5 évnél régebbi cikk

Hétvégén bejuthatunk akár az uszoda gépházába vagy az üzemen kívüli fűtőerőműbe is ingyen
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Hétvégén bejuthatunk akár az uszoda gépházába vagy az üzemen kívüli fűtőerőműbe is ingyen

Extra csemegékkel szolgál majd a hétvégi Kulturális Örökség Napjai Székesfehérváron, ritkán vagy sosem látott helyekre juthatunk be, ráadásul ingyen.

Különleges uszodalátogatás, városházi épületbejárás a polgármesterrel és Fehérvár szobrait bemutató városismereti séta is várja majd az érdeklődőket szeptember 15-16-án az ingyenes programokon. Hétvégén pedig a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei is ingyenesen látogathatók, ahogy eddig minden évben a Kulturális Örökség Napjai alkalmából.

Idén különleges programmal, új helyszínnel bővül a kínálat: a Széphő Zrt. Király sori Fűtőerőművében is szerveznek sétát szombaton és vasárnap.

A város kulturális fejlesztési tervének nem titkolt célja, hogy hosszabb távon egyfajta kulturális negyedet alakítsanak ki a malommal és a század eleji épületekkel együtt.

Szombaton és vasárnap is 9 órakor indul majd a séta, amelyen maximum 20 fős csoportok vehetnek részt. Az előzetes regisztráció szükséges: www.tinyurl.com/futoeromu.

A Csitáry G. Emil Uszoda és Strand programja szombaton 11 órakor a strandbejárattól indul, és az uszoda keringtető rendszerét, a gépházat, valamint a nemrég megújult strand érdekességeit is megnézhetik a vendégek. Előzetes regisztráció itt is szükséges, hiszen maximum 25 fő vehet részt a programon. Az uszodatúrára itt lehet jelentkezni: www.tinyurl.com/strandtura.

A fűtőerőmű- és az uszodalátogatáson kívül is akad még extra program a hétvégére:

Megnyitja kapuit az érdeklődők előtt a Városháza: szombaton két alkalommal 10 és 18 órakor, vasárnap pedig 18 órakor indul vezetés. Szombat este dr. Cser-Palkovics András, városunk polgármestere kalauzolja majd az érdeklődőket az épületben.

A Városház tér másik ékességét, a Hiemer-házat és annak ritkán látott helyiségeit Igari Antal megyei főépítész mutatja be vasárnap két időpontban, 15 és 16:30 órakor a látogatóknak.

A Belváros egyik legszebb épületét, a szecessziós stílusú Árpád Fürdőt, Blaha Lujza egykori kedvenc gyógyfürdőjét szombaton és vasárnap 8:00-10:30 óra között a félóránként induló vezetéssel lehet körbejárni.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára minden évben csatlakozik a programsorozathoz, így lesz ez most is, a hétvége mindkét napján nyitva áll a kapu a látogatók előtt. Szombaton és vasárnap is 10:00-17:00 óráig minden órában indul séta az épületben, a résztvevők megnézhetik az erre az alkalomra összeállított Az iratok szépsége című kamarakiállítást is.

Ugyancsak látogatható lesz a Palotavárosban, a Rác utcában a szerb-ortodox templom: a külső megjelenésben barokk, belső megjelenésben azonban a bizánci stílusú templomban eredeti szépségében látható a gyönyörű ikonosztáz, amelynek ikonjait két szabadkai mester, Gregorie Popov és Javán Grabován készítette. A templom mindkét napon 10:00-18:00 óráig látogatható, a vasárnapi vendégek a 18.00 órakor kezdődő koncerten a Vox Mirrabilis Kamarakórus Aranyban úszó gyertyafény című hangversenyét is élvezhetik.

A Királykút Emlékház két programmal gazdagítja a hétvége kínálatát: szombaton 16 órai kezdettel Barokk zene és szabad improvizáció két zenekarra címmel az Ariadné Consort és az Ajtai Jazz Quartett koncertjét hallgathatják meg a zenekedvelők, vasárnap 16 órakor pedig Demeter Zsófia történész a divat történetének érdekességeivel ismerteti meg a közönséget.

A Kulturális Örökség Napjain ingyenesen látogathatók a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei: a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert, a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum, a Fekete Sas Patikamúzeum, a Csók István Képtár, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, a Fő utcai Rendház, az Új Magyar Képtár, az Országzászló téri épület és a Hetedhét Játékmúzeum várja az érdeklődőket. Szombaton Gorsiumban Nádorfi Gabriella régész tart szakvezetést 14 órakor, vasárnap pedig a Mátyás-emlékévhez kapcsolódó programokra invitál az intézmény: 17 órakor a Fő utcai Rendházban Apai Gabriella építész Középkori örökség a Mátyás-kori Székesfehérváron címmel tart előadást, ezt követően, 18 órakor az épület elől indul városismereti séta Magony Imrével, Mesélő szobrok Mátyás király nyomában címmel.

(forrás: ökk)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek