4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Börgöndi Légiparádé, Országos Vadásznap, Csókakői Várjátékok és Országos Sírásó Verseny
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Börgöndi Légiparádé, Országos Vadásznap, Csókakői Várjátékok és Országos Sírásó Verseny

Szeptember - ezzel együtt pedig az ősz - első igazi hétvégéje (ugyanis az előző még félig a nyárhoz tartozott) is látványos és igencsak szórakoztató programokkal kecsegtet, ezzel pedig tökéletesen felvezeti, hogy mire is kell számítanunk Székesfehérváron (és túl) a napsütötte hónapok végeztével. Hogy is fogalmazzak? Most jön még csak a java. Az előttünk álló napokban kilátogathattok a Börgöndi Légiparádéra, szurkolhattok (vagy megbotránkozhattok) az Országos Sírásó Versenyen, beülhettek a Magyar Nemzeti Cirkusz előadására, netalántán megmászhatjátok a Csókakői várat, hogy részt vegyetek a várjátékokon.

Fesztivál: XXI. Csókakői Várjátékok
Mikor?: Szeptember 6-8., péntek-vasárnap 18:00
Hol?: Csókakő vára

Amíg még kitart a jó idő, olyan programokkal is találkozhattok, mint a Csókakői Várjátékok, amelyet középkori forgatagával, na, meg igencsak látványos várával a térség egyik legpofásabb programjaként tartanak számon. A háromnapos rendezvényen szinte megszámlálhatatlan mennyiségű bemutatóval és koncerttel találkozhattok: többek között várostromot, íjászokat és kardforgatókat is elcsíphettek, hogy aztán táncbemutatókkal, rockszínházzal és lézer show-val is megismerkedjetek, majd ha már mindent láttatok, akkor a Viking, illetve a Lord együttesek fergeteges koncertjein tudjátok levezetni a nap fáradalmait.

Fesztivál: Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál
Mikor?: Szeptember 7., szombat 8:00
Hol?: Pákozd-Sukoró Arborétum és Vadaspark

Szeptember első hétvégéjén közösen rendezi meg a XXVII. Országos Vadásznapot és XIII. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált (bővebb ajánlónkat itt találjátok), amelynek az idei évben már nem mindenki kedvenc és megszokott helyszíne, a soponyai Ökoturisztikai Központ, hanem Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark ad otthont. A külön-külön is évtizedes hagyományokkal rendelkező ingyenes programok közös célja az erdész-vadász-civil kapcsolatok erősítése mellett olyan nyilvános fórum létrehozása, amely lehetőséget ad az ágazatban tevékenykedők szakmai eszmecseréjére, bemutatkozására is. A fesztivál 2019-ben is a természet, a vadászati kultúra és a vadgasztronómia szerelmeseinek nemzetközi találkozója lesz, ahol a vadhús, mint konyhai alapanyag népszerűsítéséé a főszerep. Így a programok között természetesen megtalálhatjátok a főzőversenyt és különböző fegyveres bemutatókat is, majd ha belefáradtatok az evés-ivásba, akkor megleshetitek az Alba Regia Táncegyüttes produkcióját, vagy bulizhattok Danics Dóra és a Cimbaliband és a Magashegyi Underground nótáira.

Családi: Magyar Nemzeti Cirkusz
Mikor?: Szeptember 4-8., szerda-vasárnap
Hol?: Vásártér

A héten ismételten cirkusztól hangos Székesfehérvár (mármint nem botránytól), ugyanis szeptember 4-8.-ig a Magyar Nemzeti Cirkusz artistái lepik el a várost, hogy feledtessék a nyár végével beköszöntő szomorúságot. A Richter család nevével fémjelzett társulat mára garancia arra, hogy Európa egyik legszínvonalasabb klasszikus cirkuszműsorát adja közönségének. A Kossuth- és Jászai-Mari díjas artistaművész, Richter József által 1995-ben alapított Magyar Nemzeti Cirkusz idén ünnepli 25 éves fennállását, a jubileumi gálaműsor alkalmából pedig minden idők legizgalmasabb és leglátványosabb show-műsorával készül a társulat. Az érdeklődők többek között láthatják Richter és Casselly, a két Arany Bohóc-díjas család közös jubileumi produkcióját, Ovidiu Tell, Románia legnívósabb íjmesterét, illetve extrém motorshow-t, amely során röpködő motorosok töltik meg a teret.

Fesztivál: Börgöndi Légiparádé
Mikor?: Szeptember 8., vasárnap 8:00
Hol?: Börgöndi Repülőtér

Ismételten repülők lepik el Székesfehérvár légterét, ugyanis a hétvégén bonyolítják le immáron a huszonnegyedik Börgöndi Légiparádét, amely során látványosabbnál-látványosabb programokkal készülnek lenyűgözni a légi járművek szerelmeseit a szervezők. És ahogy nézem a felhozatalt, garantáltan nagy lesz a siker: a nyolc órai kapunyitás után egyből kezdődik is a buli, így egész nap különböző szimulátorokkal és kiállításokkal várják az érdeklődőket. Majd rögtön kilenckor L-29 Delfin érkezik Börgöndre, hogy aztán a tíz órai megnyitó után ejtőernyős bemutatóval szórakoztassák a nagyérdeműt. Ezután siklóernyősöké lesz a főszerep, így számtalan érdekes repülő bemutatójával zárul a délelőtti felhozatal. A délutáni bemutatókat a Gripenek kezdik, de áthúz majd a Magyar Honvédség szállító repülőgépe (Airbus A319) is a repülőtér felett. A programokat Józsa Dávid vitorlázó műrepülő és Veres Zoltán motoros műrepülő bemutatója zárja majd. 

Sport: Enthroners családi- és sportnap
Mikor?: Szeptember 7., szombat 9:00
Hol?: First Field

Manapság egyre nagyobb sikere van az össznépi egészségnapoknak, amely során számtalan hasznos tanáccsal gazdagodhatnak a résztvevők, így mindig nagy elégedettséggel tölt el, ha hasonló eseményt látok a fehérvári programkavalkádban. A hétvégén ezúttal a Fehérvár Enthroners dobja be magát, és nagyszabású családi-, sport-, illetve ingyenes egészség,- és szűrőnapot szerveznek a csapat rettegett pályáján, a First Fielden. A fehérvári csapat játékosaival való közönségtalálkozó mellett számos programmal készültek, így bemutató edzést, cheerleader és táncbemutatót, illetve fúvószenekari előadást is megleshetnek a kilátogatók. És ha már egészségnap, akkor lehetőségetek lesz ingyenes vérnyomás-, koleszterin, vércukorszintmérésre, BMI meghatározásra, és InBody mérésre, de díjmentes dietetikai tanácsadással, légzésfunkciós méréssel, EKG és kardiológiai vizsgálatokkal is várják a kíváncsiskodókat. Go Enthroners! FEAR the E!

Legutóbb Székesfehérváron a Feketehegyen tartottak egészségnapot:

Verseny: IV. MTFE Országos Sírásó Verseny
Mikor?: Szeptember 7., szombat 9:00
Hol?: Béla úti temető

A sírásó verseny első, de még sokadik olvasásra is igencsak furcsának hathat, ugyanis bár tisztában voltunk vele, hogy a mai világban már mindenből megmérettetést kreálnak, na, de hogy pont ekkora empátiát igénylő tevékenységet állítanak csatasorsba? Egészen hihetetlen. És sokkoló. A sírásó versenyt úgy kell elképzelni, hogy két fős csapatoknak összesen két óra áll a rendelkezésükre, amely arra elegendő, hogy kiássanak egy nyolcvan centiméter széles, két méter hosszú és százhatvan centiméter mély sírgödröt, illetve bele kell férjen az időbe a tizenöt perces hantolás is. Hát, még mindig brutális. Székesfehérvár Városgondnokságának munkatársai az idei versenyen nem indulhatnak, ugyanis a tavalyi országos versenyen elért első helyezésük (Mizda Jenő és Herczog Tamás húzták be a megmérettetést) arra adott jogot, hogy ők képviseljék Magyarországot a V4-ek sírásó versenyén, ahol tizennégy csapatból második helyezettek lettek. Nem beszélve arról, hogy Fehérvár kapta meg a lehetőséget, hogy idén otthont adhat a küzdelemnek, így városunk sírásói duplán kimaradnak a megmérettetésből. Pedig a hazai pálya előnye...

Gasztro: Őszi Etyeki Piknik
Mikor?: Szeptember 7-8., szombat-vasárnap
Hol?: Etyek, Gasztrosétány

Ha már hivatalosan is tiszteletét tette az ősz, akkor nem maradhat el Fejér megye egyik legérdekesebb gasztronómiai rendezvénye, az Etyeki Piknik sem. A pikniket 2013 óta látogathatják a kulináris élvezet-hajhászok nemcsak egy, hanem mindjárt két alkalommal: nyári, illetve őszi turnuson is tiszteletüket tehetik a gasztronómia szerelmesei. Az Etyeki Piknikre a belépés természetesen ingyenes, és a Piknik ligeten található népi játszótéren túl számos pincében és faházban kóstolhattok finomabbnál-finomabb falatokat, illetve minőségi borokat. Persze itt még nem érnek véget a programok: szombaton kettő órától az x-faktoros Péterffy Lili énekel, majd a No Wonders rock és pop slágerekkel veszik át a gyeplőt. Vasárnap harmónikazenére és táncos koncerten is mulathatnak az érdeklődök, és ha ez még nem lenne elég, akkor a Korda Filmstúdióban is megleshetitek a 8. stúdió kulisszák mögött című kiállítását. A teljes programért katt ide.

Mozi: Az - Második fejezet
Mikor?: Szeptember 5-től
Hol?: Cinema City Alba

Bár nem nagyon követem Stephen King munkásságát és nem is nagyon kedvelem a horrorokat, mégis tettem egy próbát egyik - ha nem a - legsikeresebb könyvének filmadaptációjával, az Azzal, amely furcsa bohócról, Pennywise-ról szól, aki sorra szedi áldozatait, főként a gyerekek között. Igen, tudom, a sztori nem a legérdekesebb, de olyan magával ragadó atmoszférát sikerült összetákolniuk a készítőknek, hogy tűkön ülve vártam a folytatást. Merthogy az Az két idősíkon játszódik, amelyet két külön moziban mutatnak meg.

A második etapban huszonhét évvel járunk az első film szörnyűségei után, amikor is a Pennywise-t legyőzőt fiatalok visszatérnek Derrybe - immáron felnőttként -, hogy ismételten szembe nézzenek a gyilkos bohóccal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek