Fehérvári fiatalok sikere az országos cukrászversenyenFehérvári fiatalok sikere az országos cukrászversenyen
Két székesfehérvári fiatal alkotása nyerte el a harmadik helyezést a Budapesten rendezett Pataki János Emlékversenyen. A cukrász ipartestület 2014-ben elhunyt elnökének tiszteletére 2016. óta rendezik meg ezt a megmérettetést, melynek célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a nyilvánossággal a cukrászművészet újdonságait, és megmutatkozási lehetőséget nyújtson, lendületet adjon a legfiatalabb cukrász generációnak.
Ennek megfelelően a versenyen nem csak felnőttek, hanem cukrász tanulók is részt vehetnek. A dísztorta és cukrászat artisztikai versenyt a HUNGEXPO-n rendezték meg a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA Szakkiállítás keretein belül. A cukrászat.net előrejelzései szerint több mint húszezer látogatót várnak a február 7 és 9. között zajló eseményre, a kiállított versenymunkákat tehát nem kis közönség előtt lehet közszemlére tenni. Stefanovics Dóra és Krainhoffer Máté - tehetséges fehérvári ifjú cukrászok - mindketten a Damniczki Cukrászda gyakornokai, és a Deák Ferenc Vendéglátóipari Szakközépiskola növendékei. Karamell artisztikájukkal a bronzérmet nyerték el a 2018-as próbatételen február 7-én, Ohr Lajos felkészítése mellett.
"Minden évben indítunk fiatalokat különböző versenyeken. Dóra és Máté közel negyven induló között szerezte meg most a bronzérmet. --büszkélkedett Damniczki Balázs. - Fontosnak tartjuk, hogy ilyen módon is motiváljuk őket és megtapasztalják ezeket a próbatételeket is."
Megpróbáltatásokból pedig, mint kiderült, nem is volt hiány ez alkalommal sem. Mint Mátétól megtudtuk, a zsűrizés előtti utolsó percekben kellett egy váratlan malőrön felülkerekednie:
"Esténként több órát gyakoroltunk a versenyt megelőző héten. Egy izomat nevű anyagból dolgoztunk, azt megmelegítettük, formáztuk, nyújtottuk. Az én munkám három karamell lapból és a tetején egy fekete violinkulcsból állt. A helyszínen volt rá másfél óránk, hogy elkészítsük, reggel fél nyolctól kilencig. Ám az utolsó pillanatban, háromnegyed kilenckor összetört az egész művem, amikor a hideg kocsiból bevittük a meleg helyiségbe. Nem volt mit tenni, improvizálni kellett. Volt egy pót-karamell-lapom, egy pót-violinkulcs, így végül sikerült a kompozíciót összeállítani, az előírt hatvan centis magassággal."
A cukrászati kompozíciók egyébként nem csak esztétikailag látványosak, hanem finomak is. Sőt, az alapanyaguk még cukorbetegek számára is ajánlott. Máté elárulta, már készül is a következő megmérettetésre: Tatán a Farsang Kupán indul február végén.