5 évnél régebbi cikk

Gyönyörű légifelvételek az 1960-as évekből, Székesfehérvárról
Gyönyörű légifelvételek az 1960-as évekből, Székesfehérvárról

Ritkán látott képek kerültek fel egy Facebook-csoportba az MTVA archívumából, amelyek városunk egy-egy részletét mutatják az 1960-as évek elejéből, madártávlatból. Érdekes látni, hogyan változott meg Székesfehérvár.

A buszpályaudvar és a Piac tér, a Vörösmarty tér és környéke vagy a Bory-vár - mind-mind olyan területe Székesfehérvárnak, amelyek az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak. Ritka képeket posztolt a Fehérvár Anno és Fehérvár Most Facebook-csoportba az egyik tag az MTVA archívumából, ahol mi is körülnéztünk. A különleges fényképek a magasból mutatják városunkat, és remekül láthatóak az egykori épületek, utcák, terek. 

Az első kép 1962. augusztus 26-án a székesfehérvári buszpályaudvart és a Piac teret mutatja, háttérben pedig jól látható a Szent István-székesegyház.

1962. augusztus 26. - Ez a légi felvétel a későbbi Stop Bisztró környékéről készült.

Szintén 1962. augusztus 26-án készült a kép a Belvárosról. Középen az Országalma, jobbra a Szent Imre-templom és az egykori ferences rendház épülettömbje, balra pedig a Püspöki Palota látható. 

Még mindig 1962 augusztus 26-án járunk. A felvételen pedig a Vörösmarty tértől majdnem a Vasútállomásig látjuk Székesfehérvár egy részletét.

1963. május 12-én készült ez a felvétel a Bory-vár fölött. Akkor még közel sem volt ilyen sűrűn lakott, de még lakott is alig az Öreghegy.

Ugyancsak 1963. május 12-én járunk, a légifelvételen pedig a Belváros, illetve középen az új Vörösmarty Színház épülete látható, amit alig félévvel korábban, 1962. november 7-én nyitottak meg a felújítást követően a nagyközönség előtt. 

Borítókép: MTVA Archívum/Járai Rudolf
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek