4 évnél régebbi cikk

Itthon is hódítanak a “fintech” pénzügyi szolgáltatások
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaItthon is hódítanak a “fintech” pénzügyi szolgáltatások
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Nyugodtan kijelenthetem, hogy a nyár hazai sláger terméke, már ami a pénzügyi szektort érinti, az a Revolut által elérhető ingyenes bankkártya volt. Hogy pontosan mi is a Revolut és hogy mitől szárnyal ennyire, arra most megpróbálok válaszolni azoknak, akiknek még nincs Revolut kártyája.

Először is kezdjük ott, hogy a Revolut nem bank, hanem egy “fintech” cég, vagyis magyarul megfogalmazva egy újgenerációs pénzügyi vállalat. Klasszikus bankfiókkal vagy banki szolgáltatásokkal nem foglalkozik. Tehát személyi kölcsönért, vagy CSOK-ért ne is keressük a “fintech” cégeket.

A Revolutnak és a hozzá hasonló cégeknek, merthogy ebben a kategóriában is többen játszanak (Curve, Monese) az a lényegük, hogy a hagyományosan körülményes banki vagy egyéb pénzügyi szolgáltatásokat lényegesen egyszerűbbé tegyék.

Teszik ezt úgy, hogy technikailag ezek a szolgáltatók úgy működnek tulajdonképpen, mintha csak egy telefonra telepíthető alkalmazás lenne az egész. És ez nem is áll messze a valóságtól. Mindegyik “fintech” szolgáltatónak megvan a maga saját okostelefonos appja, melyek úgy működnek, mint egy bankfiók. Az általuk nyújtott szolgáltatások összes elérhető területét az alkalmazáson belül tudjuk használni. Tulajdonképpen maga a telefonunk egy kézben tartott bankfiók. Persze vannak a hazai bankoknak is letölthető alkalmazásaik, de aki használt már “fintech” alkalmazást egy hazai hagyományos bank alkalmazásával együtt, az tudja, hogy a kettő köszönő viszonyban sincs egymással. Nyilván ez a technikai lehetőség teljesen más irányú használatából fakad.

Mit tudnak a “fintech” cégek?

A Revolut és társai rettentően alacsony banki költségekkel dolgoznak. Ez tulajdonképpen ott kezdődik, hogy már maga a bankkártya is ingyenes, sőt éves díjra sem kell számítanunk és a postán kiküldött bankkártya postai díját sem számolják fel. Hogy ez hol éri meg? Ott, hogy a szolgáltatások csak egy bizonyos szintig ingyenesek, a felett már van havi átalánydíj. De ez senkit ne riasszon vissza! A hétköznapokban, ahol mindenkinek van egy klasszikus banki szolgáltatója, ott pont elég az ingyenes csomag is. Persze lehet, sőt érdemes is körülnézni a fizetős opciók tekintetében, mert bőven van létjogosultsága azoknak is.

A "fintech" szolgáltatások használata, akár csak bármely klasszikus banki szolgáltatás igénybevétele személyhez kötött. Ez nincs másképp a Revolut esetében sem. Az online regisztrációs folyamat során meg kell adnunk személyes adatainkat, fénykép formájában el kell küldenünk személyi igazolványunk fotóját és kell egy szelfi magunkról, amivel azonosítanak minket. Ezen túl pedig meg kell adnunk egy már létező bankkártyánk adatait, amiről fel tudjuk tölteni egyenlegünket. Az első 3.500 forintos feltöltés után aktiválódik a számla, de aggodalomra nincs ok, ez a 3.500 forint teljes egészében levásárolható.

A siker kulcsa abban rejlik például, hogy ezek az újgenerációs pénzügyi cégek a valuták átváltása folyamán nem a kereskedelmi bankok - nem ritkán igen magas - átváltási árfolyamán váltják a valutákat. És pont itt van a lényeg. Aki sokat utazik külföldre, vagy csak egyszerűen a nyár folyamán átruccan Ausztriába, esetleg lemegy egy hétre nyaralni a tengerhez, már érezheti azt, hogy a Revolut a bankközi árfolyam közelében váltja a valutákat. Ez az árfolyam sokkal kedvezőbb, mint a kereskedelmi bankok árfolyama. Egy tengerparti nyaralás alkalmával ez a fajta költségspórolás több tízezer forint megtakarítást is eredményezhet. Nyilván annak függvényében, hogy ki mennyit költ.

Például nekem  Horvátországban a Revolutos bankkártyámmal 44 forint közelében váltotta a cég a kunát, míg megnézve a saját bankom aznapi kuna árfolyamát, az 45,5 forint volt. Ha pedig éppen Fehérváron szerettem volna venni kunát a pénzváltók egyikében, akkor azt kicsivel több, mint 46 forintért tudtam volna. De nem csak ebben merül ki a modern pénzügyi szolgáltatók lehetősége.

Az alkalmazáson keresztül nagyon sok biztonsági és egyéb kényelmi funkció érhető el. Ráadásul a nyár közepe óta a Revolutnál már alapfunkcióként elérhető a magyar nemzeti valuta, vagyis a forint. Így a Revolutos bankkártyánkat a saját forint alapú bankkártyánkról tudjuk feltölteni, forinttal. Majd ha azt éppen külföldön szeretnénk elkölteni, akkor jön a fent már említett nagyon baráti átváltás a célország valutájára. Sőt, maga az alkalmazás is teljesen magyarra lett fordítva!

És ez kell nekünk, megéri?

Nyilván felmerül, hogy ha már van bankkártyánk, akkor minek még egy? Nos, nyilván ez sem kötelező, mint ahogy sok minden más sem. De a lehetőség pénzbe nem kerül, aki kipróbálta, az tudja, hogy vesztenivalója nincs.

Igaz a “fintech” cégek nem igazi bankok, a brit hatóságoktól kapott úgynevezett e-money licenccel rendelkeznek, és a magyar hatóság (MNB) is számon tartja határon átnyúló elektronikuspénz-kibocsátó szolgáltatóként. Például a Revoluthoz bekerült pénzt a brit Lloyds és Barclays bankok kezelik, és igaz klasszikus betétbiztosítás nem vonatkozik rájuk, de ezeket a cégeket nem is azért szeretjük, mert náluk tartjuk a milliárdnyi megtakarításunkat. Ők a napi használatban és az azonnali pénzváltásban, KP felvételben, online vásárlásban erősek.

Én ismerek olyan felhasználót, aki a klasszikus banki bankkártyáját nem hosszabbította meg, hanem annak lejárta után a Revolut kártyáját használta tovább. Nyilván ez is egyéni döntés. De nem biztos, hogy rossz döntés.

Revolut kártyát lehet igényelni közvetlenül a Revoluttól is. De a “fintech” cégekre jellemző, igen hatékony és marketing költség spóroló megoldás, hogy a felhasználók ajánlásai alapján is lehet regisztrálni. Ilyenkor mind az ajánló, mind pedig az új regisztráló számíthat további kedvezményekre. Az augusztus hónapban regisztrálók például az első vásárlás után 3.000 forintos jóváírást kaptak számlájukra. Ha van, akinek akár ez, akár csak a modern banki motiváció felkeltette érdeklődésüket az, erről a linkről regisztrálhat is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek