4 évnél régebbi cikk

Billy Joel, Phil Collins, Első Emelet, no, meg a karácsonyi jótékonyság: Ezt hallgatta a világ 30 éve
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Billy Joel, Phil Collins, Első Emelet, no, meg a karácsonyi jótékonyság: Ezt hallgatta a világ 30 éve

Karácsonykor az éhínségre figyelmeztettek a sztárok, Billy Joel és Phil Collins tarolt a listákon, hódítottak a klubslágerek - ezek voltak a legnagyobb slágerek 1989 decemberében.

Eljött az esztendő utolsó hava, értelemszerűen idei utolsó zenei időutazásunkra indulunk. Irány 1989 decembere, nézzük, melyek voltak a legnagyobb slágerek 1989 végén.

Utunkat szokás szerint a ködös Albionban kezdjük, ahol a UK Top 40 Chart rangsorolja a legjobban teljesítő kislemezeket. 1989 decemberét az előző hónapban csúcsra jutó New Kids On The Block kezdte az élen a "You Got It (The Right Stuff)" című nótával, amely összesen három hétig állt a brit lista élén. Elsőségét azonban még december elején át kellett adnia egy olyan formációnak, amely sorozatunk rendszeres követői számára ismerős lehet az elmúlt hónapokból. A Jive Bunny And The Mastermixers, vagyis az Andy és John Pickles alkotta apa-fia DJ páros igen termékeny évet ment 1989-ben, korábban a "Swing The Mood" hódította meg a listákat, majd második keverésük, a "That's What I Like" is vezette három hétig a listát. December elején aztán jött az újabb kislemez, a karácsonyi hangulatot árasztó "Let's Party" újoncként az első helyen nyitott, aztán... aztán ezzel el is lőtte a puskaporát, mindössze egy hétig állt az élen, igaz, további három hétig még ott tudott maradni az első tíz között.

A Jive Bunny And The Mastermixers gyors búcsúja az első helytől egy olyan nótának volt köszönhető, amely szintén szorosan kapcsolódott a karácsonyhoz, valljuk be, nem meglepő, hogy az év utolsó hónapjában az ünnephez köthető nóták főszerepet kértek és kaptak a slágerlistákon. Ez a bizonyos dal egy feldolgozás volt, az eredetijét még 1984-ben énekelt fel több brit énekes és zenekar, akik a Band Air néven fogtak össze. A "Do They Know It's Christmas?" az Etiópiát sújtó éhínségre szerette volna felhívni a figyelmet, a dal bevételeivel az éhezőket segítve. Bob Geldorf és Midge Ure dalát aztán öt évvel később leporolták, felújították és egészen nívós összetételben felénekelte a Band Air II, amelyet a kor neves előadói alkottak, úgy mint: Lisa Stansfield, Soul II Soul, Bananarama, Big Fun, Bros, Cathy Dennis, D Mob, Jason Donovan, Kylie Minogue, The Pasadenas, Chris Rea, Cliff Richard, Jimmy Sommerville és a Wet Wet Wet. A "Do They Know It's Christmas?" 1989 végén ismét az éhínség elleni küzdelemre irányította a figyelmet, ráadásként szép sikereket is ért el, a nóta egészen az év végéig, három héten át a UK Top 40 Chart első helyén állt. Érdekesség, hogy a dalt később is kiadták, 2004-ben szintén az éhínség felszámolásának fontosságára figyelmeztetett, míg 2014-ben a nyugat-afrikai Ebola-válság enyhítését igyekezett elősegíteni.

Természetesen 1989 decembere nem csupán a listavezetők miatt alakult érdekesen a UK Top 40 Chart-on, olyan kiváló dalok tűntek fel ekkor, mint Tina Turner és az "I Don' Wanna Lose You", Sydney Youngblood és a "Sit And Wait", vagy épp a dobogós helyét hosszú hetekig megtartó klubhimnusz,  a Soul II Soul és a "Get A Life".

Ugorjunk tovább Franciaországba, ahol a derék gallok az őszi hónapokat uraló Lambada-láz után gyorsan és hirtelen pótolták be elmaradásukat a világzenei kínálatot követően. December közepéig a fentebb már említett Jive Bunny And The Mastermixers állt az élre, no, nem legújabb dalával, hanem még berobbanó slágerével, a "Swing The Mood" kicsit későn futott be a franciáknál. Hiába, ekkor szállt csak fel a Lambada-köd.

December 9-én aztán új listavezető állt az élre Roch Voisini személyében. Az 1963-ban született kanadai énekes főleg francia nyelvterületen számított igen ismert és elismert előadónak, 30 esztendeje a "Héléne" című dalával aratott nagy sikereket. Franciaországban a Single Top 100 első helyét egészen január 20-ig megtartotta, ekkor csúszott le a második helyre. Azonban ezzel még nem múlt ki a nóta sikere, ugyanis február végén újabb két hétre az élre állt, vagyis azon ritka nóták egyike, amely egy adott slágerlista élére kétszer is feljutottak!

Roch Voisini mögött olyan dalok hódítottak 30 éve a galloknál, mint például a Technotronic és "Pump Up The Jam", a Black Box és a "Ride On Time" vagy Melody és a " Y'a pas que les grands qui rêvent".

Utazzunk tovább Németországba, ahol az előző hónapban, vagyis 1989 novemberében lépett trónra az esztendő legnagyobb sikereket elérő dala, a Kaoma és a "Lambada". A németek zabálták a ringó csípők himnuszát, azonban december elején jött egy énekes, aki remekművével letaszította a trónról a karibi hangulat legfőbb himnuszát. Az illető nem volt más, mint Phil Collins, aki az "Another Day In Paradise" című slágerével ki is töltötte az évet a német kislemez lista élén, sőt, egészen február elejéig el sem mozdult az első helyről! Érdekesség, hogy Phil Collins gazdag pályafutása során összesen kettő dallal tudott első lenni a németeknél, az első még 1981-ben az "In The Air Tonight" volt, a második pedig 1989 végén a fentebb taglalt "Another Day In Paradise".

Persze Phil Collins mögött nem teltek unalmasan a napok a német listán, jöttek-mentek a remek muzsikák. A Top10 olyan nótákat köszönthetett, mint a Franciaországhoz hasonlóan itt is befutott az aktuális Technotronic és Black Box sláger, vagy épp Ice MC és az "Easy".

Gyerünk tovább, irány az Egyesült Államok, ahol a nagy múltú Billboard Hot100 listázza a legjobb nótákat! 1989 novemberét a Milli Vanilli és a "Blame It On The Rain" zárta az élen. December aztán új listavezetőt hozott, jött Billy Joel kiváló dala, a "We Didn't Start The Fire". Derék Billy barátunk gazdag pályafutása során három nótával jutott a Billboard Hot100 csúcsára, a sorban a "We Didn't Start The Fire" volt a harmadik, értelemszerűen az utolsó. A lendületes dal összesen 19 hetet töltött az amerikai kislemez listán, ebből kettőt az első helyen, nem túlzás, decemberben Amerika nagy kedvence volt ez a nóta.

Billy Joel és a "We Didn't Start The Fire" uralkodása egészen december 23-ig tartott, ekkor ugyanis Németország után az Egyesült Államokban is csúcsra ért Phil Collins és az "Another Day In Paradise". A tengerentúlon is igen sikeresnek bizonyult e nóta, összesen négy hétig foglalta el a Billboard Hot100 legmagasabb fokát. Persze e két nóta mellett is feltűntek remek dalok a százas lista legjobbjai között, ilyen volt például Taylor Dayne és a "With Every Beat Of My Heart", Bon Jovi és a "Living In Sin" vagy épp Linda Ronstadt és a "Don't Know Much".

Utazásunk végén hazaérkezünk, nézzük, az IM, vagyis az Ifjúsági Magazin adott havi zenei rovatát, amely újdonságokról számolt be 1989 decemberében. Nos, kijött például az Első Emelet új albuma, a "Vadkelet", amely a sorban immár a hetedik albuma volt Kikiéknek. 1989 egyébként is jó év volt az Első Emelet számára, őket választották az Év Zenekárnak és megjelent az együttes életútját feldolgozó könyv is.

Ugyancsak karácsony előtti időzítéssel jött ki új albumával a Bikini, a "Közeli Helyeken" című LP pedig komolya elismerést kapott az IM szakíróitól: "A Bikini pályafutásának eddigi legjobb, legérettebb alkotását nyújtja át hallgatóinak. Ezen a lemezen minden megtalálható, ami az előző albumokon külön-külön volt a Bikini erőssége! Nem is kategorizálható egyértelműen a stílus, valami egészen különlegessel álltak elő".  

Az albumról végül ugyan csak a címadó nóta lett széles körben elismert sláger, ám az együttes kompakt anyagát több elismeréssel is díjazta a szakma és a közönség.

Az idei évre ennyi fért zenei utazásunkra, időgépünk pihenőre vonul, de jövőre visszatérünk, 2020-ban is folytatjuk kalandozásunkat, immár 1990 legnagyobb sikereinek felelevenítésével!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek