteg szakrendelés kiegészítve a lézeres terápiával, az egynapos sebészeti műtétek lehetőségével Székesfehérváron és Fejér megyében egyedülállóan komplex szemészeti ellátást biztosít az itt élők számára.

lyek a leggyakrabban előforduló szembetegségek?

Ha belgyógyászati betegségeket kísérő szembetegségekről van szó, akkor a cukorbetegség okozta szövődményekről, érbetegségekhez, keringési betegségekhez tartozó szövődményekről beszélhetünk a szemfenéken, az ideghártyán. Hogyha a degeneratív betegségeket nézzük, akkor az időskori makuladegeneráció (sárgatestsorvadás, centrálisideghártya-sorvadás) az ideghártya centrumát érintő elváltozás a leggyakoribb. Illetve kiemeljük a szemlencse elszürkülését, a szürkehályogot is.

Ilyenkor nyár elején mi a legjellemzőbb szezonális megbetegedés és milyen hatásos gyógymódokat alkalmazhatunk ezzel a betegséggel szemben?

Az irritációt, viszketést okozó szembetegségek közül ebben az évszakban a leggyakoribbak a szemhéjat, szemfelszínt érintő allergiás megbetegedések. Ennek során nincs erős váladékozás, nincsenek gyulladásos tünetek, piros a szem, a szemrésben nyálkás váladék képződik, duzzadt a szemhéj, a bőrfelszín hámlik, viszketést érzünk. Hogy mit tehetünk a tünetek megszüntetése érdekében? Először is meg kell vizsgálni, mi okozza konkrétan az allergiát. Amennyiben fényt derítettünk az allergia okára, az azzal történő érintkezést célzottan kerülni kell, vagy megkezdeni a megfelelő terápiát. Ha mégsem lehet megtudni az allergiás megbetegedés okát, akkor két variáció lehetséges. Ha nem olyan erősek a tünetek, akkor lokális kezelést kezdünk – allergiával szemben hatásos szemcseppekkel, kenőcsökkel. Ha erősebb tünetekkel találkozunk, esetleg más területet is érint, mindenképp teljesebb körű vizsgálatokra, gyógyszeres kezelésre van szükség.

 

Szemünk védelme a naptól miért fontos? Kell-e erre gondolni gyermekkorban is, vagy csak a felnőtteknek?

Az ózonlyuk növekedése miatti magasabb UV-sugárzás problémája egyre inkább előtérbe kerül. Az UV-sugárzás a szem látóhártyáját betegítheti meg, pontosan az éleslátás helyét. Ennek a megelőzésére feltétlenül ajánlott a nagyon erős sugárzással szemben is védelmet nyújtó UV-szűrővel ellátott napszemüvegek használata, viselete. Fontos, hogy a napszemüveg megvásárlásakor figyeljünk oda arra, hogy az UV-szűrőről kapjunk tanúsítványt. Ha ezzel a szemüveg nem rendelkezik, lehetséges, hogy mégsem szűri a veszélyes sugarakat, ezzel pedig akár nagyobb bajt is okozhatunk, mint ha fel sem vennénk a rossz minőségű napszemüveget. Figyeljünk tehát oda arra, hogy megbízható helyen (látszerésznél, optikai szaküzletekben) vásároljunk!

A korunk mennyire befolyásolja a látásunkat?

A természetes öregedés következtében szemünk egyre jobban elfárad a napi tevékenységünk során, a szemlencse és az alkalmazkodásban részt vevő más szöveteink rugalmassága csökken, ezáltal csökken a szemünk fókuszáló képessége. Gyakorlatilag ez vezet az úgynevezett öregszeműséghez, presbyopiához. Ezután lesz szükségünk közeli látásunk javítása érdekében – természetesen egyénre szabottan – különböző dioptriájú közeli (olvasó) szemüveg viselésére.

Mit tehetünk már gyermekkorban a szemünk védelme érdekében vagy a szemromlás megelőzéséért?

Száz százalékos recept nincsen, hiszen a látásunkat az életkörülményeink mellett genetikai-születési adottságaink is nagyban befolyásolhatják. Mindenesetre nagyon fontos, hogy már a korai életszakaszban, óvodás kortól kezdve járjunk rendszeresen szemészeti szűrővizsgálatokra, hogy az esetleges rendellenességek időben felfedezhetők és orvosolhatók lehessenek!

A megelőzés olcsóbb, mint a gyógyítás. Járjunk szűrővizsgálatokra!  (fotó: Kis László)

Ha már a gyógyszer vagy a szemcseppek nem segíthetnek, gyakran műtéti eljárásokra van szükség. Melyik a leggyakrabban végzett szemészeti műtéti beavatkozás? Véletlen, hogy Ön éppen a szürkehályog-műtétek specialistája?

Nem véletlen, hiszen a szürkehályog-műtét az egyik leggyakrabban végzett beavatkozás. Ennek egyik formája a szürkehályog eltávolítása műlencse beültetéssel, amely ma már rutinműtétnek számít. A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását jelenti. A homály fokozódásával a látásélesség egyre inkább csökken, beavatkozás nélkül a szem teljes látásvesztését okozza. A modern orvostudomány mai állása szerint a szürkehályog végleges megszüntetésének egyetlen gyógymódja ismert: a szemlencse műtéti úton való eltávolítása és egy speciális műanyagból készült műlencsével való helyettesítése. Ez a legkorszerűbb műtéti eljárás egynapos sebészeti kereteken belül, lokális, érzéstelenítő szemcsepp adagolása mellett elvégezhető és teljesen fájdalommentes, ráadásul a páciens számára kiváló látásélességet és újra minőségi látást eredményez.

Ma már modern műszerek is segítik a szemészeket a gyógyításban. Itt is egy sor érdekes eszközt látok...

A minden szemészeti rendelőben megtalálható egyszerűbb eszközökön kívül két berendezés nyújt nekem nagy segítséget. Az egyik az OCT-berendezés (Optikai Koherencia Tomográfia), amellyel az ideghártya nagy felbontású képét lehet megalkotni egy speciális fényforrásból (diódalézer) származó fénynyaláb felhasználásával. A retinabetegségek pontos diagnózisához elengedhetetlen ez a segítség.
A másik berendezés, a szemészeti lézeres terápiához elengedhetetlen kombi lézer, amely a szem elülső és hátsó szegmensének kezelését teszi lehetővé a szemgolyó műtéti megnyitása nélkül. A hátsó szegmentumban a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek, ideghártya-szakadásainak, a vénás érelzáródás komplikációinak gyógyítását segíti elő. Az elülső szegmentumban a műlencse-beültetés utáni tokmegvastagodás, zárt zugú zöldhályogban a szivárványhártya átlyukasztása végezhető el. Az új műszerekkel történő vizsgálatok, beavatkozások fájdalommentesek és ambulánsan elvégezhetők: A gyógyító eljárás során nincs szükség sebek ejtésére, a kívánt hatás tűszúrások, műtéti feltárás és az ezekkel járó kellemetlenségek nélkül érhető el.

A cikk összeállítását a Life Egészségcentrum segítette.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek