5 évnél régebbi cikk

Így lehetnek a szünidőben is biztonságban a gyerekek - tanácsok a rendőrségtől
Fehérvár Médiacentrum fotója
obozrevatel.com
Így lehetnek a szünidőben is biztonságban a gyerekek - tanácsok a rendőrségtől

Beköszöntött a vakáció - a fiatalok érthetően felszabadultabbak a nyári hónapok alatt. Sokszor ezzel együtt óvatlanabbak is, ezért a rendőrség a honlapján összegyűjtött néhány fontos biztonsági tanácsot a szünidőre.

Bármit is csináljon éppen kisiskolás, vagy kamasz gyermekünk a nyári szünet alatt: akár otthon számítógépezik, akár biciklizik a városban, vagy táborba, fesztiválra megy, mindig van mire odafigyelni, hogy igazán biztonságban legyen. Lássuk, mivel kapcsolatban inti óvatosságra a rendőrség a vakációzókat:

 "A tanév befejezésével nagyon fontos, hogy a gyerekek a szabadidőt hasznosan és biztonságban töltsék el. A nyári hónapokban sajnos fokozottan megnő az áldozattá válás lehetősége, a gyerekek veszélyeztetettsége, ugyanis a tanítás befejezését követően esetenként óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válhatnak. Ügyeljenek környezetükre, biztonságukra, a testi épségükre, hogy felhőtlenül tölthessék a mindennapokat.

Közös felelősségünk, hogy fokozottan odafigyeljünk a gyerekekre, akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekednek, mert még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket. A közlekedési szabályok megtanítása, a veszélyek tudatosítása, a helyes magatartásminták átadása és a példamutatás megóvhatja őket a balesetektől, akár életmentő is lehet.

Fontos, hogy a gyermekek idegenekben ne bízzanak meg feltétel nélkül, velük ne menjenek sehova. Ha egyedül vannak otthon, ismeretlen személyt ne engedjenek be. A fiatalok ebben az időszakban több időt töltenek számítógép, okostelefon és táblagép közelében, ezért lényeges, hogy tisztában legyenek az internet használatának veszélyeivel." - figyelmeztetnek.

Néhány tanács az internetet használó gyerekek számára:

Kezeljék óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel velük a kapcsolatot! Nem tudhatjuk biztosan, ki van valójában a profil mögött, akivel beszélgetni kezdenek.
Ne tegyenek közzé és ne osszanak meg kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet stb.)!
Fogadják el, ha a szülők biztonsági szűrőt állítanak be a gépen, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatot. Ez a gyerekek érdekeit szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lesznek az online világban.

Lényeges felhívni a fiatalok figyelmét a kábítószerek és az új pszichoaktív anyagok használatának következményeire is.

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára:

Fesztiválra, kulturális rendezvényre jegyet online csak megbízható forrásból vásároljanak!
Ne fogadjanak el bontott italt idegenektől! Ne tegyék le poharukat, ne hagyják őrizetlenül, amíg meg nem itták annak tartalmát!
Javasoljuk, hogy táskájukat lehetőség szerint maguk előtt tartsák, értékeiket ne a farzsebükbe tegyék, ne adjanak lehetőséget a zsebtolvajoknak!
Kerüljék a hazafelé vezető úton a sötét, kietlen helyeket!

A vízpartok biztonságos használatára az alábbi videóval hívja fel a figyelmet a rendőrség:

Forrás: police.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek