Fair16 °C
2021. április 21. szerda Konrád
Menü
Házhozszállítás

Hőség? Kánikula? Egyik sem jó szó arra, ami ránk várhat a nyáron

Hőség? Kánikula? Egyik sem jó szó arra, ami ránk várhat a nyáron
Idén nyárra extrém hőséget jósolnak, így valószínűleg sokan lesznek a megújult fehérvári strandon is (Fotó: Bácskai Gergely)

Tűzforró nappalok és szokatlanul meleg éjszakák, hosszan tartó hőhullámok, enyhülés pedig alig - röviden így lehetne összefoglalni az AccuWeather idén nyárra vonatkozó európai előrejelzését. Magyarország sem ússza meg az extrém melegnek ígérkező hónapokat.

42,2 fok a legmagasabb hőmérséklet, amit valaha Magyarországon mértek: 1921. augusztus 12. óta tartja a forró rekordot a Hajdú-Bihar megyei Szerep. Könnyen elképzelhető azonban, hogy idén nyáron a közel százéves csúcs megdől majd. Az AccuWeather napokban közölt előrejelzése alapján brutálisan forró nyár vár Európára. Magyarországot többször is kiemelik az előrejelzésben, de egyáltalán nem leszünk boldogok attól, ami ránk várhat. Egyedül abban bízhatunk, hogy a meteorológusok maximum másfél, két hétre előre tudják nagy megbízhatósággal modellezni az időjárást.

Rögtön az elemzés elején szóba kerül Magyarország: ezek szerint 2019 nyarának meghatározó időjárási elemei a hosszan tartó hőhullámok lesznek, melyek két dél-európai ország mellett (Spanyolország és Portugália) leginkább Lengyelországot és hazánkat sújtják majd. Ennek köszönhetően napközben többször várható 38 fok feletti hőmérséklet, és később sem hűl majd le jelentősen a levegő, vagyis szokatlanul melegek lesznek az éjszakák is. Hasonló hőmérsékleti értékekkel számolhatnak majd a franciák, a belgák, a hollandok, a szlovákok és a már említett lengyelek is.

Ha már kánikula: Franciaországban többször lehet 40 fok felett is a hőmérséklet, a portugáloknál és a spanyoloknál 43 fok vagy még ennél melegebb is lehet - akár napokon keresztül is. Utóbbi két országban emiatt komoly esélye van erdőtüzek kialakulásának is, de ugyanez a veszély fenyegeti jelen állás szerint az Alpok németországi vonulatait és Csehország egyes részeit is. 

Amíg Európa nagy részén szárazság és forróság uralkodik, addig a Balkán-félszigeten időnként megússzák majd a durva hőséget, persze ebben sem lesz sok köszönet. Görögországban, Bulgáriában, Romániában és Szerbiában sosem látott zivatarrendszerekkel számol az előrejelzés, jellemzően a délutáni, kora esti időszakokat illetően. A pusztító viharok idején jégveréssel és viharos erejű széllel számolhatnak az ott élők és nyaralók, de nem esélytelen egy-egy tornádó kialakulása sem. Egyáltalán nem szürreális jóslat egyébként az utóbbi: ilyen, nagyjából 2-3 percig létező forgószél két évvel ezelőtt Székesfehérváron is kialakult már.

Skandinávia jár a legjobban idén nyáron: itt nem várható különösebben szélsőséges időjárás. Ugyan a hőmérséklet magasabb lesz az átlagosnál, cserébe csapadék is több várható, mint az utóbbi években. A szakemberek itt nem számolnak szélsőséges hőhullámokkal, így erdőtüzekkel sem. 

A teljes előrejelzést a AccuWeather honlapján lehet elolvasni angolul.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Rajzpályázatra hívja a gyerekeket az Aranybulla Könyvtár
  Rajzpályázatra hívja a gyerekeket az Aranybulla Könyvtár
 • Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
  Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
 • Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
  Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
 • Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
  Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
 • Forgalomkorlátozás a Madách utcában
  Forgalomkorlátozás a Madách utcában
 • Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
  Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
 • Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
  Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
 • Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
  Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
 • Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
  Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
 • Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
  Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
 • Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
  Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
 • MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
  MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
 • Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg
  Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg