6 évnél régebbi cikk

Kutyahidegben szerzünk újra érmet téli olimpián?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKutyahidegben szerzünk újra érmet téli olimpián?

Bár csütörtök óta már zajlanak a curling versenyek, hivatalosan a megnyitóval pénteken vette kezdetét a XXIII. téli olimpia Pjongcsangban.

Bár a világraszóló eredmények, bravúrok és sportsikerek még csak most jönnek majd, sokan máris véglegesnek tűnő jelzőt aggattak a koreai Pjongcsangban megrendezésre kerülő XXIII. téli olimpiára, mely jó eséllyel a "leghidegebb játékok" néven vonul be az ötkarikás lexikonokba. A celsiusokat tekintve nem túl drámai a helyzet, ugyan a -5 fok körüli nappali átlag még nem túl vészes (mondjuk nekem az, de azért mégis egy téli olimpiáról beszélünk), ám a helyi specialitás, a metsző szél alaposan ront a hőérzeten, egyes mérések szerint 5-10 fokkal is zordabbnak érezhető emiatt a hőmérséklet.

Panaszkodnak is rendesen a versenyzők és nézők, már az olimpiai megnyitó főpróbáján is kiderült, nem lesz könnyű túlélni a koreai napokat. Az alapból négy órás megnyitót a hideg miatt időben megfelezték, de még így is népes tömegek hagyták ott a főpróbát, ugyanis ekkor -23 fokos hőérzetet mértek a műszerek. Na, az már azért hideg!

A versenyzőknek sincs könnyű dolguk, a norvég sífutók a helyszíni edzéseik jelentős részét fedett helyre vitték (pedig a norvégok bírják az ilyen időt!), míg az alpesi sízők ipari mennyiségben nyírják ki a síléceket, a hidegben borotvaélessé váló hókristályok ugyanis szó szerint szétkaszabolják azokat.

Na, de hogy a hideg mellett szívünket melengető dolgokról is beszéljünk, arról Magyarország éremesélyei gondoskodnak. Mert vannak! 38 év után újra van sportolónk, sőt, sportolóink, akiktől medáliát várhatunk. Rövid pályás gyorskorcsolyában Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang is egyaránt jó eséllyel pályázik erre. 1500, 1000 és 500 méteren osztanak majd érmeket, az AP amerikai hírügynökség szerint Liu Shaolin Sándor 500 és 1000 méteren is ezüstérmet szerez. A Gracenote amerikai sportadatelemző cég is közölte előrejelzéseit, s szintén két magyar dobogós szereplést prognosztizált, ám várakozásai némileg eltérnek az AP-étől. Liu Shaolin Sándort ugyan 500 méteren szintén dobogóra várja, annak is a második fokára, ám szerinte 1000 méteren nem ő, hanem öccse, Liu Shaoang lesz érmes, s bronzot vehet át. 

Frissítés: Liu Shaolin Sándor 1500 méteren a pontszerző 5. helyen zárt.

Mi persze sokkal fényesebb medáliákban gondolkodunk, de tekintettel arra, hogy Magyarország 38 éve nem nyert érmet téli olimpián, látatlanban aláírnánk bármelyik prognózist. A téli olimpiák történetében a mieink eddig összesen hat érmet szereztek. Az 1948-as St. Moritz-i játékokon a Kékesy Andrea, Király Ede műkorcsolya-páros, valamint 1980-ban Lake Placidben a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős lett ezüstérmes. Az 1932-es Lake Placid-i és az 1936-os garmisch-partenkirchen-i játékokon a Rotter Emília, Szollás László műkorcsolya-páros, míg az 1952-es oslói és az 1956-os Cortina d''''Ampezzo-i olimpián a Nagy László, Nagy Marianna műkorcsolya-páros szerzett bronzérmet.

Visszatérve a Liu testvérekre, az 1500 méteres táv döntői február 10-én 11:00 és 13:50 között rendezik, majd február 17-én az 1000 méter, február 22-én pedig az 500 méter fináléja jön, remélhetőleg minél több magyar éremmel! A legjobban vár magyar érdekeltségű számot természetesen az M4 csatorna közvetíti majd.

Miklós Edit sajnálatos sérülése miatt az alpesi számokban kevés az esély a pontszerzésre, itt Samsal Dalibor és Kékesi Márton képviseli a színeinket. Érdekesség, hogy a 32 esztendős, rutinos Samsal korábban horvát színekben már szerepelt téli olimpián.

Síakrobatikában Swaney Elizabeth gyakorlatilag a semmiből került elő, de van magyar vonatkozása, ugyanis édesanyja magyar. Korábban még nem járt olimpián, pedig még venezuelai zászló alatt is megpróbálta. Szkeletonozott is, teljesen bizonytalan, hogy mire képes számában, a síakrobatika félcső kategóriában.

Rövid pályás gyorskorcsolyában, a női 3000 méteres váltóban siker lenne a döntőbe kerülés, de mivel csak nyolc csapat indul, a pontszerzés nagyon is reális elvárás. Vancouverben 2010-ben a Huszár Erika, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Heidum Bernadett négyes az 5. helyen végzett. Szocsiban 2014-ben Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra és Kónya Zsófia a 6. helyet szerezte meg. Pjongcsangban Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Kónya Zsófia és Bácskai Sára Luca vívhatja ki a sorozatban harmadik pontszerző pozíciót. Ha nem az egyéni 500 méter döntőjének napján rendeznék, akkor a férfi 5000 méteres váltó is jó eséllyel indulna, így viszont nagy kérdés, hogy az egyéni verseny után mennyi erő marad majd a váltóra.

Összesen egyébként 92 országból rekordot jelentő 2925 versenyző vehet részt a játékokon. Az amerikaiak 242 fővel képviseltetik magukat, a házigazda dél-koreaiak 144 sportolót neveztek, míg Magyarországról 19-en jutottak ki az eseményre. A téli olimpiák történetében először küld sportolót Ecuador (sífutás), Eritrea (alpesi sí), Koszovó (alpesi sí), Malajzia (műkorcsolya), Nigéria (bob és szkeleton), valamint Szingapúr (rövid pályás gyorskorcsolya).

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek