Klasszikus karácsonyi menü modern köntösben a fehérvári Viniczai's-tólKlasszikus karácsonyi menü modern köntösben a fehérvári Viniczai's-tól
„Gyertek beljebb! Ma sütőtökkrémlevest fűszeres morzsával és füstölt tejfölhabos rántott töltött káposztát főzünk!”- invitált bennünket a Viniczai's Restaurant & Bar séfje, Viniczai György. A sütőtökpüré már a fazékban rotyogott, a fűszeres morzsa a tálban pihent, és a káposztalevelekbe göngyölt töltelék precíz rudakban várta, hogy végre kisüljön.
„Nálunk a karácsony elképzelhetetlen halászlé, töltött káposzta és húsleves nélkül! De a kacsasült, a rántott hús, a párolt káposzta és a hagymás tört krumpli sem hiányozhat az asztalról.”- jegyezte meg mosolyogva Viniczai György, aki karácsonykor otthon is szívesen ragad fakanalat. A séf szerint a legfontosabb tanács, amit a nagy ünnepi főzés előtt adhat a háziasszonyoknak az, hogy ne vállalják túl magukat és ne akarjanak mindenkinek megfelelni! Világmegváltás helyett inkább jól begyakorolt ételeket készítsenek! Legfeljebb ezeket dobják fel egy kis vörös borral, citrom- vagy narancshéjjal vagy ahol lehet, használjanak több karácsonyi fűszert például fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget.
Például a sütőtökkrémleves is egy-két aprósággal könnyen karácsonyivá varázsolható! Gyuri a köztudottan édes Hokkaido-tököt már korábban megsütötte, meghámozta és leturmixolta. A pépesített tökhöz hozzáöntött egy kis kókusztejet és alaplevet, mézzel, narancslével és gyömbérrel ízesítette. Egy kis vajat is adott hozzá, hogy selymesen krémes legyen a végeredmény. „Azért hogy ételünkben legyen egy kis ropogós, külön morzsát készítettem. Ez egy egyszerű linzertészta alapból készített morzsa, amelyben van pluszban narancs-és citromhéj, dió és fahéj.”
Közben felforrt a sütőtökkrémleves. Gyuri egy gyors mozdulattal belecsurgatta a tálba, rákanalazta a morzsát, majd a saját készítésű sós polentachipsszel, viola burgonyaszirommal és árvácskával tálalta. „Ma már nagyobb boltokban lehet ehető virágokat például árvácskát kapni, amivel egy-egy tányért optikailag is fel lehet dobni.”
A leves után a séf nekiállt a káposztának. A hagyományos töltött káposzta alapba tett az íze végett egy kis mangalicaszalonnát, császárhúst, füstölt piros paprikát és fokhagymát. A darált húsos rizses tölteléket káposztalevelekbe göngyölte, majd házi morzsába panírozta. Végül a sushira emlékeztető rudakat forró olajban néhány perc alatt kisütötte.
„A tányérra tegyünk egy kicsit az töltött káposztaalapból. Tegyük rá a felkarikázott tölteléket, majd érzésszerűen fújjunk néhányat a füstölt tejfölhabból, amit egy habszifon segítségével könnyedén el lehet készíteni.” - magyarázta tálalás közben a séf, aki a végén az egészet megszórta az előre lepirított mangalicaszalonnával.
A végeredmény egyszerre volt sós, édes, ropogós, szájban olvadós, modern, klasszikus és minden falatjában ünnepi.