4 évnél régebbi cikk

Nagy Karácsonyi Vásárlóhatározó - Te melyik típusba tartozol?
·Kultvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaNagy Karácsonyi Vásárlóhatározó - Te melyik típusba tartozol?
·Kultvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Most már tényleg pár nap és visszavonhatatlanul beköszönt a karácsony, ám sokan még mindig nem szerezték be a szeretteiknek szánt ajándékokat. 

Sőt, olyat is hallottam, aki azt mondta, mindig december 24-én reggel megy vásárolni, ugyanis a nagy hajrának köszönhetően úgyis feltöltik a polcokat, így olyan mintha a tél elején menne beszerzőkörútra. Persze én sem vagyok szent, és például a Mikulás-csokikat december 5-én késő délután szereztem be, de ott és akkor megfogadtam magamnak, hogy soha többet nem teszek ilyet. Mármint, hogy nem hagyom utolsó pillanatra a meglepetések becserkészését.

Mivel kíváncsi voltam, az emberek hogy vélekednek erről a témáról, körbekérdeztem a környezetemben élőket, ők mikor szerzik be az ajándékokat, és hát volt itt minden. Persze némi jóindulattal sikerült különböző csoportokba beosztanom őket, így jött létre a Nagy Karácsonyi Vásárlóhatározóm, amelyben utánajárok a vásárlási szokásoknak, illetve meglesem ezek előnyeit és hátrányait is. 

Ki korán kel, aranyat lel

Na, ők a legélelmesebbek, ugyanis még a legtöbbjük már bőven a karácsonyi szezon előtt beszerzi az összes szükséges ünnepi hozzávalót, így amikor tényleg megkezdődik a roham, akkor nyugodtan hátradőlnek és élvezik téli hóesést napsütést.

Persze sokáig ellene voltam a korai készülődésnek (idén is kiakadtam, amikor már októberben megpillantottam az első díszeket), de megtanultam a leckét, és hogy elkerüljem a tömegnyomort, sanszos, hogy ezentúl én is ezt a módszert fogom választani. Vagy a következőt.

Előnyök: hatékony, elkerülöd a tömeget, és nem stresszelsz az ünnepekhez közeledve
Hátrányok: lehet, hogy így lemaradsz a legjobb falatokról, és a karácsonyi hangulat is odavész

 

Többet ésszel, mint erővel

Mert aki szépen átgondolja és beosztja, hogy kinek, mikor és mit vesz, az szintén elkerülheti a véghajrában tapasztalható ünnepi őrjöngést. Ebben a hónapban a nagyszülőknek nézünk valamit, utána jöhetnek az unokatestvérek, ha már így szépen összegyűltünk, akkor a gyerekek se maradjanak ki a sorból satöbbi.

Szóval átrágva a témát, lehet hogy inkább emellett tenném le a voksom, ugyanis így elveszhetsz a karácsonyi forgatagban, és az utolsó ketyerék beszerzése már nem kényszeres feladat lesz, hanem előfordulhat, hogy még élvezni is fogod.

Előnyök: nincs stressz, pénztárcabarát, és a karácsony szelleme is megérinthet
Hátrányok: igazából ez a legoptimálisabb karácsonyi vásárlós módszer, így nem értem, hogy sokan mégis miért az utolsó pillanatra hagynak mindent, szóval nincs!

 

Ejj, ráérünk arra még

Hiszen ha belegondoltok, akkor ennél rosszabb nem is történhetne velünk: két nap választ el a szeretet ünnepétől, és azt sem tudjuk, hogy melyik évezredben vagyunk. Persze a legtöbben ezt nem direkt csinálják, csak addig tologatják a határidőket, hogy akkor kapnak észben, amikor már ég a ház.

Mondom, Mikuláskor én is így jártam, de soha többet, ugyanis két óra alatt annyiszor borult el az agyam, mint az elmúlt évben összesen. Ráadásul már csak azok a termékek maradtak, amelyek vagy a kutyának nem kellenek, vagy a legdrágábbak, úgyhogy duplán, sőt, triplán jól jártam a kései bevásárlással. Nem.

Előnyök: legalább valamit oda tudsz tenni a fa alá
Hátrányok: nincs mit szépíteni, csak az van. Agyon stresszeled magad, a hömpölygő tömeg miatt nem mindig találod meg, amit akarsz, ráadásul a legkevésbé kelendő ajándékok maradnak. Kell ez neked?

 

Ahogy esik, úgy puffan

Mikor végeztem a felméréssel, akkor hívott egyik ismerősöm, aki messze földről híres lustaságáról, így ha már beszédbe elegyedtünk, csak megkérdezem, hogy mi a helyzet arrafelé: meglepetésemre azt mondta, hogy már két hete megvett mindent. Egy hétvégi bevásárlás alkalmával annyira elcsípte az ajándékozósdit, hogy mindenkinek egy helyen, egy nap kiválasztotta a legmegfelelőbb holmit. És ekkor koppant, hogy igen, ő lesz a negyedik csoport: ahogy esik, úgy puffan!

Előnyök: teljes lelki békében éled meg az ünnepi készülődést
Hátrányok: mi van, ha kifutsz az időből? Akkor aztán jöhet minden földi jó, amit az előző pontban felsoroltam, de ha nem, akkor te leszel a világ legboldogabb embere. Ilyen a lusták világa

Te melyik típusba tartozol?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek