5 évnél régebbi cikk

Itt a grillszezon – öt tipp az egészséges és finom ételért
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Itt a grillszezon – öt tipp az egészséges és finom ételért

Jó idő, napsütés, barátok, sercegő hús és ínycsiklandóan illatozó ételek – megérkezett a szabadtéri sütögetések szerelmeseinek időszaka. Hoztunk néhány tippet, hogy az ételek ne csak finomak, de egészséges is legyenek!

A grillételek egyik vitathatatlan előnye, hogy jelentősen egészségesebbek, mint az olajban vagy zsírban sült társaik. A szakemberek szerint ráadásul a grillezés során a tápanyagok is jobban megőrződnek. Vagyis egy kerti grillsütő segítségével fenséges lakomákat rendezhetünk, és ha néhány tanácsot megfogadunk, akkor az ételünk nemcsak finom, de tényleg nagyon egészséges is lesz. 

Az előkészületek is fontosak

A grillezés nemcsak a sütögetésből áll, bizony komoly előkészületeket igényel. Meg kell pucolni a zöldségeket, be kell pácolni a húsokat. Az olajos pácoknál figyeljünk arra, hogy olyan olajokat használjunk, amelyek bírják a magas hőfokot. Ilyen például az olívaolaj, a mogyoróolaj, a szezámolaj vagy a napraforgóolaj. Ha pedig szószokat kínálunk a húsok mellé, törekedjünk arra, hogy házilag készítsük el őket, így elkerülhetjük a plusz kalóriákat, ami a bolti verziók magas cukortartalmából adódna. Ráadásul, ha mi készítjük el, pontosan tudjuk majd, mi került bele.

Készítsük elő alaposan a húst! 

Hús nélkül nem igazi a grillezés. Mindig figyeljünk azonban arra, hogy a zsírosabb részeket eltávolítsuk a húsról sütés előtt, és lecsöpögtessük a páclét, így kevésbé fog füstölni a grillsütő. Amennyiben oldalast grilleznénk, pároljuk elő a csontos húst. Remek a só, bors, mustár, méz és préselt fokhagyma alkotta krémes pác, amivel bekenjük a párolt húst, és már mehet is a grillre. Ezzel a módszerrel finom kérge lesz az oldalasnak. Ha pedig szeretnénk elkerülni a felesleges kalóriákat, akkor válasszunk a marha és a sertés helyett csirkehúst.

Ha tehetjük és szeretjük, válasszunk halat!

Finom a grillezett hús, de még jobb a hal! Persze csak, ha szeretjük. Fontos, hogy lehetőleg ne füstöltet vagy pácoltat válasszunk. A halat, mivel gyorsan átsül, akár parázson, grillfóliába csomagolva is elkészíthetjük, mellé pedig tehetünk nagyobb csíkokra vágott paprikát, cukkinit, lilahagymát, gombát és rozmaringágat. Bolondítsuk meg egy kis citromborssal, citromlével, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Lehetőleg a fóliát zárva tartva süssük, amíg megpuhul a hal, azután nyitott fóliában grillezzük tovább, és kész is a mennyei étel.

A zöldség ne csak krumplit jelentsen!

Hússütéskor a köretet se felejtsük el a menü összeállításakor, és érdemes túllépni a jóöreg krumplin, hiszen számos más lehetőség is a rendelkezésünkre áll. Tavasszal és nyáron a zöldségek hatalmas tárházából válogathatunk, a paprika, a paradicsom, a cukkini és a padlizsán is teljesen grill-kompatibilis, de akár spárgát is süthetünk grillen. Egy kis fűszer, és mehet is a rácsra. Ne felejtsük el a nyár örök klasszikusát, a kukoricát, amelyet egy kis vajjal bolondíthatunk meg.

Desszertet? A grillrácsról!

Nemcsak húsokat és zöldségeket grillezhetünk. Ha egy kis édességre vágyunk, próbáljuk ki például a grillen sült szalagos fánkot, de gyümölcsökkel is bátran kísérletezhetünk. A banán, az ananász, az alma, a barack és a grapefruit grillezve biztosan üde színfoltjai lesznek egy kerti partynak.

+1 tipp

Ha egy mód van rá, fatüzelésű grillsütőt használjunk, az ad ugyanis egészen különleges ízt az ételeknek. A tavasz és a nyár aromái a parázson sült finomságok illatával keveredve pedig utánozhatatlan hangulatot adnak a sütögetésnek.

(Forrás: Cerbona)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek