6 évnél régebbi cikk

Újabb hét Seuso-kincs Magyarországon – 8,6 milliárd forintért érkezhettek vissza
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjabb hét Seuso-kincs Magyarországon – 8,6 milliárd forintért érkezhettek vissza

Mindegyik jelenleg ismert Seuso-kincs hazatért. 2014-ben az első hét darab, most pedig a második, művészettörténeti szempontból még értékesebb rész került Magyarországra.

Aki türelmetlen, és minél hamarabb látni szeretné a legjelentősebb, ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttest, szombattól a Parlamentben megteheti augusztus végéig naponta 12 és 18 óra között. Ezt követően országjárásra indulnak a kincsek, és – remélhetőleg székesfehérvári látogatás után – végül a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek.

A magyar kormánynak az elmúlt években sikerült megállapodnia két ütemben két családi alapítvánnyal a kompenzációs díjról, ez az első esetben 15 millió euró, a második esetben 28 millió euró (mintegy 8,6 milliárd forint) volt, ami a jelenlegi becsült piaci ár harmada, negyede.

Magyarország olyan ókori kinccsel gyarapodott, amelyet területén, Pannóniában kapott egy előkelő személyiség és ásott el minden valószínűség szerint egy barbár betöréskor, az ezüst tárgyak pedig közel 2000 éven keresztül a földben maradtak.

A most hazatért hét műtárgy az Achilleus és a Meleagros tál, az állatalakokkal díszített kancsó, az amphora, a Hippolytos-kancsó és a két, díszítésében a Hippolytos-kancsóéval rokon vödör.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek