5 évnél régebbi cikk

Cipősdoboz-akciók Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Cipősdoboz-akciók Fehérváron

A szeretet ünnepéhez közeledve talán legtöbbünk szívesen adakozik, segíti azokat, akik igazán rászorulnak arra. Összegyűjtöttük, hogy Székesfehérváron hol lehet csatlakozni az úgynevezett cipősdoboz-akciókhoz.

Szebbé tenni egy számunkra ismeretlen karácsonyát, ajándékot adni valakinek, aki lehet, hogy másképp nem kapna. Örömet okozni. A mostanra mozgalommá fejlődött cipősdoboz-ajándékozás a II. világháború utáni Angliából indult világhódító útjára. Akkor egy nagymama ajándékokat csomagolt egy cipősdobozba, és elküldte egy környékbeli szegény gyermeknek. Később több ezren álltak a kezdeményezés mellé, és a cipősdobozba zárt szeretet azóta áttört határokat, korokat, életszemléleteket.

És ahogy a világ számos pontján, úgy Székesfehérváron is csatlakozhatunk ehhez az akcióhoz, küldhetünk egy kis örömet, az arra leginkább rászorulóknak.

Hogy mit is kell tennünk, ha mi is csatlakoznánk valamelyik cipősdoboz-akcióhoz?

  1. Keressünk a szekrény mélyén egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt,
  2. Döntsük el, hogy fiúnak vagy lánynak, illetve milyen életkorú gyermeknek szánjuk a csomagot,
  3. Töltsük meg ajándékokkal,
  4. Zárjuk le úgy, hogy szállítás közben se nyílhasson ki,
  5. Írjuk rá, hogy milyen nemű és hány éves gyermeknek szánjuk,
  6. Vigyük el egy gyűjtőpontra az ajándékot.

Persze az is nagy kérdés, hogy mi kerüljön a dobozba. A legtöbb helyen leírják, hogy mivel tudnánk a leginkább örömet okozni, de talán a Baptista Szeretetszolgálat útmutatója remek vezető lehet.

Ajándékozhatunk:

  • mesekönyvet és ifjúsági könyveket, színezőt,
  • játékot (társasjátékot, kártyát, kockát, építőjátékot, foglalkoztató és készségfejlesztő játékot, babát, autót, labdát, ugráló kötelet, egyéb sporteszközt, stb.),
  • higiéniai felszerelést (dezodort, tusfürdőt, sampont, fogkefét, fogkrémet, fésűt, kézkrémet),
  • édességet ( cukorkát, nyalókát, csokoládét, kekszet),
  • íróeszközt és egyéb iskolai felszereléseket ( füzetet, tollat, filcet, zsírkrétát, színes ceruzát, vízfestéket, temperát, radírt, hegyezőt),
  • kedves lehet még egy képeslap vagy családi fotó néhány üdvözlő sorral, jókívánsággal, de posta- vagy e-mail címed nem célszerű megadni.

Egyet ne felejtsünk: ajándékot, szeretetet adunk, vagyis a dobozba ne kerüljenek sérült, elhasznált, lejárt szavatosságú játékok, tárgyak!

Semmiképpen se tegyünk a dobozba:

  • agresszivitásra késztető képeket, játékokat (játékpisztolyt, kést, pc-játékot),
  • konzervet, romlandó ételeket, gyümölcsöt,
  • törékeny tárgyat (tükröt, porcelánbabát, stb.),
  • gyógyszereket,
  • sampon, testápoló, egyéb folyékony tárgy esetén tanácsos gondosan becsomagolni azt egy zárható tasakba, hogy sérülés, szivárgás esetén se tegye tönkre az egész ajándékcsomagotokat.

Ha pedig készen áll a dobozunk, jól lezártuk és nem felejtettük el ráírni, hogy kinek szánjuk a csomagot, akkor már nem maradt már, mint eljuttatni valamelyik gyűjtőpontra az ajándékunkat. 

Összegyűjtöttünk négy helyet, ahol örömmel látják a mi dobozba zárt szeretetünket.

Ybl Miklós Szakközépiskola és Szakgimnázium

Hogy mit? Szinte bármit küldhetünk december 19-ig az Ybl Miklós Szakközépiskola és Szakgimnázium által indított gyűjtésre, ami a fenti listában szerepel. Legyen az játék, könyv, írószer, higiéniai felszerelés vagy édesség, örömmel veszik.

Baptista Szeretetszolgálat székesfehérvári gyűjtőpontjai

A Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akciójának nyitórendezvénye kellően nagy publicitást kapott idén, hiszen maga Chuck Norris is részt vett rajta. Az akciójuk az ország 259 pontján tudunk egyébként csatlakozni, Székesfehérváron pedig öt helyszínen adhatjuk le ajándékainkat december 20-ig: a Kodolányi János Főiskolán, a Meló-Diák Észak-Dunántúli Iskolaszövetkezetnél, a Reménység Háza Könyvesboltban, a Rextra Orvosi Műszerboltban, valamint a Zöldbogyóka Játszókuckó és Családi Napköziben.

Angyalbatyu

A Katolikus Karitász ajándékgyűjtő akciója az Angyalbatyu nevet kapta, de a lényege pontosan ugyanaz: egy doboznyi ajándékkal szeretet adni az arra rászorulóknak. Az ország húsz pontján adományozhatunk angyalbatyut, Székesfehérváron a Székesfehérvári Egyházmegye Lövölde u. 28/a alatt található helyszínén egészen december 21-ig.

A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ részére indított akció

A pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ által ellátott, 880 állami gondozásban részesülő gyerek megajándékozására indítottak ajándékozási akciót. Ennek keretében 0 és 25 év közötti gyermekek, fiatalok részére várják az adományokat december 15-ig. A csomagokat két helyszínen lehet leadni: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, a Székesfehérvár, Szent Flórián körút 2. szám alatt hétköznapokon 7:00 és 17:00 óra között, illetve a a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrsön, a Pusztaszabolcs, Velencei út 63/2. szám alatt naponta 8.00-18.00 óra között.

Amennyiben tudsz olyan cipősdoboz-akcióról, ami kimaradt a listánkról, kérlek, jelezd nekünk a fmcponthu@gmail.com címen, hogy kiegészíthessük vele cikkünket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek