5 évnél régebbi cikk

Internetes tévhitek a sperma és a petesejt szemszögéből, avagy szexuális nevelés fehérvári fiataloknak
Fehérvár Médiacentrum fotója
http://noihirek.hu
Internetes tévhitek a sperma és a petesejt szemszögéből, avagy szexuális nevelés fehérvári fiataloknak

Bár a méhecske és a virág mesén a legtöbb szülő (remélhetőleg) túljutott már, a gyermek szexuális felvilágosítása mindig nehéz dió. Már, ha van. Egy székesfehérvári fejlesztés segítő kezet nyújt(hat), főként a fiataloknak, hogy ne tévedjenek el az internet kínálta lehetőségek és információk kacskaringós útvesztőjében.

Rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak a Comenius Általános iskolában - a hír önmagában nem meglepő, hiszen a nyolcadik osztály kanyarában rendszerint átesnek a tanulók és az osztályfőnökök a hol kínos, hol kevésbé kínos méhecskés órán, ahol rendszerint semmi új információval nem sikerül már szolgálni a diákoknak. Ám ezen a tanórán a gyerekek a KidsNews fiataloknak szóló internetes hírportál főszerkesztőjével és a székesfehérvári LoveInfo mobilapplikáció egyik fejlesztőjével beszélgethettek. Két olyan weboldal képviselőjével, ahol valós segítséget és információt tudnak nyújtani a szexuális ébredés és felnőtté válás hajnalán kíváncsiskodó fiataloknak.

"Mi a különbség a szeretkezés és a szexualitás között?" - többek között ezekről a kérdésekről is nyíltan lehetett beszélni. "A felnőtt társadalomban a testiség még mindig tabutéma. Ugyanakkor az internet térnyerésével a gyerekek nagyon gyorsan megkeresik a válaszaikat, és egyáltalán nem mindegy, hogy az a válasz milyen minőségű. Úgyhogy igen, egy picit mi is edukálunk, bár a szerepünk inkább a gondolatébresztés." - emelte ki Braczkó Szilvia a KidsNews ügyvezetője, amely oldal nem kisebb céllal jött létre, mint hogy a gyerekek egészséges testi-lelki fejlődését segítse. Úgy, ahogy a LoveInfo ingyenes alkalmazás is.

"A nem kívánt nemzések vagy a drog problémája is külön gondot jelent, ahogy minden, ami abból fakad, hogy a szexnek úgy neki mennek adott esetben fiatalok, hogy nem tudnak róla mindent, magukról és a párjukról és az érzelmekről. Nagyon súlyos traumák érhetik őket, amik akár az egész életükre meghatározzák viselkedésüket és a másokhoz való hozzáállásukat. A mi célunk az, hogy a magunk módján egészséges testi-lelki fejlődést tudjunk biztosítani a fiataloknak." - mondta el Kántor Sztella Nóra, a LoveInfo projektkoordinátora.

A fiatalok ezeket a felületeket akár telefonról vagy számítógépről is elérhetik, így ha "cikinek" érzik, hogy kérdezzenek, maguk is megtalálhatják a helyes válaszokat. 

A rendhagyó osztályfőnöki órán a Fehérvár Televízió stábja is ott volt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek