5 évnél régebbi cikk

Különleges bábtáncoltató betlehem készült Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Különleges bábtáncoltató betlehem készült Székesfehérváron

Neves fehérvári alkotók baráti összefogásából valósult meg az az egyedi figurákból álló, kézzel festett, meseszép kis templom-betlehem, mely idén novemberben készült el. Jelenleg a Zeneiskola épületében található.

A bábtáncoltató betlehem használata régóta része a magyar néphagyományoknak. „A bábtáncoltató betlehemezés színpada templom vagy jászol alakú, a primitív bábokat a bábtáncoltató betlehem alsó részén vágott járatban alulról mozgatják.” - írja róla a Néprajzi Lexikon. Egy ilyen hagyományokat követő, mégis teljesen egyedi betlehem készült most el Székesfehérváron is, melyen több jól ismert alkotó is rajta hagyta a keze nyomát. Augusztusban kezdtek neki a közös munkának, amikor is az ötletgazda, Varró János megmentett egy évek óta kidobásra váró betlehemet. Hazavitte, és a barátjával, Tárnok Ákossal (a Kákics és a Los Andinos együttesek vezetőjével), közösen elhatározták, hogy újjávarázsolják.

Tulajdonképpen a gombhoz varrtuk a kabátot. - fogalmazta meg Tárnok Ákos. - Ugyanis szinte teljesen le kellett bontani ahhoz, hogy újjáépítsük. Eltávolítottuk a bádog elemeket, lecsiszoltuk a régi, csúnya olajfestéket. Ezután kezdődhetett az asztalos és esztergályos munka.”

Minden betlehemben benne van a szent család, a pásztorok, a három királyok. De egy igazi bábtáncoltató betlehem, amilyennel az ország több tájegységében is jártak régen házról házra a gyerekek, más figurákat is tartalmaz még. - tudtuk meg Varró Jánostól. - Mi a kölcsei hagyományokra építve angyalokat, sőt egy ördögöt és Heródes király figuráját is megalkottuk. A figurák esztergálásával kapcsolatban Köpf Jenő barátomtól kértem tanácsot, aki végül dr. Gulyás Antalhoz irányított. Jenő tervei alapján ő készítette el a figurákat.”

A betlehem és a benne szereplő alakok festése nagyrészt Radetzky Jenőné munkája, akinek látványos betlehem gyűjteményéből épp nemrégiben nyílt kiállítás városunkban. A figurák festésében a Fehérvári Kézművesek Egyesületének egy másik tagja, Németh Kálmánné Juci néni is besegített. „Nyáron, Ákosék kertjében kezdtünk neki a munkának, amikor még mindenkinek jobban volt rá ideje. Még Ákos szomszédja, Kelemen Csaba is besegített, amikor meghallotta, mi készül. Az asztalos munkákban pedig Sümegi Tibor is közreműködött. A legcsodálatosabb az, hogy mindenki, önzetlenül és önként vett részt ebben a tevékenységben – ez tényleg az összefogás és a barátság betleheme!” - jegyezte meg csillogó szemmel Varró János.

Tárnok Ákosnak egyébként már van tapasztalata a bábtáncoltató betlehem készítésében: a Szabadművelődés Házában mutatta meg nekünk azt a négy évvel ezelőtt készült kis templomot, melyet rendszeresen felvisznek a színpadra a betlehemes műsoraikban. „Kiss Lajos kollégámmal készítettük 2014-ben, amikor a Római Magyar Akadémia felkért minket egy betlehemes műsorra Olaszországban. Azóta már ismét megjárta ez a betlehem Olaszországot, elvittük Nápolyba is egy fellépésre, sőt tavaly Belgiumban is voltunk vele.” Ez a korábbi betlehem szintén hasonló összefogás eredményeként született meg, mint a mostani. „A fenyő lapokból még kedvezményt is kaptunk, amikor a kereskedésben megtudták, hogy betlehem készül a fából. - mesélte Tárnok Ákos. - A festésre a már említett Németh Kálmánné, Juci nénit kértük meg az utolsó pillanatban, szinte csak egy napja volt rá, mégsem tudott nemet mondani. Korábban porcelánfestő volt Herenden, ez meg is látszott minden kézmozdulatán: szinte egyetlen vonással festett fel egy-egy levelet. Radetzky Jenőné Csilla nevét is meg kell említenem, tőle is kaptunk segítséget, hogy ez a betlehem ilyen szép legyen. Ami nekem különösen tetszik benne, hogy az alapszíne nem festett, hanem csak pácoltuk, így látható maradt a fa erezete.”

Tárnok Ákos még egy kedves történetet megosztott velünk a 2014-es betlehemmel kapcsolatban: „ A tornyában egy száz éves csengő található! Egykori kedves barátunktól, Csányi Mihály bácsitól kaptuk. Az ő gyerekkorában ez volt a szánjukon a kiscsikó nyakában! Mihály bácsi az egyike volt azoknak, akiket rendszeresen felkerestünk a betlehemes műsorunkkal. Neki köszönhetjük ezt az eredeti szűrt is, melyet egy dél-alföldi pásztorember készített, és Mihály bácsi támogatásának köszönhetően lehet a miénk. Ezért szerepel is rajta az ő monogramja.”

A 2014-es betlehem tehát rendszeresen színpadra kerül a Kákics zenekar műsoraiban. De mi lesz a sorsa az idén készült betlehemnek? Erre Varró Jánostól kaptuk meg a választ: „Egyszer már közönség elé vittük, december 13-án, Luca napján, a Zeneiskola karácsonyi műsorában a Hiemer-házban. Berki Lilla kolléganőmmel már törjük a fejünket, hogy jövő karácsony környékén mi mindenre használhatjuk majd. Mert egyébként aki csak meglátja, mindenki rögtön ötletelni kezd. Igazság szerint nagyobb színpadi műsorokhoz túl kicsi, arra viszont kiválóan alkalmas, hogy óvodás csoportokba elvigyük, ahol aztán a gyerekek kézbe vehetik, mozgathatják, kipróbálhatják a figurákat. Hiszen azok tetszés szerint átrendezhetőek. A betlehem mögül is lehet mozgatni őket, de szemből is be lehet nyúlni, átrendezni. Reméljük, hogy sokaknak lesz öröme benne.” - és mint kiderült, Varró János már most egy következő betlehem készítésén is gondolkodik. „Már az is eszembe jutott, hogy kellene csinálni egy nagyobbat is, ami nem templom, hanem istálló lenne.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek