5 évnél régebbi cikk

The Prodigy, Ministry, DJ BoBo és Helloween - hadd szóljon a 2018-as FEZEN Fesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotójaThe Prodigy, Ministry, DJ BoBo és Helloween - hadd szóljon a 2018-as FEZEN Fesztivál

Lassan már nem telik el úgy nyár, hogy ne látogatnánk el legalább egy fesztiválra. Akik nem szeretnek sokat utazni vagy netalántán idegenbe menni, azoknak már csak egyet kell aludniuk és kezdetét veszi Székesfehérvár legőrültebb parádéja, a FEZEN, amely idén is július 25-28-ig változatos programokkal várja a nagyérdeműt. Tavaly a The Offspring és Alice Cooper voltak a húzónevek, idén pedig természetesen egyel nő a tét, így itt lesz a The Prodigy, az Accept, a Dragonforce és Mr. Big is.

A FEZEN Fesztivál története egészen 1997-ig nyúlik vissza, amikor is egy lelkes, fehérvári fiatalokból álló brigád kitalálta, hogy mi lenne, ha összehoznának egy koncertsorozatot, amely elsősorban a rock-vonalat célozná. Aztán majd lesz valami. Na, ez a valami odáig "fajult", hogy évről-évre egyre nagyobb és egyre népszerűbb lett a székesfehérvári fesztivál, és ma már FEZEN néven nemzetközi szinten is elég rendesen hasít.

Olyannyira, hogy a FEZEN tavaly ünnepelte húszéves évfordulóját és évek során olyan fellépők koncertjeit is jegyezte, mint a Deep Purple, a Judas Priest, a Dream Theater, vagy épp a Children of Bodom. De fellépett már a FEZEN-en a Milky Chance, az Al Di Meola és a Faithless, vagy éppen tavalyról a The Offspring, Scooter és Alice Cooper is. Akárhonnan is nézzük, a FEZEN mára Magyarország egyik legnépszerűbb és legfelkapottabb zenei fesztiváljává nőtte ki magát, ahol világsztárok koncertjeire tombolhatunk és még a gatyánk sem megy rá a manapság nagyon is elszállt fesztivál-árakra.

Ennek fényében az idei felhozatalra sem lehet panasz: itt lesz a főként elektropunkban utazó The Prodigy, az Accept, a Ministry, a holland Delain és Epica, a német power metal együttes, a Helloween, az amerikai metal-király, a Fozzy, a legendás Mr. Big és még sokan mások (az összes fellépőt napi bontásban itt találjátok) Komolyan mondom, így végigböngészve a névsort egészen hihetetlen, hogy ismételten mennyi neves előadót sikerült Fehérvárra csábítaniuk a szervezőknek. Le a kalappal!

Emellett a hazai nagyágyúk is szép számmal képviseltetik magukat: koncertet ad többek között a Wellhello, az AWS, a Halott Pénz, Majka & Curtis, a The Biebers, a Brains, Rúzsa Magdi, a Quimby, a Blahalouisiana és a BSW is. De hogy a fesztivál múltjához híven a rock-vonalat is erősítsem, itt lesz a Depresszió, a Tankcsapda, a Kowalsky meg a Vega, a Moby Dick, a Lord, a Kalapács vagy a Sleepless is. Ne feledkezzünk meg a svájci diszkókirály, DJ BoBóról sem, akinek köszönhetően a retró-vonal sem marad el, így a FEZEN-en a tavalyi Scooter után ismételten megelevenednek a '90-es évek.

Persze nincs fesztivál koncertlemondás nélkül, így előbb, napokkal a bejelentés után a Hooligans lépett vissza, majd a 2018-as FEZEN egyik legnagyobb neve, Pitbull nemes egyszerűséggel, pár nappal a rajt előtt mondta le a bulit, így akik miatta célozták meg a FEZEN-t, azoknak csalódniuk kell, ám szervezők hasonlóan nagy névvel, az amerikai rapper, Flo Ridával pótolták a kiesést, illetve a kellemetlenségek miatt a szombatra váltott jegyek bármely másik napra is érvényesek. Erről bővebben itt.

Mint minden fesztiválon, a bulikon kívül a FEZEN-en is számtalan programmal várják a kilátogatókat, így egy-egy húzósabb este után bőven lesz lehetőségünk a feltöltődésre. Itt van mindjárt az új programhelyszín, a ReAktiváló, amely az egészséges életmódot, a mozgást helyezi középpontba. Tudom, kicsit száraznak hangzik, de például a ReAktiválóban lesz lehetőség laktóz- és gluténmentes ételek, proteines és cukormentes sütemények, illetve izotóniás italok vásárlására is, amelyek a mai világban rendkívül fontosak.

Szintén a ReAktiváló ad helyet a fesztivál egyik leghasznosabb programjának: a Teva Gyógyszergyár Zrt. TEVAgy a Hős!-nek köszönhetően könnyen megtanulhatjuk az újraélesztés életeket mentő technikáját, amelyet két fehérvári szakember, Mészáros Zalán egykori mentőtiszt és Klupács Péter mentőtechnikus felügyel.

Ezen kívül lesz evezőverseny, spinning és jóga, de nem maradnak el a kötelező fesztiválkellékek sem, így például kötélhúzásban, evezőgépen, fekvőtámaszban vagy akár csocsóban is összemérhetik erejüket a fesztiválozók. Idén sem maradhat el a Gépház Mozi, amely a FEZEN egyik állandó kedvence, illetve, akik a filmek helyett valami élő műsorra vágynának, azok a Fonó Sátorban a székesfehérvári Szabad Színház előadásában kortárs finn és magyar drámát is láthatnak.

A FEZEN-re utazóknak van még egy jó hírünk: "A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. a 2018. július 25-28. között megrendezésre kerülő FEZEN Fesztivál rendezvényre utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Székesfehérvár állomásra." A felhasználás feltételeiről itten olvashattok bővebben.

Ha még mindig nem tiszta a kép, és bármi kérdésed van, akkor látogass el a FEZEN hivatalos honlapjára, ahol mindent megtalálsz egy helyen. Szerintem mindent átrágtunk, talán sok is volt a duma, de ha minden megvan, akkor: Hajrá Fehérvár, hajrá FEZEN!

*

A FEZEN ideje alatt az fmc.hu Facebook-oldalán minden este lesz élő közvetítés a koncertekről. Terveink szerint szerdán a Wellhellóról, csütörtökön a The Prodigyról, pénteken Rúzsa Magdiról, szombaton pedig DJ BoBóról vagy a Tankcsapdáról.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek