Partly cloudy15 °C
2019. szeptember 20. péntek Friderika
Menü

Aki tűzoltó, csak jó ember lehet!

Aki tűzoltó, csak jó ember lehet!
Hadlaczki István (Fotó: Horváth Reni)

Hadlaczki István közel negyed évszázadot töltött már el székesfehérvári tűzoltóként. Elmesélte, mi motiválja, hogy nap mint nap egyenruhát húzzon és bajba jutottakon segítsen. Születésnap, karácsony, nincs kivétel, első a szolgálat. Pedig ők is félnek, sőt, kell is, hogy ne rutinból, érzések nélkül induljanak neki az egyes mentési helyzeteknek. A káreseteket követően pedig sokszor egymásból merítenek lelki támaszt. Ilyen egy fehérvári tűzoltó élete.

Gyerekkorodban mit gondoltál a tűzoltókról? Hogyan kaptál kedvet ehhez a pályához?

A családomban vagy az ismeretségi körünkben nem voltak tűzoltók. Mégis úgy alakult, hogy korán megérintett ennek a hivatásnak a szele, olyan 9-10 évesen. Akkor történt egy tűzeset a második szomszédunkban. Belecsapott a villám a házukba, ami ki is gyulladt. Édesapámmal együtt néztük a tűzoltókat, ahogyan dolgoznak, és akkor valahol a lelkem mélyén engem már megfertőzött ez a munka. Az eredeti szakmám végül autószerelő lett, az a tevékenység is nagyon örömteli számomra a mai napig is. De csak körülbelül két évig dolgoztam benne. Akkor sodorta az utamba az élet azt az újsághirdetést, melyben tűzoltónak lehetett jelentkezni. Megpróbáltam, sikerült, és azóta itt vagyok.

Mi kellett hozzá, hogy felvegyenek?

Akkor még nem volt kötelező az érettségi, most már az a minimum elvárás. Fizikai, pszichológiai és orvosi alkalmassági vizsgálaton kellett megfelelnem. Miután mindezeket sikeresen végigcsináltam, egy öt hetes alaptanfolyam elvégzése után lehettem betanított tűzoltó. Vonulós tűzoltónak szereltem fel, és két év után mentem el zászlós képző iskolába. Az egy úgynevezett különleges szer kezelői iskola volt Pesten, utána különleges szer kezelő lettem és szerparancsnok.

Milyen munkakörök, feladatkörök léteznek a tűzoltó szakmán belül?

Mindenki egyformán tűzoltó, ez a legfontosabb. Mindenkinek a munkájára nagy szükség van. De természetesen vannak különböző beosztások. Vannak különleges szer kezelők, akik például az emelőkosaras gépjárművet kezelik, vezetik. A gépjárművezetők, akik a tűzoltó autókat, fecskendőket, szereket vezetik. Vannak a beosztott tűzoltók, akiket a tűzeset helyszínén láthattok locsolni és a tömlőt gurítani. És mindezeknek vannak vezetőik: minden autónak, minden szernek egy szerparancsnoka, aki az arra beosztott embereknek kvázi a főnöke. Az adott napra beosztott, teszem azt, 24 ember munkáját irányítja a szolgálatparancsnok.

Mióta dolgozol mint tűzoltó?

1994. novemberében szereltem fel, és azóta folyamatosan Fehérváron dolgozom. Jelenlegi beosztásomban, 2012. április 1. óta a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatnál vagyok kiemelt főelőadó beosztásban. Munka közben végeztem el az iskoláimat is. ’96-97-ben voltam zászlós képzőn, majd egy éves különleges szer kezelői képzésen. 2004-ben érettségiztem, 2008-ban lediplomáztam a Nemzetvédelmi Egyetemen had- és biztonságtechnikai üzemmérnöki szakon. 2010-ben egy éves tiszti szervező iskolát végeztem. 2012. óta dolgozunk tűzoltóként a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatnak, akkor egy műveleti szolgálati tanfolyamon is részt vettem. 2013-ban tűzvizsgáló tanfolyamon voltam, ez több részből áll, mind a három részt végigcsináltam, most 2017-ben pedig rendészeti szakvizsgát tettem.

Hadlaczki István 23 éve tűzoltó (Fotó: Katasztrófavédelem)
Hadlaczki István 23 éve tűzoltó (Fotó: Katasztrófavédelem)

 A tűzvizsgáló azt jelenti, hogy megállapítod, milyen típusú tűzről van szó?

Nem egészen. A tűzvizsgálat a tűzeset helyére, idejére és okára irányuló nyomozati tevékenység. Például ha felmerül a szándékosság gyanúja. Léteznek konkrét kritériumok, hogy mely esetekben kell hivatalból tűzvizsgálati eljárást indítani. Mi, a műveleti szolgálat vagyunk azok a személyek, akiket ezzel a feladattal megbíztak.

Sokszor elgondolkozom azon – például a Te hivatásoddal kapcsolatban is, hogy akiknek állandóan veszélyes helyzetekben kell helyt állniuk, emberi életeket, értékeket menteniük, vajon az a jobb, ha távol tartják magukat érzelmileg a helyszínen zajló eseményektől, vagy nagyon is át élik ott, abban a pillanatban, hogy mi minden történhet?

Ez egy nagyon is emberi hivatás, őszinte érzések nélkül nem megy. Hiszen a helyszínen egymásra vagyunk utalva a kollégákkal, figyelnünk kell a másikra, feltétlen bizalommal fordulni egymás felé. Egy mindenkiért, mindenki egyért. Enélkül nem megy. De ugyanakkor, ott a helyszínen, amikor egy káresethez megyünk, valakinek az égő házát oltani, kihozni dolgokat, akkor a természetesen a feladatra koncentrál mindenki, arra, hogy minél gyorsabban, minél szakszerűbben, minél kevesebb kárral, minél hatékonyabban végezzük el a munkát. A szolgálati csoportunknál, - de az országban feltételezem ez minden tűzoltóságnál így van - , egy káreset után, mikor bemegyünk, megfürdünk, rendbe tesszük a szereket, az autót, utána leülünk és jól kibeszéljük magunkat. Egymás a pszichológusai vagyunk. Az események nyom nélkül nem múlnak el senki számára.

Fontos, hogy a félelemből tudj erőt meríteni?

Mint magánember, nem titkolom, én is félek. Ha a gyerekeim megkérdezik, hogy apa, szoktál-e félni?, nekik is megmondom, hogy így van. Szerintem aki semmitől nem fél, saját magának is hazudik. Ami a tűzoltó feladatvégzését illeti, a félelem is az egyik összetevője annak, hogy sose csináljunk rutinból semmit. Nem lehet ész nélkül beleugrani egy szituációba. Mindig meg kell próbálni előrelátóan és logikusan gondolkozni, hiszen rengeteg dolog van, amire egyszerre oda kell figyelni és minden eset más. Magam is sokszor éreztem azt, hogy fogalmam sincs mi vár rám. De ez tart életben minket.

Ilyen intenzív közös élmények hatására gondolom a kollégák között is szoros emberi kötelékek alakulnak ki.

Persze, hiszen 24 órás szolgálatban vagyunk, reggel 6-tól másnap reggel 6-ig itt együtt vagyunk, ha akarunk, ha nem. Együtt sportolunk,együtt kajálunk. Ünnepnapokon, vagy egy nyugodtabb hétvégén sokszor főzünk is valamit közösen, ha a szolgálat engedi. Aztán leülünk egy nagy asztalhoz mindannyian és az egész brigád együtt eszik.

Olyan szinten is barátiak ezek a szálak, hogy akár a családjaitok is jóban vannak?

Igen, hiszen gyakorlatilag ez a második családunk. Szoktunk családi napokat tartani, ahol a feleségeket, gyerekeket is megismerhetjük.

Mindig igyekeznek előre gondolkodni (Fotó: Katasztrófavédelem)
Mindig igyekeznek előre gondolkodni (Fotó: Katasztrófavédelem)

 A Te gyerekeid mennyi idősek?

15 és 13 éves fiaim vannak. Úgy érzem, ők büszkék rám, hogy ez a hivatásom.

Őket érdekli a szakmád?

Szerintem nem. De ez nem is fontos: mindössze azt szeretném, hogy azt csinálják, amiben ők jól érzik magukat.

A gyerekek számára ez egy nagyon misztikus foglalkozás. Óvodás, iskolás csoportok is szívesen tesznek látogatást a tűzoltóságon egy kicsit kíváncsiskodni. Jó érzés nektek, hogy így felnéznek rátok?

Jó látni a csillogó szemüket, amikor belebújhatnak egy tűzoltó sisakba, kesztyűbe, ruhába, aminek mondjuk füstszaga van. Megnézik a járműveket, körbevezetjük őket, csinálunk egy próbariasztást is. Nagyon aranyosak, öröm látni a lelkesedésüket ilyenkor.

Mit mondasz nekik, hogy miért jó tűzoltónak lenni?

Mert jó jónak lenni. Talán ezért. Mert az gondolom, aki tűzoltó, az már eleve jó ember. Nem lehet rossz.

Amikor nem vagy szolgálatban, hogy pihensz?

13 éves korom óta motorozom, az a másik nagy szerelmem. Siklóernyőztem pár évig, de azt veszélyesnek találtam egy idő után. Persze a motorozás sem veszélytelen, de azért a nyugodtabb fajtáját űzöm: páran barátokkal túrázgatunk, ez igazán kikapcsol.

Azt fontosnak érzed, hogy azoknak, aki érdeklődnek ez iránt a hivatás iránt, átadd a tudásodat, a tapasztalataidat?

Persze. Megtisztelő számomra, hogy a vezetőségünk minket, a műveleti szolgálatot nagyon sokszor felkér különböző tanfolyamokon való oktatásra. Ezek jó alkalmak, hogy elmondjuk, bemutassuk, gyakoroltassuk azokat a dolgokat, amiket mi magunk is régebbi kollégáinktól lestünk el. Szívesen adom tovább mindazt, amit tudok.

Kiből lesz jó tűzoltó? Milyen személyiségjegyekkel érdemes belevágni ebbe?

Bárkiből lehet szerintem jó tűzoltó. Elhivatottság kell hozzá. Ez egyenruhás, kvázi félkatonai szervezet, mely alá-fölérendeltségi viszonyokra épül. Itt utasítást, parancsot kaphatsz, illetve adott esetben adnod kell. Ezt el kell tudni fogadni. A fegyelem az alapja mindennek.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Milyen legyen a Virágóra jövőre?
  Milyen legyen a Virágóra jövőre?
 • Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton
  Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton
 • A ciklus utolsó közgyűlése - erdőtelepítésről és útépítésről is döntöttek
  A ciklus utolsó közgyűlése - erdőtelepítésről és útépítésről is döntöttek
 • Kulturális Örökség Napjai - fedezzük fel Fehérvár kincseit
  Kulturális Örökség Napjai - fedezzük fel Fehérvár kincseit

A hét embere

 • Világgazdaság - Erős ősz várható a lakáspiacon
  Világgazdaság - Erős ősz várható a lakáspiacon
 • Egyre több az igénylő - töretlen a családvédelmi akcióterv sikere
  Egyre több az igénylő - töretlen a családvédelmi akcióterv sikere
 • Lövöldözés volt Washingtonban
  Lövöldözés volt Washingtonban
 • Time Out - Újbuda a világ egyik legjobb helye
  Time Out - Újbuda a világ egyik legjobb helye
 • Nyaralásuk közben mentette meg a fehérvári mentős házaspár egy férfi életét
  Nyaralásuk közben mentette meg a fehérvári mentős házaspár egy férfi életét
 • Egyre több a beteg - kanyarójárványtól tartanak Horvátországban
  Egyre több a beteg - kanyarójárványtól tartanak Horvátországban
 • Bírságolnak - egyre több az életveszélyes autókaraván az utakon
  Bírságolnak - egyre több az életveszélyes autókaraván az utakon
 • Kitelepítés - ítéletidő tombol Houstonban
  Kitelepítés - ítéletidő tombol Houstonban

Eseménynaptár

 • Halálos baleset - videózta magát a Dózsa György úti gázoló
  Halálos baleset - videózta magát a Dózsa György úti gázoló
 • Fejlesztés - kukoricafeldolgozó épült Karcagon
  Fejlesztés - kukoricafeldolgozó épült Karcagon
 • Vaux-le-Vicomte - kifosztották Franciaország egyik híres kastélyát
  Vaux-le-Vicomte - kifosztották Franciaország egyik híres kastélyát
 • Elkészült - ma avatják fel a Denso új logiszikai központját
  Elkészült - ma avatják fel a Denso új logiszikai központját
 • Erdősítés – ma dönt a közgyűlés
  Erdősítés – ma dönt a közgyűlés
 • Total Chrono Classic - több mint száz autó rajtol Fehérvárról
  Total Chrono Classic - több mint száz autó rajtol Fehérvárról
 • István, a király – koncertet ad a Clara Voce Vegyeskar és a KisseK
  István, a király – koncertet ad a Clara Voce Vegyeskar és a KisseK
 • Ovis felvonulás, Autómentes nap, Bringázz, Fehérvár - Európai Mobilitási Hét
  Ovis felvonulás, Autómentes nap, Bringázz, Fehérvár - Európai Mobilitási Hét
 • Tóvárosi őszköszöntő - Korda György és Balázs Klári is fellép
  Tóvárosi őszköszöntő - Korda György és Balázs Klári is fellép
 • Telenor: nem lesz ügyfélfogadás a hétvégén
  Telenor: nem lesz ügyfélfogadás a hétvégén
 • Rekord - rengetegen voltak kíváncsiak Lillafüredre és Szilvásváradra
  Rekord - rengetegen voltak kíváncsiak Lillafüredre és Szilvásváradra
 • HÍRADÓ 2019. szeptember 19.
  HÍRADÓ 2019. szeptember 19.
 • Kelemen István színpadi ecsetvonásai
  Kelemen István színpadi ecsetvonásai