Kóstoltál már máltai karácsonyi édességeket? - Mutatunk néhányat, amit érdemes kipróbálni!Kóstoltál már máltai karácsonyi édességeket? - Mutatunk néhányat, amit érdemes kipróbálni!
Kishlaf Jeanette-et már korábban megismerhettétek itt az fmc.hu-n, amikor arról írtunk, hogyan vált belőle sikeres cukrász és boldog anyuka Máltán. A székesfehérvári születésű olvasónk, aki legutóbb az Otthonom, Székesfehérvár videóban is megmutatta, mennyire hiányzik neki a város, idén hazalátogat családjával az ünnepekre. Azonban nem egyszer volt már példa rá, hogy Máltán karácsonyoztak, és cukrászként egyébként is jól ismeri az ottani ünnepi sütiket. Ezekről mesélt most nekünk a karácsonyi készülődés közepette.
Évek óta Máltán élsz, ott alapítottál családot. Hogyan ünneplitek általában a karácsonyt?
Karácsony az egyik legszebb időszak az évben, és most nem az ajándékokra gondolok, hanem a családdal együtt töltött időre, a gyönyörűen kivilágított utcákra, a karácsonyi vásárokra, ahonnan kürtőskalács, forralt bor, sült gesztenye illata száll… már ha nem fagyott le az orrod a hidegben. De sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy a családjával karácsonyozzon, hiszen van akinek dolgozni is kell. Nem titok, hogy Máltán élünk a férjemmel és a kislányommal. Nálunk teljesen mások a karácsonyi szokások, mint Magyarországon. Advent első hetében a máltai otthonokban már fel van állítva a fa, ki van csinosítva az egész ház, lakás. Persze a legtöbb otthonban műfenyő (nálunk is) áll, ezért is szeretjük itthon tölteni a karácsonyt, de sajnos ez csak ritkán adatik meg. De ebben az évben mi is élvezhetjük a fenyő illatát!
Általában ilyenkor kezdenek a cukrászdák is karácsonyi édességeket kínálni, mint a mézeskalács, a Mince Pie, Christmas Log, Christmas Pudding, Christmas fruit cake, Panettone…Na de mik is ezek?
Mince pie
Mivel Málta elég sokáig angol fennhatóság alá tartozott, így számtalan tradíciót átvettek, például a karácsonyi ételeket, szokásokat is. Ilyen étel a Mince pie, ami tulajdonképpen egy gyümölcskosárka mazsolával, vörös áfonyával, almával, mandulával, dióval, kandírozott gyümölcsökkel. Mindezeket felfőzik, kevés alkohollal elkeverik, és kosárkákba töltve kisütik. Három fő fűszere a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg, ami a három királyokat jelképezi. Emlékszem, amikor még egy hotelben dolgoztam, minden évben vártuk ezt az időszakot, amikor a fiúk a konyhában elkezdték gyártani őket. Érdekesség, hogy az eredeti angol szokás szerint marhahússal készült.
Christmas pudding
Ez nem az általunk ismert puding, hanem egy jóval tömörebb, leginkább mazsolával és egyéb aszalt és friss gyümölcsökkel teli, enyhén alkoholos finomság. Gőz fölött, vagy sütőben készítik el - apósom istenien csinálja!
Christmas fruit cake
Ez egy szintén angol, hagyományos édesség, ami tulajdonképpen a püspökkenyér rokona. Minden ország kicsit másképp készíti ezt a receptet, de abban egyeznek: tele vannak mindenféle aszalt gyümölcsökkel és diófélékkel. A máltaiak általában kerek formában sütik, és marcipánnal fedik be. Nagyon tömör és laktató torta, hiszen leginkább csak aszalt gyümölcs van benne, liszt alig.
Máltai Christmas Log
A helyi karácsonyi fatörzs az a finomság, amit a legkönnyebb elkészíteni. Tulajdonképpen csak egy nagy tál kell hozzá, és egy aprító. Ahogy a többi édességnél is, kellenek bele aszalt gyümölcsök, dió, mandula, mogyoró, kandírozott gyümölcsök, ét- vagy tejcsoki darabok, darált keksz, egy kis alkohol és sűrített tej. Az egészet csak összekeverjük, egy rudat készítünk belőle, amit egy napig a hűtőben tárolunk, majd lekenjük ét- illetve tejcsokival, majd dióval illetve kandírozott cseresznyével díszítjük. Itt a pontos recept:
Hozzávalók:
300 gr darált háztartási keksz
75 gr darabos mandula
75 gr darabos mogyoró
100 gr darabos dió
100 gr tejcsoki darabok
100 gr apróra vágott kandírozott gyümölcsök
100 gr kandírozott apróra vágott cseresznye
1 narancs héja
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál vermut vagy rum/rumaroma
1 konzerv sűrített tej - 395 gr
+ 400 gr étcsokoládé
A mandulát és a mogyorót egy kis serpenyőben, olaj nélkül, alacsony lángon pirítjuk körülbelül tíz percig. Majd az aprítógépben darabosra aprítjuk, utána a diót is darabosra törjük. Egy nagy tálba beleöntjük a darált kekszet, a mandulát, mogyorót, diót, kandírozott gyümölcsöket, a vaníliát és a rumot, és egy kicsit összekeverjük. Hozzáadjuk a sűrített tejet is, így egy ragacsos masszát fogunk kapni. Ezt a masszát öntsük egy nagyobb sütőpapírra, és a papír segítségével formázzunk belőle rudat. Hagyjuk egy napig a hűtőben érlelődni. Másnap szedjük le róla a papírt. Vízgőz fölött olvasszunk fel negyven deka étcsokit. Adjunk hozzá kevés vajat, margarint vagy olajat, hogy elég folyékony legyen, majd amikor már langyos, fedjük be vele a rudat. Villával díszítsük fatörzsszerű mintára.
Panettone
Sokan hívják Olaszország bejglijének. A máltai családoknál is az asztalra kerül ez a könnyed gyümölcsös kalács, amit gyakran ajándékba is készítenek. Eredeti recept szerint mazsolával készül, de ma már mindenféle ízben és formában találhatóak.
Ezeket az édességeket mind karácsonykor eszik a máltaiak?
Gyakorlatilag advent első hetétől január hatodikáig.
A Szenteste hagyománya milyen Máltán?
A család összegyűlik, általában a nagyszülőknél. Esznek egy könnyed vacsorát, majd közösen elmennek az éjféli misére, ami éjfélkor ér véget. Ezután közösen megreggeliznek. Nem tévedés: a hotelek és az éttermek bőséges reggelivel várják éjféltől hajnali kettőig a családokat. Ilyenkor a büféválaszték nagyobb, mint egy átlagos reggelinél. Sokkal több az édesség, saláták, pékáruk, gyümölcslevek, felvágottak, joghurtok, sajttálak és persze tipikus angol reggeli közül választhatnak.
Hogyan telik december 25-e?
Régi szokás szerint a család összegyűlik, hogy együtt ebédeljenek. Manapság egyre nagyobb divat éttermekben enni, hiszen nem kell főzni, mosogatni és nagy a választék. De itt ne 5-10 fős ebédekre gondoljatok: inkább 20-30 fős, vagy még nagyobb családokra! Szokás szerint minden tányérra vagy tányér mellé jut egy Christmas Craker, vagyis karácsonyi pukkasztó, ami szintén angol tradíció. A mellettük ülővel közösen húzzák szét, és kipukkad belőle egy kis játék illetve egy papírkorona. Nagyon jó móka, én személy szerint nagyon szeretem.
Karácsony másnapján mi történik?
December 26-a nálunk még karácsony, de ott sajnos már átlagos munkanapnak számít. Habár ezen a napon rendezik a L-Istrina nevű telefonos adománygyűjtő akciót, amit a magyar Aranyághoz tudok hasonlítani. Sokan fellépnek a műsorban, hogy minél több pénz gyűljön össze a betegek, rászorulók megsegítésére.
Magyar sütiket is szoktál sütni?
Az én családom nem nagy bejglis, de ez persze nem zárja ki, hogy jó sokat süssek belőle! Idén biztosan kerül az asztalra otthon zserbó, mézes zserbó, isler, mézeskalács, hólabda és püspökkenyér. Ha otthon vagyunk, a húgom csinál Sacher-tortát, keresztanyukám citromos álmot, illetve ebben az évben a gesztenyetorta mellé kerül répatorta is. Ez soknak hangzik, de nem minden évben jövünk haza, és idén végre tényleg együtt leszünk.
Gondolom, itthon is megvannak a megszokott családi hagyományok.
A karácsonyi menü majdnem mindig ugyanaz, apróbb változtatásokkal. 24-én keresztanyukám mákos gubát készít, ez mindig az ő feladata. Előkészülünk a másnapi menüre, rotyog a töltött káposzta, dermed a kocsonya. Anyukám a férjemmel közösen pucolja a halat. 25-én már korán megyünk a nagymamámhoz, hogy segítsünk mindent előkészíteni. Meggyőződésünk, hogy mindent frissen kell elkészíteni, így gyorsan összedolgozunk. Feltesszük a halászlét, a húslevest, az egészben sült tarja már a sütőben, készülnek a töltött csirkék, a krumplipüré és a kukoricás rizs. A végére marad a rántott ponty kisütése, és közben az ételek melegen tartása. Nagyon élvezem, ahogy közben beszélgetünk, nevetünk, egy-két süti is lecsusszan sutyiban, és élvezzük az együtt töltött perceket. Közösen előkészítjük az asztalt, és kezdődhet az igazi magyar karácsonyi ebéd. Ahol hiába esszük tele magunkat, a süti és a kávé mindig belefér még! Nem marad el persze az ajándékozás sem, de az igazán csak a kislányom miatt fontos. Az együtt töltött idő a lényeg.