6 évnél régebbi cikk

Láttad már A mi kis falunk eredeti verzióját?
Fehérvár Médiacentrum fotója
zoom.hu
Láttad már A mi kis falunk eredeti verzióját?

Már második évadánál jár A mi kis falunk. Az RTL Klub vígjátéksorozata jelenleg az ország legkedveltebb tévéműsora, hétről hétre nyeri a nézettségi versenyt. De Pajkaszeg történetét valószínűleg soha nem ismerhettük volna meg, ha nincs az eredeti szlovák verzió, a Horná Dolná.

Ami néhány éve még a szakírók szerint is elképzelhetetlen volt, most minden szombaton megtörténik: egy magyar heti sorozat az ország legnézettebb tévéműsora. A mi kis falunk a teljes lakosságot figyelembe véve hétről hétre több mint egymillió embert ültet a képernyő elé, a kereskedelmi célcsoportból (18-49 évesek) pedig minden résznek jóval 400 ezer feletti a nézettsége. Ehhez nyugodtan számoljunk még hozzá néhány tízezer (százezer?) embert, akik az interneten streamelve, vagy utólag letöltve követik a képzeletbeli falu életét.

Az RTL Klub sorozatának a második évadja február 3-án indult, ám az első szezon elsöprő sikere után ezúttal a kritikusok körében egyértelműen negatív volt a visszhang. Nem úgy a nézők között. Manapság már mindenki hallott az egyébként nem is létező faluról, Pajkaszegről.

A sorozatban Pajkaszeg egy zsákfalu és már az is kiderült, hogy mindössze 147 lakója van. Róluk és mindennapjaikról szól a hetente jelentkező kereskedelmi egyórás (vagyis reklámszünetek nélkül kb. 43 perces) epizód. A valóságban Pajkaszeget hiába is keresnénk a Google Maps-en, nem találnánk semmit. De ha mindenképpen el akarnánk egyszer menni arra a helyre, ahol a kakaós briós a legnagyobb királyság, ahol a zavaros vízben nem döglenek meg a halak és ahol Teca kocsmájában iszik Szifon, Baki és Matyi, akkor egészen Esztergomig kellene utazni. A város mellett található ugyanis Pilisszentlélek, itt játszódnak a pajkaszegi hétköznapok.

A

Azt talán még ennél is kevesebben tudják, hogy A mi kis falunk nem létezne, ha 2015. január 6-án nem indult volna el a szlovák tévében a Horná Dolná. Ez az a vígjátéksorozat, melynek a remake-je (újraértelmezése) az RTL Klubon futó magyar verzió. Aki teljesen rá van kattanva a pajkaszegiekre, annak érdekes lehet belenézni a szlovák eredetibe is: a Youtube-on az eddig lement valamennyi rész megtalálható. 

Mivel a magyar széria történetvezetése egy az egyben megegyezik a szlovákéval, ezért aki már látta A mi kis falunk epizódjait, annak szlovák nyelvtudás híján sem lesz nehéz dolga megérteni, hogy mi is történik éppen. A Horná Dolná és magyar testvére között csak nüansznyi különbségek vannak, amik leginkább a magyar és a szlovák helyi sajátosságokból és humorból fakadnak. Ami azonban elsőre is feltűnik, hogy az RTL Klub sorozata jóval profibb, mind a kivitelezést, mind a színészi játékot tekintve. A mi kis falunkhoz képest a Horná Dolná sokszor csak egy erőltetett, amatőr próbálkozásnak tűnik, esetlen jelmezekkel, sokszor hiteltelen szereplőkkel. És hát a nők... Lássuk be, hogy Teca (Bata Éva), Erika (Lovas Rozi) vagy éppen Dorka (Ripli Zsuzsanna) fényévekre van jónőségben a szlovák szereplőktől.

A Horná Dolná első részét itt lehet megnézni:

Jó hír a rajongóknak: a Horná Dolná mögött már hat évadnyi epizód van, vagyis eddig 48 rész élt meg a sorozat Szlovákiában. A mi kis falunk idei nézettségi sikereit látva szinte biztosra vehető, hogy nyáron ismét Piliszentlélekre költözik Kapitány Iván rendező és a stáb, hogy felvegyék a pajkaszegiekről szóló magyar változat harmadik évadát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek