5 évnél régebbi cikk

Motorosok vs. autósok: minden, amit tudni érdemes az együtt közlekedésről
Motorosok vs. autósok: minden, amit tudni érdemes az együtt közlekedésről

Itt a jó idő, tehát indul a motoros szezon. Meg ezzel együtt az autósok puffogása. Pedig mindenkinek jobb lenne, ha sikerülne békében és leginkább egy darabban hazaérni. Egy amerikai közlekedésbiztonsági program összefoglaló videót készített arról, mire érdemes figyelni az autósoknak a motorosokkal kapcsolatban.

Autósok és motorosok között végeláthatatlan feszültség húzódik. De ha belegondolunk, akkor autós és taxis, autós és buszos, autós és biciklis, autós és gyalogos, na meg autós és autós gyalogos között is. Tulajdonképpen az autósok a közlekedés összes többi résztvevőjével élet-halál harcot vívnak. Azért ne legyenek a többieknek se illúziói: nem mindenért a négy keréken közlekedők a hibásak, sőt.

Az örök feszültségek feloldásának legjobb módja, ha a különböző vélt vagy valós igazságtalanságokat elszenvedő félként (pl. előregurul az autósok között a lámpánál a motoros vagy állva hagy minket a zöldre váltó lámpánál) nyelünk egy rohadt nagyot, igyekszünk jó pofát vágni a dologhoz és legalább a saját részünket próbáljuk hibamentesen lehozni a közlekedésből. Mert ez a kulcsa az egésznek: ha mindenki a saját dolgát szabályosan teljesíti, akkor megszűnik, de legalábbis csökken a többiek szívinfarktus-közeli állapota.

Éppen ezért érdemes autósként évről-évre újranézni a Washington Motorcycle Safety Program, vagyis a Washington állami motoros biztonsági program néhány évvel ezelőtti videóját, ami nyolc percben összefoglalja, hogy miért kell másként viszonyulni a motorosokhoz, miben különböznek ők a közlekedés többi résztvevőjétől. Ne pánikoljunk: a film mindezt nem izzadságszagúan, a kötelezőket unalmasan és szájba rágva teszi. Aki nem bírja az angolt, az alsó menüsorban bekapcsolhatja a magyar feliratot.

Borítókép: Youtube/ Touring Fanatic
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek