6 évnél régebbi cikk

Látványos drónvideó a Móri Borvidékről - így nézett ki a márciusi havazás után
Fehérvár Médiacentrum fotója
Falusi Roland
Látványos drónvideó a Móri Borvidékről - így nézett ki a márciusi havazás után

Bizonyára ez az utolsó havas videó, amit még nézegethetünk a tavasz igazi beköszönte előtt: Falusi Roland a Móri Borvidékről készített csodaszép felvételeket.

Miközben sorra csodáljuk a neten a lélegzetelállító légi felvételeket, amiket mostanában a drónoknak köszönhetően lehet készíteni, talán bele sem gondolunk, mennyi munka van egy-egy ilyen videó elkészülése mögött. Kitartóan kivárni a jó fényviszonyokat, a megfelelő időjárási körülményeket, ennek érdekében akár hajnalban fagyoskodni a szabadban. Egy-egy elképzelés megvalósulása hosszú távú előkészületek eredménye lehet. Így volt ez Falusi Roland fotós esetében is, aki már régóta készült arra, hogy szép téli felvételeket készítsen otthonáról, Mórról.

„Mindig is szerettem volna téli, havas fotókat készíteni Mórról, a móri térségről, de vagy nem volt jelentős mennyiségű havazás, vagy éppen nem tudtam a munkámmal összehangolni a fotózás idejét. Szerencsémre a legutóbbi havazás bőven adott időt, esélyt a fotók és a videók felvételére. A fotózás viszonylag korán - már hajnal fél 5-kor kezdtem, majd a napfelkelte után indult a videó-felvétel is. Első napon csak két helyszínről küldtem fel a drón-t, az egyik a lakásomhoz közel, a másik pedig a belvárosból történt. Mivel ez volt az első ilyen jellegű rögzítésem, így nem terveztem meg mit és hogyan szeretnék csinálni, reptetni, megmutatni a nézőknek. Ekkor még nem is igazán gondoltam arra, hogy ezt valaha is publikálni szeretném. Néhány perc rögzítés után indulnom kellett munkába, ahol napközben picit tovább gondoltam a reggeli repkedéseket és készült videókat. Szerencsére a vasárnap ismét kedvező időjárási viszonyokat hozott, így a második alkalommal már célzottan igyekeztem olyan helyszínekre menni, ami egyrészt gépkocsival megközelíthető - a nagy hó miatt -, másrészt pedig érdekes lehet egy ilyen "bemutató" videóban. 4-5 különböző helyről engedtem magasba a drónt és készítettem több hosszabb-rövidebb anyagot."

Roland a szerkesztésen, a vágáson még sokat szeretne fejleszteni, gyakorolni, hiszen ez volt az első ilyen jellegű munkája. A drónt is kölcsönkapta, és tervei szerint a jövőben készít még hasonló felvételeket. Születése óta Móron él, és már gyerekként is szerette a természetet járni, fotókat készíteni a környékről. "Párommal és kisfiammal egy családi házban lakunk, közel a Vérteshez és a Vénhegyhez, emiatt sokszor tervezgetek különféle projekteket magamnak (timelapse videó, drón-felvétel, Mór image-film stb.), amiből az egyik "próba" most nyilvánosságra is került. Hétköznapjaimat egyébként egy multicégnél irodai alkalmazottként töltöm, emellett egyéni vállalkozásban tevékenykedem fotóriporterként."

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek