5 évnél régebbi cikk

Egyedi, különleges ékszerre vágysz? – Hímezz magadnak!
Egyedi, különleges ékszerre vágysz? – Hímezz magadnak!

Nem, nincs itt semmiféle elírás! Egy fiatal Fejér megyei anyuka, Wéber Aletta segítségével most megmutatom, hogyan készíthet otthon bárki csodás hímzett nyakláncot, fülbevalót, karkötőt. Nem kell hozzá kiemelkedő kézügyesség, és még a pénztárcánkat sem kell kifosztanunk!

Mielőtt még részletesen szót ejtenék arról, hogyan készülnek a hímzett ékszerek, nézzük csak meg, hogy pontosan mi is vár ránk a kézműveskedés végén:

A fenti szépségek Wéber Alettának köszönhetőek. A fiatal Fejér megyei anyuka mindig is szeretett kézműveskedni. Ezen belül is elég hamar az ékszerek készítése felé fordult. Először – mint a legtöbben - a csomózott barátság karkötőkkel próbálkozott, aztán jött a gyöngyfűzés, majd egyre több technikát ismert meg. Így alakult ki lassacskán saját stílusa.

„Ha látok valami újat, szépet, mindig az van bennem, hogy ilyet én is szeretnék készíteni, muszáj kipróbálnom. Így jártam a hímzett ékszerekkel is.” – mesélte – „Hímzés témájában keresgéltem, amikor elém került egy kép, amin egy apró hímzett darab volt látható nyakláncként elkészítve. Persze azonnal jött a szokásos ihlethullám, és már fogtam is a tűt-cérnát.”

 Aletta szerint egyáltalán nem nehéz hímzett ékszert készíteni, és mindenkit bátorít arra, hogy próbálja ki magát ezen a téren!

Hogy mire lesz szükség a művelethez? Először is kell egy alap és egy méretben hozzá illő műanyag lencse. Ezeket szinte bármelyik hobby boltban be lehet szerezni pár száz forintos áron. Ehhez jönnek még a szerelékek (lánc, karika, kapocs).

És el is érkeztünk a lényeghez, ami a hímzés. Ez pedig lehet bármiről bármire. Ez benne a legjobb! Aletta próbált már farmer anyagra hímezni - így fiatalosabb hatást ért el. Van fehér és van fekete alapra készített ékszere is. Hímzett már varrócérnával is, ami aprólékos munkát igényel, de megéri az eredmény. A legtöbbször persze az egyszerű hímzőcérnát használja.

 „Kicsi méretben kell dolgozni. Egy nagyobb medál is maximum 3 cm átmérővel szép.” – tanácsolja – „Ennek van előnye és hátránya is. Az előnye, hogy gyorsan kész van, nem kell napokat rászánni. Mintától függően 15 perctől egy óráig készül egy darab hímzése. A hátránya az, hogy pont a kis méret miatt különösen figyelni kell a pontosságra, mert 1-1 mm eltérés az eredeti tervtől már óriási csúszást okoz és tönkremegy a munkánk.”

Ha kész a hímzés, akkor kis ráhagyással körbe kell vágni, majd varrócérnával körbevarrva ráfeszíteni a lencsére. Ha minden redőt lesimogattuk, akkor jöhet rá egy kis ragasztó, amivel az alapba fixáljuk. Ha megszáradt, akkor szerelhetjük rá a láncot és a kapcsot.

Aletta eddig főként a rokonait lepte meg hímzett ékszerekkel, magának csupán egyetlen egyet tartott meg, amivel olyan sokat dolgozott, hogy nagyon kötődni kezdett hozzá, és nem volt szíve elajándékozni.

Van, amelyik cél nélkül születik, csak az alkotás kedvéért, aztán amikor már elkészült, akkor döntöm csak el, hogy kinek fogom adni. Közben születik meg a gondolat, hogy ki lesz a gazdája. De az is gyakori volt (főleg a karácsonyi időszakban), hogy előre tudtam, hány darabot és kinek, milyet szeretnék készíteni.”

 Alettának nincsen kedvenc „típusa”. Mindig azt szereti, amelyik épp a kezei között jön életre. Készített már kalocsai és matyó mintásat, bájos vintage stílusú virágosat, s karácsonykor fenyőfás is született.  

A virág mindenképp alapmotívum, de van tervben már más is, például pillangós, betűs... A leggyakrabban nyakláncot készítek ezzel a technikával, de van fülbevaló és karperec is. Rengeteg féle alap közül lehet válogatni, ezek pedig már adják az ötletet, hogy mit lehetne rárakni. A kis méretnek talán ez is az előnye, hogy mivel hamar kész van, egymás után ki lehet próbálni mindenféle stílust, nem lehet megunni, kimeríteni.”

A hímzett ékszerek egyedüli hátránya, hogy elég kényesek: ha a hímzés bekoszolódik, akkor nem nagyon lehet tisztítani. Ezért inkább alkalmi viseletre ajánlott. (A fehér alapra készült darabok mindenképp.) Ha koszos lett, először száraz tisztítással próbálkozzunk. Ha nem elég, akkor jöhet a nedves törlőkendő.

Borítókép: belleruha.blog.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek