6 évnél régebbi cikk

Az örök kérdés: száraz táp vagy konzerv?
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz örök kérdés: száraz táp vagy konzerv?

Mindenki szeretné jól táplálni kutyáját, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy magas tápanyagtartalmú eledeleket kapjon. Ehhez nyújt most segítséget Dr. Lorászkó Gábor állatorvos.

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon eltérnek a vélemények azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mi a jobb a kutyának, a száraz táp vagy a konzerv? Vagy felváltva? Ebben kérném a tanácsát!

Edit

Kedves Edit!

Ha a választást a kutyára bízzuk, akkor nagyon valószínű, hogy a konzervet mellett dönt, de még annál is szívesebben a gazdája ennivalója mellett. Ebben a rangsorban természetesen semmilyen szerepet nem játszik a tápanyagtartalom vagy a biológiai érték, ahogy – magunkról ne is beszéljünk – a gyerekek is inkább ennének palacsintát minden nap, a hasznosabb táplálék helyett. Még az azonos gyártó ugyanazon néven forgalmazott termékei esetén is jelentősek lehetnek az eltérések a konzerv és a száraz táp között (pl.: négyszeres a fehérjetartalom), és minden esetben a száraz tápban található az értékesebb összetétel. A konzerv – a napi adagot számolva – nehezebb (ez a szállításnál is hátrány) és drágább is, felbontása után állaga hamar megváltozik, a melegben megromlik, bár kétségtelenül ízletesebb. Nyilván lehet azt is adni időnként, ahogy konyhai ételmaradékot is, de a kutyák tápcsatornájának hossza testméretarányosan kb. fele az emberének, így a váltakozó takarmányozás után a bélsár állaga is változó, ami az összetakarításnál jelenthet gondot. A kutya nem ember, ami nem azt jelenti, hogy rosszabb, hanem sokkal inkább azt, hogy más faj, az embertől gyakran erősen eltérő tulajdonságokkal és igényekkel. A kérdésre vonatkoztatva ez azt is jelenti, hogy nincs szüksége a takarmány változatosságára, amennyiben az megfelelő minőségű és mennyiségű. A kifogástalan táplálás tehát egy arra alkalmas, teljes értékű száraz táppal is biztosítható. Létezik hasonlóan jó minőségű konzerv is, de – véleményem szerint – a hátránya több az előnyénél.

Dr. Lorászkó Gábor

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek