6 évnél régebbi cikk

HelloWien, avagy ne csak adventre menjünk Bécsbe
Fehérvár Médiacentrum fotójaHelloWien, avagy ne csak adventre menjünk Bécsbe

Ami Budapestnek a János-hegy (527 m), az Bécs városának a Kahlenberg. A 483 méter magas hegy az osztrák főváros legmagasabb pontja. A Kahlenberg mindössze 223 kilométer Fehérvártól. A schönbrunni kastélyon, a Hofburgon és a Stephansdomon kívül egy vérbeli kirándulónak kötelező bécsi látnivaló ez is. Hogyan juthatunk hát fel Bécs legmagasabb pontjára?

A Franz-Josefs Bahnhofról gyorsvasúttal (Schnellbahn S40) kell kimenni a Duna partján fekvő Kahlenbergerdorf megállóig. Innen indulhatunk a város tetejére, de előbb érdemes felkapaszkodni a közvetlenül a Duna fölé magasodó Leopoldsbergre (Lipót-hegyre) is, felfelé az „Orr-úton” (Nasenweg). 

A Nasenweg kezdete a gyorsvasút megállójában (fotó: Barna Béla)

A másfél kilométer hosszú Nasenweg meredeken kanyarog felfelé: a Dunától a hegytetőig 220 méter szintemelkedést küzdünk le a körülbelül 45 perc alatt, amíg felérünk a hegytetőre. Közben több közbülső kilátópontot is érintünk: az első a Leopold Pröll-pihenő. Az 1877-ben az Osztrák Turista Klub (ÖTK) által kialakított turistaút hol fák között, hol pedig szőlőben visz: kevesen tudják, hogy Bécs az egyetlen világváros, aminek a területén szőlőtermesztés folyik, nem is kis területen. Az igen értékes szőlőket úgy sikerült megmenteni a beépítéstől, hogy sok művész és befolyásos ember összefogott és vett egy-egy négyzetméter szőlőt; a sok ezer tulajdonos miatti káosz pedig gyakorlatilag lehetetlenné tette a beépítést... 

Szőlők Bécs tetején (fotó: Barna Béla)

A kellemes szőlőtáblák mellett felfelé bandukolva olykor Kahlenbergerdorf barokk templomtornya bukkan elő, de végig jó a rálátás a hipermodern bécsi ENSZ-városrészre, az UNO-Cityre is, a 252 m magas Duna-toronnyal együtt. 

Rálátás az ENSZ városrészre (fotó: Barna Béla)

A Leopoldsberg tetején (425 m) egy kéttornyú templom áll, melyet 1679-1730 között építettek barokk stílusban. A templom mellett a kamalduli barátok rendháza volt, ez ma vendéglő: teraszáról remek kilátás nyílik a Johann Strauss szerint kék színű Dunára. A templom falán emléktábla jelzi, hogy természetesen Elisabeth királyné, azaz Sissy is megtekintette innen a panorámát 1896-ban.

Kéttornyú templom a Leopoldsberg tetején (fotó: Barna Béla)

A Leopoldsberget egyébként III. Lipótról nevezték el, aki IV. Henrik császár lányát vette el nőül, s tulajdonképpen ő teremtette meg az osztrák őrgrófságot; a XV. században szentté avatták, ma is ő Alsó-Ausztria védőszentje. 

A Nasenweg (2002 óta) része az 1A jelzésű Bécs Városi Túraútnak (Wiener Stadtwanderweg), amely a Leopoldsbergről tovább vezet Bécs város legmagasabb pontjára, a 484 méter magas Kahlenbergre (fél óra séta). A Kahlenberg tetején autóparkoló, szálloda és vendéglő is van. A hegytetőn levő templom neve St. Josef auf dem Kahlenberg: 1629-ben épült, a török 1683-ban szétrombolta, felépítették, újra leomlott, de harmadszor is felépítették. 1683. szeptember 12-én, a felmentő csata előtt itt mondtak a keresztény seregek misét, amelyen Lotharingiai Károly és Sobieski János lengyel király is részt vett. Ennek emlékére építették a Sobieski-kápolnát.

Kilátás anno 1880 körül

A TV-adótorony mellett, a Stefaniewarte kilátóépületéből tekinthetünk széjjel. A kilátást élvezve igazat kell adni Franz Grillparzer (1791-1872) osztrák író és költőnek, aki azt mondta: „Csak aki volt a Kahlenbergen, az látta Bécset!”

Egy magyar író-útleíró, Szombathy Viktor is említést tesz a Kahlenbergről: „Persze, a Kahlenbergről nem nézhetünk úgy körül, hogy észre ne vegyük a körülöttünk húzódó nussdorfi, sieveringi, heiligenstadti szőlőskerteket. Szép időben, amikor a Dunáról felszálló szelíd szellő szendén szundít a szőlőleveleken, kevesen tudnak ellenállni annak, hogy egy Achterl-re vagy egy Vierterl-re le ne üljenek valamely árnyékos vendéglőben.”

Túránk végeztével a Kahlenbergről vagy a 38A busszal vagy gyalog sétálhatunk le a heurigereiről (borkiméréseiről) híres Grinzingen keresztül vissza a pályaudvarra. A heuriger szó egyrészt az újbort jelenti, másrészt azt a kimérést is, ahol negyedenként (Viertel) vagy nyolcadonként (Achtel, – 0,125 liter) mérik a bort. A heuriger egyébként a bécsi kedélyesség, a Gemütlichkeit őshazája... De hát egy bécsi túra mindig kedélyes, heuriger nélkül is.

A KOMPASS 209-es számú, 1:35000-es térképe ajánlott a Bécs teteji túrához, de egy-egy részletesebb várostérkép is megteszi. S bár a két hegy autóval is megközelíthető, érdemesebb azonban egynapos bécsi bérletet váltani pár euróért, ez minden járgányra érvényes a metrótól a buszon át a gyorsvasútig. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek