4 évnél régebbi cikk

Ha csak egy videót nézel meg az első petárda meggyújtása előtt, ez legyen az
Ha csak egy videót nézel meg az első petárda meggyújtása előtt, ez legyen az

Az év első napján az újszülöttek mellett mindig vezető hír, hogy éppen hány ember kezét, ujjait kellett amputálni petárdázás miatt. A rendőrség videót készített arról, hogy milyen is az, amikor a kezünkben robban fel a petárda.

Ha csak egy ember ujjait vagy kezét sikerül megmenteni ezzel a cikkel, már elégedettek leszünk. Ennek ellenére szinte biztosak vagyunk abban, hogy a január elsejei hírekben ismét lesz szó amputált kezű, ujjú tizenévesekről, akiknek a kezében robbant fel egy petárda. Az Országos Rendőr-főkapitányság a napokban egy olyan videót tett közzé, melyben bemutatja, milyen kárt tud tenni kezeinkben ez a kis zöld papírdarab. Segítünk: nagyot. 

Azon túl, hogy a petárda birtoklása és felhasználása Magyarországon magánszemélyek számára tiltott, egy-egy balul sikerült robbantásnál életünk hátralévő részére is örök emlékez szerezhetünk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem helyesen gyújtjuk be az akár legálisan vásárolt tűzijátékokat. Szóval mielőtt világi tűzijátékozásba fognánk az óév utolsó napján, előbb nézzük meg ezt a 45 másodperces videót:

Az ORFK a videó mellett egy 17 pontból álló listát is közzétett a biztonságos szórakozás érdekében:

 1. Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!
 2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
 3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
 4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
 5. Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót, vihargyufát, esetleg flambírozó (karamellizáló) pisztolyt.
 6. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású. Ezeket beltérben soha ne működtesse!
 7. Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
 8. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
 9. A tűzijáték-rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson.
 10. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.
 11. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltókészülék – de minimum egy vödör víz –, hiszen az ördög sosem alszik!
 12. Tudatmódosító szer hatása alatt ne működtessen tűzijátéktermékeket!
 13. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!
 14. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!
 15. Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.
 16. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!
 17. A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat!

(Forrás: police.hu)

Borítókép: novilist.hr
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek