3 évnél régebbi cikk

Van még ismeretlen bolygó a Naprendszerben!
Fehérvár Médiacentrum fotójaVan még ismeretlen bolygó a Naprendszerben!

Egy, a Földtől hatalmas távolságra felfedezett kisbolygó arra utal, hogy egy kilencedik, máig ismeretlen bolygó kering a Naprendszer határán lévő Oort-felhőben.

Kezdjük az alapoknál: a Naprendszert nyolc bolygó alkotja, a Nemzetközi Csillagászati Unió definíciója szerint naprendszerünkben a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz számít bolygónak. Közülük az első négy kőzetbolygó, míg az utolsó négy óriásbolygó. A korábban szinte ide sorolt Plútót még a kétezres évek elején "visszaminősítették", így törpebolygóként tartják számon.

Könnyen lehet azonban, hogy már nem is oly sokáig marad üresen a kilencedik bolygó helye, egy friss csillagászati felfedezés ugyanis azt feltételezi, létezik még egy kilencedik, a Naprendszer határán, az Oort-felhőben "bujkáló" bolygó.

Felfedeztek ugyanis egy eddig ismeretlen törpebolygót, amely a The Goblin nevet kapta. Az újonnan felfedezett törpebolygó átmérője a becslések szerint mindössze 300 kilométeres és nagyon megnyújtott körpályán kering. Legközelebbi helyzetében 2,5-szer távolabb van a Naptól, mint a Plútó. Legtávolabbi helyzetében pedig a Naprendszer legkülső peremére jut, csaknem 60-szor távolabb, mint a Plútó, így 40 ezer évre van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a Napot. Keringési pályája 99 százalékában túlságosan halvány ahhoz, hogy látható legyen.

Ez már a harmadik törpebolygó, amelyet a Naprendszer külső részén fedeztek fel, a tudósok szerint azonban még akár több ezer hasonló égitestet rejthet ez a terület. No, meg egy új, eddig ismeretlen, a Naprendszerben kilencediknek számító bolygót! A három felfedezett törpebolygó pályájából ugyanis az a következtetés vonható le, hogy csoportosultak, valószínűleg egy nagy, ismeretlen objektum terelte őket össze. A csillagászoknak ez a kilencedik, szuperföld méretű bolygó létét sugallja. A kilencedik bolygó a feltételezések szerint messze a Plútó mögött lehet a titokzatos Oort-felhőben. A bolygót még nem látták közvetlenül, de a Goblin úgy tűnik, hogy egy óriási, láthatatlan objektum gravitációs hatása alatt áll, ami ismét megerősítette a csillagászokat abban, hogy létezik a kilencedik bolygó.

A kutatás az eddig ismeretlen planéta után novemberben folytatódik, a világ egyik szuperteleszkópjával, a nyolc méter lencseátmérőjű japán Subaru teleszkóppal. A "bolygóvadász" a szunnyadó hawaii Mauna Kea vulkánon működik, ez a világ egyetlen teleszkópja, amely képes a Naprendszer külső régióiban felvételeket készíteni..

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek