6 évnél régebbi cikk

Veszélyes babakekszet vontak ki a forgalomból!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Veszélyes babakekszet vontak ki a forgalomból!

Egy rákkeltő anyag, az akrilamid ajánlott értékhez képest majdnem tízszeres mennyiségben volt jelen az egyik almás bio babakekszben, ezért kivonták a forgalomból.

Benne van a pakliban, hogy ilyen-olyan baki miatt hibás termékek kerülnek az üzletek polcaira. Ez az élelmiszeriparban sem elkerülhető. Azért egy picit ijesztő, hogy milyen gyakran történik ez meg bébiételekkel, babáknak szánt tápszerekkel és egyéb táplálékokkal. Most ismét egy babakekszet vontak ki a forgalomból, ahogy erről a NÉBIH honlapján értesülhettünk.

A"Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakekszek 2017. augusztusa előtt gyártott csomagjaiban ugyanis az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. 

Mutatjuk, erről a termékről van szó:

 

(Fotó:pinterest.se)

A NÉBIH közleménye szerint a belga gyártó technológiát váltott, így az augusztus után gyártott termékek már biztonságosak. A korábban készült termékekben viszont változatlanul magas lehet az akrilamid érték. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF rendszeren keresztül értesült a bejelentésről.

Mi az akrilamid?

Az akrilamid kis mennyiségben számos élelmiszerben - például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé - előfordul. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek