5 évnél régebbi cikk

Kempo VB - sárosdi lányok a tatamin!
Kempo VB - sárosdi lányok a tatamin!

Ketten képviselik idén a Sárosdi Kempo SE-t a portugáliai kempo VB-n. A Word All-Styles Championship rendezvényen két fiatal lány indul egyesülete színeiben: Tóth Daniella és Pinke Lilla.

 „Idén lesz 7 éve, hogy elmentem az első Zen Bu Kan Kempo edzésemre.” – mesélt a kezdetekről Tóth Daniella – „Az edzőm, Koncz Viktória 2012-ben kezdett el edzést tartani a falumban, Nagylókon, s az első pillanattól fogva a helyi kempo klub tagja vagyok. Mivel nyolc éves korom óta kempozom, így a harcművészetnek köszönhetem nagy részben azt, aki vagyok. A kempo nagyon sok barátot és példaképet adott nekem, tulajdonképpen meghatározta az egész életemet, a fizikai és lelki fejlődésemet.”

 A 16 éves fiatal lány idén ötödik alkalommal szerepel a válogatottban. Először talán 2017-ben írtam róla itt az FMC-n, amikor Koncz Emesével, Törzsök Petrával és Tóth Ádámmal képviselte egyesületét a VB-n. Akkor Koncz Viktória, Polgár Attila, Kordás István és Koncz Gábor készítették fel a versenyre. Heti két kempoedzésre járt a Nagylóki Dojóval Koncz Viktória, és Polgár Attila irányításával, heti két kempón gyakorolt a Sárosdi Kempo SE-vel Kordás István, Koncz Gábor vezetésével, s heti egyszer részt vett a Sárosdi Kempo SE – Székesfehérvári Kempo SE válogatott edzésein. A sok gyakorlás pedig eredményesnek bizonyult, hiszen GI Földharcban, Formagyakorlatban, NOGI Földharcban és Light Contact-ban is első helyezést ért el, a Rumble Sparring és az Önvédelem pedig egyaránt második helyezést hozott neki.

Tavaly szintén bekerült a válogatottba Ifi-junior kategóriában. Akkor Kata-ban negyedik lett, NoGi földharcban, Gi földharcban és Light kontaktban második, az Önvédelem és a Semi kontakt pedig egyaránt harmadik helyezést hozott neki.

Legjobb teljesítményét egyébként a 2016-os portugáliai világbajnokságon nyújtotta - akkor négy aranyat is szerzett.

„Az idei VB-re való felkészülésem az elmúlt évekhez viszonyítva nem sokat változott.” – mesélte Daniella – „Ahogyan minden évben, úgy idén is igyekeztem a lehető legtöbbet edzeni az iskola mellett. A különbség az, hogy most sokkal érettebb vagyok, jobban figyelek az elegendő alvásra, a megfelelő vitamin-bevitelre és a táplálék-kiegészítőkre. Koncz Viktória, Koncz Gábor és Kordás István készít fel a VB-re. Remélem, hogy a sok munka meghozza majd gyümölcsét és nem fogok lesérülni a versenyig – és azon sem.”
 

A Sárosdi Kempo SE másik versenyzője, Pinke Lilla is nagy izgalommal készül a VB-re. Valószínűleg ő sem ismeretlen olvasóim előtt, hiszen többször is szerepelt már neve e hírportálon, pontosabban ezen a blogon.

Neve feltűnt egy 2017-es cikkemben is, amikor az első magyarországi UWSKF European Open Championship-ről írtam. A viadalról, amely nagy lépésnek számított a hazai és a nemzetközi kempo életében, hiszen az első verseny volt (UWSKF Sport Kempo European Open and Hanshi Cup Európa kupán) a UWSKF (United World Sport Kempo Federation) megalakulása óta.

E rendezvényen 9 ország (Anglia, Franciaország, Szlovákia, Románia, Portugália, Ukrajna, Libanon, Irán, Banglades, Nigéria, Olaszország, Marokkó, Románia, Csehország, Magyarország ) 69 klubjából 620 versenyző vett részt, akik 2000 kategória-nevezést adtak le. A küzdelmek 6 páston folytak 12 órán át, 2 napon keresztül, megállás nélkül.

A megmérettetésen nagyon szépen helyt álltak a Sárosdi Kempo SE. versenyzői is, akik 12 aranyérmet, 23 ezüstöt és 14 bronz érmet szereztek. A harcosok között pedig Lillát is láthattuk. A csapat tagjai voltak akkor: Csizmadia Dániel, Láng Aurél, Pinke Lilla, Kocsis Márkó, Kocsis Kevin, Csizmadia Martin, Mogyorósi Márk Patrik, Kilinkó Melani, Denkó Eszter, Tóth Daniella, Kilinkó Kíra, Virág Benjámin, Répási Eszter Csenge, Németh Szabolcs, Szakács Sándor, és Ambrózi Miklós.

A fiatal lány tavaly nyáron szerezte meg egyébként a 7. kyu fokozatot Felsőtárkányban, ahol minden évben összegyűlnek az ország kempokái és mesterei, hogy részt vegyenek a hagyományos nyári edzőtáboron, ahol övvizsgákra is sor kerül. Idén négyszáz Zen Bu Kan Kempo harcos vonult a helyszínre – köztük a Sárosdi Kempo SE 44 fős delegációjával.

Rátérve a VB-re: Lilla első VB szereplésére tavaly került sor Budapesten. Akkor 6 versenyszámban indult, s három küzdelmi versenyszámban sikerült első helyezést elérnie.

A szokásos heti edzések mellett – ami 2-3 alkalmat jelent - februártól plusz egy hétvégi edzésen készülünk a VB-re a fehérvári csapattársakkal.” – mesélte Lilla – „A magyarországi VB-n még nem válogatott versenyzőként vettem részt, ezért akkor még nem voltak külön felkészítő edzéseim. Büszke vagyok rá, hogy ennek ellenére a küzdelmekben legyőztem a francia és az ukrán ellenfeleimet is. Nagyon szeretem ezt a sportot, és szinte minden edzésen tanulok olyan új technikát, amely a fejlődésemet segíti. Azt, hogy ez a sport mit ad nekem, azt leginkább az a mondat fejezi ki, amit minden edzésen közösen elmondunk: „Megedzzük testünket és lelkünket egy szilárd, megrendíthetetlen jellemért!””

Lilla egyébként 2015 óta kempozik. Negyedik osztályos volt, amikor a Sárosdi Kempo SE bemutató edzést tartott az iskolájában. Rögtön megtetszett neki ez a sport, s 2016-tól már versenyzőként is szerepel.

A kempo mellett néptáncra jár és az iskolai énekkarnak is tagja. Büszkén mesélte, hogy énekkara most márciusban, Sárbogárdon, a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népzenei és Népdaléneklő versenyen kiemelt arany minősítést kapott.

Minden, amivel foglalkozom - a tanulás, a sport, a művészet - azt igyekszem a legjobb tudásom szerint csinálni.” – mondta – „Ezért is jó érzés 13 évesen válogatott versenyzőként elindulni a VB-n. Hogy milyen nehézségek lehetnek ott majd, azt még nem tudom. Volt már olyan, hogy küzdelemben kikaptam, de nincs olyan ellenfél, akitől igazán félnék.  Most leginkább a repüléstől tartok, mert eddig még nem ültem repülőn.”

Az idei portugáliai világbajnokság válogatott keretébe a tavalyi versenyeken elért helyezések után kapott pontok alapján került be. A versenyre edzője, Koncz Gábor és apukája fogja elkísérni.

A kis harcos étkezése nem függ a versenyektől, mindig igyekszik egészségesen étkezni. Minden napját reggelivel kezdi. – Az utóbbi hetekben a zabkása lett a kedvence, azon belül is az édesanyja által készített gyömbéres-banános. - Étrendje változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Figyel az alvásidőre is: hétköznapokon 8 órákat alszik.

A sérülésektől sem tart: eddig még szerencsére soha nem volt komolyabb sérülése. Mindig ügyel arra, hogy az edzéseken és a versenyeken alaposan bemelegítsen.

 „Pinke Lilla nagyon gyorsan tanul, remekül fejlődik.” – nyilatkozta Koncz Gábor – „Minden edzési lehetőséget megragad. A seregélyesi és a sárosdi edzéseken mindig aktívan vesz részt, ahol Kordas István és én tartjuk az edzéseket. Emellett hétvégén külön edzésre is szokott járni hozzám, illetve az elmúlt hetekben a válogatottjainkkal bejártunk Székesfehérvárra, hogy ott gyakoroljunk a fehérvári srácokkal közösen. Ezeken a közös plusz edzéseken Polgár Tamás és én tartottuk az órákat. Úgy gondolom, hogy Lilla nagyon ígéretes versenyző és aranyérmet fog hozni a VB-ről. Főként, mivel tavaly év végén a Hanshi Kupán, ami szintén világkupa volt, három aranyat is kapott. Földharcban három meccsből hármat nyert kopogtatással úgy, hogy ukrán is volt közöttük, ők pedig nagyon felkészültek.”

Borítókép: Pinke Lilla Facebook-oldala
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek