4 évnél régebbi cikk

Új utakon két fehérvári tehetség
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚj utakon két fehérvári tehetség

Ha két fiatal, tehetséges fehérvári sportoló elhagyja a várost, az általában nem örömteli hír. Ezúttal azonban más a helyzet, Vajk Eszter és Mandel Maja is komoly előrelépés előtt áll.

Az Alba Fehérvár KC két ifjú kézilabdakapusára új kihívások várnak, Sugár Tímea tanítványai ellentétes útra készülnek, ám abban hasonlítanak, mindketten álmaik megvalósítása miatt indulnak el.

A mögöttünk hagyott 2018/2019-es szezonban Vajk Eszter alapembere volt az Alba Fehérvár KC ifjúsági csapatának, a 18. életévét tavaly decemberben betöltő kapus a korosztályos csapat mellett ráadásul az első keret tagja is volt, rendszeresen részt vett a keret edzésein, sőt, pályára is lépet az NBI-ben. Sugár Tímea tanítványának nagy kihívás volt a 2018/2019-es szezon, hiszen hosszú sérülés után tért vissza, így kellett bizonyítania az ifjúsági és a felnőtt csapatban.

- Kicsit döcögősen indult a szezon, de az idő múlásával szépen a helyükre kerültek a dolgok, jól éreztem magam az ifjúsági csapat kapusaként. Emellett nagy segítség volt nekem, hogy a felnőtt csapattal tudtam edzeni, értékes tapasztalatokat szereztem. Azért az első kerettel készülni más szintet jelent, nagyon sokat tanultam a kapustársaimtól. Györkös Rebeka és Mistina Kitty is a fiatalabb generációhoz tartozik ugyan, de sokkal rutinosabbak nálam, értékes és tanulságos volt a közös munka. Úgy érzem, amit Sugár Tímeától az elmúlt három évben tanultam, az most érett be igazán, ebben a közegben. Mindent összegezve, úgy érzem, ebben a szezonban minden tekintetben 100%-os állapotba tudtam kerülni a sérüléseim után.

A nyár jelentős változásokat hoz az ifjú kapus életében. Az Alba Fehérvár KC szeretné, hogy fiatal tehetsége a felnőttek között is tapasztalatot szerezzen, így Eszterrel egyetértésben az a döntés született, hogy első lépésként az NBI/B lenne a megfelelő fejlődési terep, Vajk Eszter így egy évre a Budaörs gárdájához kerül kölcsönbe.

- Csurgó és Budaörs jöhetett számításba. Sugár Tímeával és Deli Ritával átbeszéltük a lehetőségeket, hogy melyik csapat lenne a legjobb a fejlődésem érdekében, hogy hol védhetnék a legtöbbet, ezek alapján végül Budaörsre esett a választás. A Budaörs ugye most kiesett az NBI-ből, viszont az NBI/B-ben sok jó játékos van, olyanok, akik mögött komoly élvonalbeli rutin van, így nem nevezhető gyenge színvonalú bajnokságnak. Ez egyértelműen nagyobb kihívás lesz nekem, mint az utánpótlás-bajnokságok, várom már, hogy felnőtt szinten védhessek, fejlődhessek és bizonyíthassak.

Mandel Maja, az Alba Fehérvár KC ifjúsági csapatának hálóőreként izgalmas szezonon van túl, igaz, az érettségi miatt ebben az évben a tanulmányok kerültek inkább előtérbe. A négy éve Sugár Tímea irányításával dolgozó fiatal kapus ráadásul most komoly váltás előtt áll, kemény döntést kellett meghoznia: a kézilabda most kicsit háttérbe szorul, hiszen Maja felsőfokú tanulmányaira összpontosít majd, célja az orvosi pálya.

- Idén érettségizem, épp az írásbeli és a szóbeli közötti időszakban vagyok. Tervem szerint folytatom tanulmányaimat, ősztől egy másik városban egyetemre szeretnék járni, így nem tudom folytatni a kézilabdát, legalábbis itt, Fehérváron nem. Egyetemi csapat színeiben szinte biztosan játszom majd tovább, aztán majd meglátjuk, mennyire sikerül a tanulást és a sportot összeegyeztetni. Első számú célom az orvosi pálya, Budapestet és Pécset is megjelöltem, és ott mindkét egyetemnek van kézilabdacsapata. Ha esetleg az orvosi nem sikerül, akkor gyógytornász szakon mennék tovább, az szintén Pécsen működik.

Majának nem volt egyszerű meghoznia ezt a döntést, hiszen már évek óta a kézilabda állt élete középpontjában.

- Harmadikos voltam, mikor elkezdtem kézilabdázni, korábban csak hobbi szinten sportoltam, így ez nagy fordulópont volt az életemben, hiszen onnantól már rendszeresen jártam edzésekre, voltak kötelezettségek. Azóta a kézilabdáé volt az első hely az életemben, most az utolsó, végzős középiskolai évemben lépett előre a tanulás. Nehéz lesz a váltás, hogy most már a kézilabda nem lesz benne ennyire erősen az életemben. Már a mostani szezon sem volt könnyű, el kellett fogadnom, hogy a tanulás miatt nem tudok az eddigi gyakorisággal edzésekre járni, vagy épp nem tudok minden meccsen ott lenni. Ugyanakkor meg kellett hoznom egy nehéz döntést, mert a kézilabda nekem nagyon fontos pont volt eddig az életemben. Eleinte sportvonalon szerettem volna továbbtanulni, a Testnevelési Egyetem volt a kiszemelt egyetem, de az idő múlásával rájöttem, az én igazi utam az orvosi vagy a gyógytornász vonal lenne. A szüleimmel nagyon sokat beszélgettünk erről, azt mondták, mindenben támogatnak, de ezt a döntést nekem kell meghoznom, ők mindenképpen mögöttem állnak majd. Így megszületett az a döntés, hogy most a tanulmányok kerülnek előtérbe. Ugyanakkor nagyon hálás vagyok a sportnak, a kézilabdának, mert megtanított az alázatra, kitartóvá nevelt és nem mellékesen egy fantasztikus közösség tagja lehettem. Nem csupán maga a sport szeretete a fontos, hanem az is, hogy kaptam egy második családot, amiért örökké hálás leszek.

A két ifjú kapus tehát más-más célokat követve átmenetileg elhagyja Fehérvárt, Eszter kézilabda pályafutásának egyik fontos állomásaként gyűjt tapasztalatot, míg Maja immár tanulmányaira fekteti a fő hangsúlyt. Abban azonban biztosak lehetünk, van közös vonás bennük: ismerve elszántságukat, sikeres pillanatok várnak még rájuk választott útjukon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek