5 évnél régebbi cikk

Loïc Nego magyar lesz? A Vidi egyik legjobbja hamarosan válogatott lehet
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/AP /Pétrosz Jannakurisz
Loïc Nego magyar lesz? A Vidi egyik legjobbja hamarosan válogatott lehet

Könnyen elképzelhető, hogy Loïc Nego hamarosan magyar állampolgár lesz. A MOL Vidi FC játékosa így pályára léphetne az ország válogatottjában is. Sajtóinformációk szerint a honosítási kérelmet már beadták.

Játszott tétmeccsen francia korosztályos válogatottakban és nincs meg a hazánkban egyhuzamban töltött öt éve - csupán ez a két dolog választja most el Loïc Negót a magyar állampolgárságtól a csakfoci.hu szerint. A portál úgy tudja, hogy a MOL Vidi FC játékosának honosítási kérelmét ettől függetlenül már beadták, az ügy folyamatban van és Nego hamarosan állampolgársági esküt tehet.

A FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) szabályzata nem zárja ki, hogy egy játékos választott új hazája válogatottjában pályára lépjen. Ehhez vérségi köteléket vagy legalább öt éves folyamatos helyben lakást vár el az állampolgárságot váltó játékosoktól. A Vidi 27 éves franciájának nincsenek magyar felmenői, és bár 2013 szeptemberében szerződött Magyarországra - akkor még az Újpest FC-hez -, 2014 januárja és augusztusa között hét hónapig az angol Charlton Athletic játékosa volt, innen igazolt előbb kölcsönbe Újpestre, majd 2015 nyarán végleg Székesfehérvárra. Vagyis az ötéves helyben lakás jövő augusztusban jár majd le Nego esetében.

További nehezítő körülmény, hogy Nego az U16-ostól az U20-asig valamennyi francia korosztályos válogatottban szerepelt, utóbbival ráadásul világbajnoki bronzérmet szerzett. Márpedig a FIFA szabályzata szerint nem léphet egy ország felnőtt válogatottjában pályára az, aki bármely korosztályos csapat színeiben játszott tétmeccset egy másik nemzet színeiben.

A szakportál kiemeli, hogy a FIFA nem mindig következetes hasonló ügyekben, volt már rá példa, hogy bizonyos helyzetekben egyéni elbírálás alapján tett kivételt. Az biztos, hogy a magyar válogatottnak hatalmas szüksége lenne a hónapok óta élete formájában játszó Negóra, aki ilyen teljesítményre képes mostanában:

A hírek szerint a magyar válogatott szövetségi kapitánya kifejezetten boldog lenne, ha a Vidi játékosa mielőbb bemutatkozhatna a 2020-as Eb-re kijutni készülő csapatban, és Loïc Nego is szívesen játszana Marco Rossi irányítása alatt.

Az egyelőre még csak francia állampolgárságú játékos nem az első honosított válogatottja lehet a Vidinek. A klub jelenlegi keretéből a brazil Paulo Vinícius 2017. március 10-én magyar állampolgársági esküt tett, és tizenöt nappal később a Portugália elleni vb-selejtezőn be is mutatkozott a nemzeti csapatban.

Loïc Nego tavaly télen hosszabbított szerződést 2021-ig a Vidivel. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek