4 évnél régebbi cikk

Mennyivel van most melegebb Székesfehérváron, mint amikor megszülettél? És mi lesz negyven év múlva?
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Mennyivel van most melegebb Székesfehérváron, mint amikor megszülettél? És mi lesz negyven év múlva?

Akármennyire is szeretnénk, nagy valószínűséggel Székesfehérváron sem fogjuk megúszni a globális felmelegedést. Napjainkban 11 olyan nap vár évente a fehérváriakra, amikor 32 fok felett alakul a hőmérséklet. A klímaváltozás miatt az évszázad végére ez akár közel egy hónap is lehet a New York Times kalkulátora alapján.

Nem csak egy üres frázis, hanem a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: a nyarak egyre forróbbak, a telek pedig egyre enyhébbek. Már csak azt nem tudjuk, hogy van-e még ráhatásunk a bolygón lassan alakuló klímakatasztrófára, vagy régen elkéstünk ezzel, és nem alakítói vagyunk, hanem elszenvedői a változásnak. 2019-ben sok nagyon nehéz kérdésre kell választ találnia az emberiségnek, ezek közül is messze kiemelkedik a globális felmelegedés kérdése. És még mielőtt bárki azt hinné, hogy Székesfehérvár valamiféle burokban helyezkedik el, és annyira kis pici pont a világban, hogy itt aztán tényleg semmi baj nem történhet, van egy rossz hírünk: de.

Erre világít rá minden eddiginél jobban a Climate Impact Lab kutatásai alapján a New York Times által készített kalkulátor. Bár a honlap angol nyelvű, csupán két adatot kell megadnunk, hogy kiderüljön, mekkora pácban vagyunk. A 'How Much Hotter Is Your Hometown Than When You Were Born?' (vagyis: Mennyivel van melegebb a szülővárosodban, mint amikor megszülettél?) névre keresztelt oldal a szülővárosunk nevére (Your hometown) és a születési évünkre (Birth year) kíváncsi, és máris jönnek a kíméletlen adatok, némi animált infografikával megspékelve. 

Ezek alapján aki például - hozzám hasonlóan - 1980-ban vagy annak környékén született, kezdetben csak két olyan nappal kellett Fehérváron megbírkóznia évente, amikor 32 foknál melegebb volt. Az elmúlt 39 év alatt ez a szám szép lassan 11-re emelkedett, de ennél is rosszabb hír, hogy 2080-ra ennek a dupláját, vagyis 22 kánikulai napot jósol az oldal, de legalább 13 és legfeljebb 30 közé teszi a székesfehérvári forró napok várható számát. 

Ennél is nehezebb helyzettel kell megbírkózniuk a ma 8-9 éveseinek: miközben 2010-ben még csak 10, napjainkban 11, addig az évszázad végére már majdnem egy teljes hónapot, vagyis 28 olyan napot vetít előre a kalkulátor, amikor 32 fok feletti hőmérsékletet kell - a szó legszorosabb értelmében - túlélni.

Mindez persze semmi ahhoz képest, ami a trópusi régiókban élőkre várhat: az indiai Új-Delhi lakói az évszázad végére nyolc hónapnyi hőséggel kalkulálhatnak, az indonéz Jakartában nemes egyszerűséggel az év túlnyomó részére elviselhetetlen forróságot jósolnak, de például a nem túl messzi spanyolországi Madridban is minimum megduplázódik, de inkább megtriplázódik a jelenlegi éves 33 forró nap.

A New York Times kalkulátorát ezen a honlapon bárki kipróbálhatja.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek