6 évnél régebbi cikk

Gyógyul a megmentett uhu bagoly
·Hírekmadár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaGyógyul a megmentett uhu bagoly
·Hírekmadár·Utolsó frissítés: undefined

Európa legnagyobb bagolyfajának egy tagját, egy sérült uhut találtak hétvégén Inotán. A madár lesoványodott, kritikus állapotból Sukorón, a Vadmadárkórházban gyógyul.

Az uhu vagy nagy fülesbagoly (Bubo bubo) a legnagyobb bagolyfajok egyike, magassága 60-75 centiméter, szárnyfesztávolsága 160-188 centiméter. Magyarországon pedig mindössze tíz pár él belőle. A hatalmas sérült madarat Inotán találták: "Szombaton délelőtt érkezett a madár. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetőre riasztott minket, majd önkéntesek hozták el az uhut hozzánk. A baglyot egy inotai kertben találták. Először fülesbagolynak nézték az ott lakók, de kiderült, hogy lényegesen nagyobb madárról van szó." - mondta Berkényi Tamás a Vadmadárkórház igazgatója.

Az uhu nagyon legyengült, kiszáradt állapotban érkezett a Vadmadárkórházba, Sukoróra. A sérülése miatt már nem tudott vadászni, élelmet szerezni magának. Berkényi Tamás hozzátette, hogy a bagolynak a jobb szárnyán, a kéztő ízülete sérült meg. Itt van nyílt sérülés rajta, maga az ízület is megnyílt és mivel régi sebről van szó, elfertőződött, elszennyeződött, viszonylag nagy területen már el is halt a szárnynak ez a része. A fertőződés miatt bizonytalan a beidegződése és a keringése ennek a testrésznek.

A madarat most mesterségesen táplálják, infúziót kap, illetve antibiotikummal, gyulladáscsökkentőkkel kezelik. A gyógyulás valószínűleg hónapokig tart majd. Ha a kezelés után minden rendben lesz az uhuval, visszatérhet a Balaton-felvidékre, a természetes élőhelyére.

 

Bővebben a Fehérvár TV foglalkozott a témával:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek