5 évnél régebbi cikk

Vegyük komolyan a köhögést és a nehéz légzést!
·Egészségvilágnap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Vegyük komolyan a köhögést és a nehéz légzést!
·Egészségvilágnap·Utolsó frissítés: undefined

A dohányosok felének állandó hörgőgyulladása van, és nem is tudnak róla. November huszonegyedikén, a COPD (krónikus hörgőszűkület) nevű betegség világnapján a WHO a légzésfunkciós vizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet.

Idén november 21-én volt a COPD nevű légúti betegség világnapja. Ez nem más, mint a krónikus, gyulladásos hörgőszűkület. A dohányosok nagyjából fele küzd ezzel a betegséggel, úgy, hogy nem is tud róla: megtanulnak együtt élni az állandó köhögéssel, nehéz légzéssel.

De miért van egyáltalán egy ilyen betegségnek világnapja? Azért, mert milliókat érint! Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO pedig valamilyen formában megpróbálja erre felhívni a figyelmet.

„Magyarországon mintegy hatszázezer embert érintenek az idült légúti betegségek, így ez népbetegségnek számít" – mondta Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász-társaság elnöke november 21-én reggel az M1 aktuális csatornán a WHO dohányfüstmentes világnapján. Az elnök szerint fontos lenne, hogy minél korábban orvoshoz forduljanak azok, akik érzik magukon a tüdőbetegség tüneteit: fulladnak már kis terheléstől is, nehezen veszik a levegőt. Elmondta azt is, Magyarországon évente mintegy húszezer ember hal meg a dohányzás miatt, ami nyolc-tíz évvel is megrövidíti az életüket.

Szemben más súlyos krónikus betegségekkel, a COPD-ről, mint betegségről a lakosság nem tud, annak ellenére, hogy napjainkban ez az ötödik leggyakoribb halálok Európában, amit csak a szívinfarktus, az agyvérzés és a tüdőrák előz meg. Jelenleg a világ negyven év feletti lakosságának kb. tíz százaléka COPD-s. A tüdőrák és a COPD egyaránt a dohányzás következménye. A COPD-s betegek nyolcvan-kilencven százaléka dohányos.

A betegség lényege, hogy a dohányfüst káros összetevői az évek folyamán a tüdő krónikus gyulladását okozzák. Ennek következtében köhögés, köpetürítés, majd fokozódó légszomj, „levegőtlenség" alakul ki, amely a betegség előrehaladott stádiumában korlátozza a betegek mozgását, fizikai terhelhetőségét, rontja életminőségüket. Végül a tüdő nem képes a szervezet oxigénellátását biztosítani, a betegségnek ebben a stádiumában folyamatos otthoni oxigénterápia válik szükségessé. A betegség felismerése a korai stádiumban szűrővizsgálattal lehetséges. A tüdőgondozókban egyszerű légzésfunkciós méréssel a COPD diagnosztizálható. Ezért a Magyar Tüdőgyógyász-társaság a COPD világnapján arra kérte a dohányos lakosságot, hogy krónikus köhögés, akár enyhe légszomj esetén is forduljanak háziorvosukhoz vagy keressék fel a tüdőgondozót. A korán felismert betegség megfékezhető!

Mikor forduljunk orvoshoz?
A COPD korai tüneteit, például a tartós köhögést, nehéz légzést, fáradékonyságot észlelve mindenképpen forduljunk orvoshoz! Minél koraibb stádiumban ismerik fel a betegséget és kezdődhet el a hatékony gyógyszeres kezelés, annál tovább élhet a beteg megfelelő életminőségben. A gyógyszereket pedig előírás szerint kell alkalmazni. Ma hazánkban minden fontos készítményhez támogatott formában hozzájuthatnak a betegek.

(Forrás: mti.hu, tudogyogyasz.hu)

További ajánlatok:
www.zoldalmakozpont.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek