5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Márton-nap, Sóstói Sportnap és Esküvő Kiállítás
Fehérvár Médiacentrum fotója
mindmegette.hu
Fehérvári programok a hétvégére: Márton-nap, Sóstói Sportnap és Esküvő Kiállítás

Marad a novemberi tavasz, előnyben a kimozdulós programok. Például lehet egy jót sétálni a Bory-várban, vagy egy kiadósat sportolni még a hivatalos megnyitó előtt az új Sóstói Stadionban. Zárt térben is erős a hétvégi felhozatal: dupla koncerttel ünnepli 35. születésnapját a Los Andinos, míg a Novotelben Esküvő Kiállítást rendeznek. A hétvége főszereplője azonban a liba: Márton-napi lakomák lesznek szerte a városban.

Gasztro: Márton-nap
Mikor?: November 11., vasárnap
Hol?: Mindenhol

Mindened a liba és a párolt vöröskáposzta? Nekünk is! Legalábbis november 11-én vagy környékén mindenképpen. A hagyományos Márton-napi libafalás egyre nagyobb teret hódít magának a magyar gasztronómiában, és most nemcsak az éttermekre gondolunk. A különböző online receptoldalakon tucatjával bukkannak fel a legtutibb libasült receptek, csak győzzünk válogatni. Akinek nincs kedve a liba tisztításával vesződni, és órákon keresztül a sütőben nézni a pórul járt madarat, hogy elég piros-e már, az Fehérvár legtöbb éttermében is elköltheti évi rendes libacombját, ludaskásáját, vagy libanyakból készült levesét. A teljesség igénye nélkül ebben a cikkben össze is gyűjtöttük, hogy hol mivel várják a vendéglők az éhezőket a leginkább egész hétvégésre nyújtott Márton-napon:

Kiállítás: Esküvő Kiállítás
Mikor?: November 10-11., szombat-vasárnap 10:00-18:00
Hol?: Novotel

Aki már most a jövő nyárra készül, az vagy fesztiválszervező vagy meg fog házasodni, férjhez fog menni. Utóbbiaknak lehet egy kis segítség a szolgáltatók és elintéznivalók egyébként meglehetősen borsos áron kínált tengerében a kétnapos fehérvári esküvő kiállítás. Nem állítjuk, hogy olcsóbb lesz, ha itt köttetnek megállapodások, de legalább egy füst alatt el lehet intézni mindent. Ráadásul azért az ilyen rendezvényeken a szolgáltatók is valamilyen kedvezményekkel igyekeznek meggyőzni a jövendőbeli ügyfeleket. A kiállítás leglátványosabb része természetesen az esküvői ruhák bemutatója lehet, az persze már egy más kérdés, hogy az esetlegesen kiválasztott ruhát láthatja-e így a vőlegény. 

Sport: Sóstói Sportnap
Mikor?: November 10., szombat 10:00-
Hol?: Sóstói Stadion

Napok, maximum hetek választanak el minket attól, hogy rendeltetésszerűen használhassuk az új Sóstói Stadiont. Miért ne lehetne előtte egy hétvége, amikor teljesen mást csinálunk benne, mint amire épült? Most szombaton rendhagyó sportnap lesz az éjszakánként néha zajos öntudatra ébredő építményben, ahol olyan különleges sportágakban lehet kipróbálni magunkat, mint például a lépcsőfutás. A szervezők a gyerekekre is gondolnak: nekik roller, görkori és kismotoros futam szerepel a programban. A részvétel mindenkinek ingyenes, de lépcső és a kerengő futásra 200 forint a nevezés, amit jótékony célra fordítanak. A sportnap után este hattól pedig az új stadion hivatalos beéneklését tartja a RBD Ultras, erről mi is élő videóval jelentkezünk majd Facebook-oldalunkon.

Koncert: Los Andinos - 35 éves jubileumi duplakoncert
Mikor?: November 10., szombat 16:00 és 19:00
Hol?: Felsővárosi Közösségi Ház

1988-ban egy ország ismerte meg a Los Andinos nevét. Az Andok-zenét játszó fura szerzetek végül ugyan nem nyerték meg a Ki mit tud?-ot, de a nézők szívét igen. Székesfehérváron például plakátok jelentek meg a városban, hogy minél többen szavazzanak a közönségszavazáson Tárnok Ákosékra, amit végül 14 ezer szavazat különbséggel meg is nyertek. A Los Andinos azóta fogalom, a városban pedig az összefogás szimbóluma. Ráadásul kerek évfordulóhoz érkeztek, idén ünneplik megalakulásuk 35. évfordulóját. Mivel a srácok inkább adni szeretnek, ezért dupla koncerttel várják a zeneszeretőket szombaton 16 és 19 órától. A teljes sztorijukat itt olvashatod el:

Kirándulás: Bory-vár
Mikor?: November 11-ig
Hol?: Bory-vár

November 12-től új időszámítás kezdődik a Bory-vár életében: már csak hétvégenként lehet látogatni az Öreghegy kultikus épületét. Pánikra semmi ok: nem lesz a helyén bevásárlóközpont és be sem zárják, csak szép lassan téli álomra vonul a vár. December 16-ig ugyan még nyitva lesz hétvégenként, ezután pedig már csak jövőre lehet bóklászni a négy évtizeden át épített szerelmi emlékműben. Az idő egyelőre tökéletes, és ha még egy kicsit hűvösebb is lesz a hétvégére, pont ideális lehet egy cidris, nyirkos őszi sétára a meglepetésekkel teli vár sokadik felfedezésére. Amiről olvasni is érdemes, hiszen rengeteg jó sztorija van az egyébként nagyon összetartó családnak a Máriavölgy 54. alatt található lenyűgöző épületről (is).

Mozi: Ami nem öl meg - A tetovált lány visszatér
Mikor?: November 8-tól
Hol?: Cinema City Alba

A remake folytatása. Elég hülyén hangzik, de ez a helyzet. Stieg Larsson Millenium-könyvtrilógiája a 2000-es évek közepén jelent meg, és azonnal hatalmas siker lett. A svéd társadalmi problémákat bűnügyi környezetben ábrázoló krimik főszereplője azonnal a klasszikus detektívfigurák közé lépett. Lisbeth Salander, vagyis a tetovált hackerlány néma és kegyetlen karakterét néhány év múlva előbb egy svéd rendező filmesítette meg, majd 2011-ben David Fincher az egész világgal megismertette. A hollywoodi feldolgozás kifejezetten jól sikerült, bár kétségtelenül egy kicsit amerikanizálták a rideg Svédországban játszódó eseményeket, vagyis leginkább a képi világot. Hét év után pedig itt a folytatás, új szereplőkkel, új rendezőkkel. Míg az első rész a mértékadó IMDb-n 7,8 ponton áll, addig a most csütörtökön bemutatott folytatást egyelőre csak 5,7-re értékelik az oldal felhasználói. Nem túl jó előjelek...

FRISSÍTÉS: Megnéztük, megkritizáltuk: A tetovált lány sem a régi már - Ami nem öl meg kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek