6 évnél régebbi cikk

Te vettél már hamisítványt? Ezek a legkedveltebb termékek!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Te vettél már hamisítványt? Ezek a legkedveltebb termékek!

Senkinek sem kell bemutatni az egyszeri lányt és a karján fityegő, hamisított Luivittyon táska esetét, vagy hogy mást ne mondjak, a majdnem olyan, de mégsem az igaz, négy csíkos adiods sportcipőt. És most ízlelgessük a számot: 285 milliárd dollár. Ennyi kárt okoznak a hamisítók évente a világgazdaságnak kalózcikkeikkel. Mutatjuk a legkedveltebb termékeket.

A lista előtt pedig még egy tény, ami talán senkit sem lep meg: a termékek legalább kétharmadát Kínában gyártják – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) jelentéséből. És akkor nézzük a listát!

1. Elektronikai termékek

Globális szinten ez az iparág szenvedte el a legnagyobb veszteséget, több mint 121 milliárd dollárt buktak a cégek. Persze itt legnagyobb a választék is, szinte mindent szívesen hamisítanak, néha több, néha kevesebb sikerrel. A hamis akkumulátorok, elemek, elektromos motorok, generátorok, háztartási cikkek, különböző fényjeleket kibocsátó készülékek, hang- és videóanyag lejátszására és tárolására alkalmas készülékek, televíziók, elektromos áramkörök forgalma ugyan a teljes elektronikai iparág mindössze 5,3 százalékát érintette, de az okozott kár a vizsgált tíz iparág teljes veszteségének 42 százalékát teszi ki.

2. Optikai, fényképészeti és orvosi eszközök

A második helyen álló optikai, fényképészeti és orvostechnikai eszközök csoportja nem sokkal csúszott le a dobogó legfelső fokáról. Fejedelmi, csaknem harminc milliárd dolláros kárt okoztak ugyanis a hamis termékek ebben a kategóriában is.

3. Bőráruk

Mindent szeretünk, ami bőr vagy inkább majdnem bőr, hiszen ha végösszegben nem is, de mennyiségben az első a listán. A hamis bőrruházatok, bőrből készült kiegészítők, bőröndök, táskák 11,5 százalékos hamisítási aránnyal a legfertőzöttebb szektort képviselik.

4. Ruhák és textiltermékek

Igen, itt vagyunk a Luivittyonoknál, Csanel táskáknál és pólóknál. Fertőzöttségben alig marad alul a hamisított bőráruk mögött, hiszen az értékesített termékek 11 százaléka hamis.

5. Játékok és sporteszközök:

A gyereknek mindent! És mivel mindig van, amit szeretne, és azt többnyire vaskos áron kínálják a boltban, nem csoda, hogy virágzik ez az iparág. Fej-fej mellett az előző kategóriával, 11 százaléka hamisított a kereskedelmi forgalomba kerülő játékoknak.

6. Cipők és lábbelik

Csak alig csúszott le a lista aljára adiods vagy adadis lábbeli és többi társa, de az arány itt is magas, 10,5 százaléka az utcán futkosó márkás cipőknek bizony hamisítvány.
(Fotó: pinterest.com)

A jelentés szerint hazánkban is komoly részt szakítanak ki a forgalomból a hamisítványok, 230 milliárd forint esik ki a kalóz termékek miatt, ez az értékesítés 12 százalékának felel meg. És ami sokkal inkább elgondolkodtató, hogy a jelentés szerint 11 ezer hazai munkahely elvesztése is a hamisítványoknak köszönhető. Így az átlagot meghaladva az Európai Unió hetedik helyén állunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek