5 évnél régebbi cikk

Elszálltak az albérletárak Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
hirmagazin.eu
Elszálltak az albérletárak Székesfehérváron?

Bár arányait tekintve nem ugrottak egy év alatt hatalmasat a székesfehérvári albérletárak, de még így is a top háromban vagyunk országosan, ami a bérleti díjakat illeti.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki olyan "kalandokba" szeretne bocsátkozni, mint az albérletbe költözés. Márpedig a felvételi ponthatárok kihirdetése után rengeteg család vetette bele magát a küldetés teljesítésébe, hogy jó helyen tudják az éppen felnőttkorba lépett gyermeküket. Jó hír, Székesfehérváron azért lehet még találni bérelhető lakást és szobát is, de megkérik az árát: vezető pozícióban vagyunk az ország városai között az árak tekintetében.

Az ingatlan.com oldal adatai szerint bár a bérleti díjak emelkedése nem volt ugrásszerű Székesfehérváron az elmúlt évhez képest, hiszen a 120 négyzetméter alatti panelek díja nyolc százalékkal nőtt, míg a tégla lakásoké két százalékkal csökkent, még mindig a legdrágább városok között vagyunk. A bérleti díjak tekintetében persze a listavezető egyértelműen a főváros, ott 130, illetve 150 ezer forint között találhatunk kiadó lakást, szorosan mögötte érkezik Sopron 110-120 ezer, Székesfehérvár 100-108 ezer, illetve Győr 100-107 ezer, valamint Veszprém 90-100 ezer forintos átlagos albérleti áraival.

Ami pedig a változást illeti a 2017-es összegekhez képest: szavunk sem lehet, hiszen sereghajtók vagyunk nyolc, valamint mínusz két százalékunkkal. Kecskeméten például a panelek 29, míg a téglalakások bérletárai 13 százalékkal nőttek, és így éppen csak lecsúsznak albérleti díjdobogóról. 

Az ingatlan.com adatai szerint azonban nemcsak az árak, hanem a kínálat is megnőtt, ami szembetűnő is, ha beütjük a keresőbe a Székesfehérvár és albérlet szavakat. Jelenleg (2018.07.23.) az említett ingatlanos oldal 107 találatot listáz, bár ebben vannak kínálatnak álcázott keresések is. 

Szobát már 35 ezer forinttól találni. Bár tény, hogy ennél a lehetőségnél fűtenünk cserépkályhával kell, és egy kicsit távolabb a Belvárostól, a Maroshegyen van az ingatlan, valamint a bérbeadó munkahellyel rendelkező albérlőt keres, vagyis diákok nem feltétlenül rúghatnak labdába. Ám míg az előző szoba 28 négyzetméter, addig a frekventáltabb terülten, a Sarló utcában már csak 11 négyzetméterre futja 40 ezer forintból, de valószínűleg itt már a központi fűtés megoldott. Azért csak valószínűleg, mert a hirdetésből ezt a részletet (is) kifelejtették, ahogy a körülmények is lutrisak, hiszen kép sincs. Ebben a kategóriában egy Fiskális úti ajánlat vezet, ami bár lakrésznek hívja magát, azért 20 négyzetméterre sok minden nem férhet el. Ja, 80 ezer forintért.

Teljes lakás kategóriában a legjobb ajánlat 60 ezer forintért fut, ám mindössze 28 négyzetméter, de bútorozott és az Ybl lakótelepen. 80 ezer forint környékén pedig már nagyobb a szórás: van 80 négyzetméteres bútorozatlan a Belvárosban, és van 50 négyzetméteres bútorozott a Móricz Zsigmond utcában. 

Ettől felfele pedig szinte minden van, Belváros közeli és távoli, bútorozott és bútorozatlan. Na, meg persze a csúcson a luxus ajánlatok. A legdrágább albérletet 360 ezer forintért találtuk, de ezért már a legfinnyásabbak is megnyalnák mind a tíz ujjukat: Belváros, 110 négyzetméter, kertkapcsolat, patinás lakás (jelentsen ez bármit is) bútorozva, gépesítve, padlófűtéssel.

Szóval a kínálat most bőséges, talán bőségesebb is, mint a közelmúltban, már csak ki kell tudnunk fizetni az áhított otthont.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek