5 évnél régebbi cikk

Otthonunk lelke: a szőnyeg
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Otthonunk lelke: a szőnyeg

A szőnyegek melegséget, otthonosságot, színeik által meghatározó hangulatot varázsolnak az otthonainkba. Egy jól megválasztott szőnyeg „életet lehel” az adott helyiségbe, és akár a lelkiállapotunkra is hatással lehet.

Nem mindegy azonban, hogy egy családi ház tágas nappalijába, vagy épp egy panellakás aprócska gyerekszobájába keresünk éppen szőnyeget – anyagokban, méretekben is olyan változatosság létezik, hogy a döntés egyáltalán nem könnyű. Sokszor csak otthon döbbenünk rá, hogy amit megálmodtunk, egyáltalán nem is úgy mutat a bútoraink között, ahogy azt elképzeltük. Érdemes hozzáértő szakember tanácsát kikérni a szőnyegválasztásnál, hogy az adott darab hosszú távon örömet és komfortérzetet nyújthasson nekünk.

Herceg László, aki feleségével, Hercegné Répási Melindával a Székesfehérvár történelmi belvárosának szívében álló Török Szőnyegház tulajdonosa, készséggel megosztotta velünk a legfontosabb szempontokat. „A lakás tereit, méreteit mindenképpen érdemes figyelembe venni. Egy nagy nappaliban nem lesz mutatós a dohányzóasztal alá elhelyezett, kisméretű szőnyeg. Oda egy nagyobb alapterületű darabot érdemes választani. – javasolta a szakember. – Divatosak, és nagyon tartósak is a kézi csomózású kelimek, a növényi festékkel színezett, napon szárított gyapjúszőnyegek. Az élettartamuk ennek köszönhetően akár százhúsz év is lehet. A török bazárokban sokszor elhelyezik a bazár középére a kész szőnyegeket, hogy sok láb taposson rajtuk, így lesz végleges, tartós a textúrájuk.”

Bár egy jó szőnyeg akár egy életen át kiszolgálhat bennünket, ennél azért gyakrabban elcsábulhatunk, beleszerethetünk egy-egy szép mintába, színösszeállításba. Ha már hazavittük az adott darabot, persze szeretnénk minél tovább teljes pompájában gyönyörködni benne használat közben is. Herceg Lászlótól ehhez is kaptunk néhány jó tanácsot.

Hogyan növelhetjük szőnyegeink élettartamát?

A gyapjúszőnyeget érdemes molyirtóval kezelni, hogy tovább használhassuk, mert a molyok még a legtisztább helyeken is kérlelhetetlenül felbukkanhatnak. Spray-vel, molycsapdákkal védekezhetünk ellenük. Hatásos, és egyben kellemes praktika a levendulaolaj használata: egyszerűen csak csepegtessünk belőle a szőnyegre. Nem csak a szoba levegője lesz kellemes tőle, - és a stresszt is elűzi- de a molyokat is garantáltan elriasztja. „Egy évben egy-két alkalommal érdemes kezelni a molyok ellen szőnyeget.” – figyelmeztet a szakember. A porszívóval sem mindegy, hogyan közelítünk hozzájuk: egy irányba mozgassuk a porszívó fejét, méghozzá szálirányban, mert az oda-vissza porszívózás árt a szőnyegnek. „A végén lévő vezetőszálakat pedig kerüljük el. A szőnyeg alapvető tartását ezek a vezetőszálak adják, de ha ez sérül, szerencsére arra is van lehetőség, hogy megjavítsuk. A nedves tisztítás csak a gépi szövésű szőnyegeknek hasznos igazán.” – mondja Herceg László.

 
Allergiásoknak csak természetes anyagot!

A szénanáthával küzdőknek a szőnyegben óhatatlanul is felgyűlő por kellemetlen tüneteket okozhat. Nekik érdemes a mosható pamutszőnyeget választani, amit akár heti rendszerességgel is kimoshatnak. De mindenképpen voksoljanak a természetes alapanyagokra, részesítsék előnyben a gyapjút.

További ajánlatok:
https://www.facebook.com/torokszonyeghaz/

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek