2 évnél régebbi cikk

Miért szoktam le a műanyagpalackos ásványvízről?
·Egészségvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Miért szoktam le a műanyagpalackos ásványvízről?
·Egészségvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Úgy isszuk a műanyagot, mintha nem lenne holnap. De a legtöbbet közülünk azok fogyasztják, akik a műanyagpalackos ásványvízre esküsznek.

Kevesebb, mint tíz éve lettem tudatos vízfogyasztó. Eleinte szabályosan meg kellett a magamat erőszakolni, hogy az addig fogyasztott szénsavas üdítők, cukros gyümölcslevek és rengeteg tej után egy sokkal egészségesebb folyadékbevitelre térjek át. Gyorsan rájöttem, hogy a színtelen, szagtalan, íztelen folyadék tényleg a legjobb szomjoltó.

De nemcsak erre jó, szinte unásig lehetne sorolna a vízzel kapcsolatos fontos statisztikákat: egy felnőtt testének több mint fele víz, a bolygó felszínének pedig legalább 70 százalékát borítja ez a kémiai anyag. A Földön a víz gyakorlatilag kikerülhetetlen. Csakúgy, mint lassan a műanyag. 

És ez a két anyag a leggyakrabban a palackozott ásványvízben találkozik egy tetszőleges szupermarket polcán. Annak ellenére ontja az ásványvíz-iparág magából az egyszer használatos műanyagpalackokat, hogy csupán egyetlen palack lebomlási ideje természetes környezetben megközelítőleg 450 év. De ez a cikk egyáltalán nem a műanyagpalackok környezetkárosító hatásáról szól, hanem arról, hogy mit okoznak a szervezetünkbe ezekből bejutó mikroműanyagok, vagyis az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabkák.

Egyelőre nem tudjuk, és talán ez benne a legijesztőbb.

Miközben még a tudósok is csak vitatkoznak azon, hogy van-e egészségkárosító hatása a műanyagpalackokból kioldódó apró daraboknak, és ha igen, milyen napi vagy heti koncentráció jelent problémát, egy nemzetközi kutatás után csak az tűnik biztosnak, hogy hússzor annyi mikroműanyagot visznek be a palackozott italokat fogyasztók, mint a csapvizet választók. 

A rendszeresen műanyagpalackos vizet ivók szervezetébe évente 90 ezer mikroműanyag kerül, szemben a csapvizesek 4000 darabjával. Nem kell azonban még pánikolni: a műanyagok nagy része természetes úton kiürül a szervezetünkből. Ráadásul minél nagyobb, annál könnyebben.

De van egy nagyjából 10 százaléknyi elfogyasztott parányi műanyagdarabka, amiről egyelőre senki nem tudja, mit okoz a testünkben. Ezek könnyedén bejuthatnak sejtjeinkbe, beépülnek a testbe, vagy az emésztőrendszerben felszívódva gyulladást is okozhatnak.

Ennél viszont biztosan rosszabb, ha az egyszer használatos PET palackot elmossuk és újra megtöltjük. Az egyik legismertebb hazai környzetvédelmi influencer, a hulladékvadász.hu alapítója, Szebenyi Péter a TikTokon egy rövid videóban mondta el, hogy mi ezzel a gond:

@szebenyi.peter

Válasz @biote0417 részére Ne használd újra a PET palackot ⛔ Oszd meg ismerőseiddel! ##szebenyipeter ##petpalack ##műanyagmentesjúlius ##pusztuljonforyouba

♬ Night Trouble By Petit Biscuit - Tyler

A fentieket mérlegelve döntöttem úgy több évnyi rendületlen műanyaghulladék-termelés és ki tudja mennyi mikroműanyag elfogyasztása után, hogy csapvízre, de ami ennél is fontosabb egy üvegpalackra váltok.

Bár lényegesen macerásabb rendszeresen mosogatni az üvegkancsókat, amikből áttöltöm a hűtött vizet a hetek óta útitársamnak fogadott nagyjából 7 decis palackba, de úgy vagyok vele, hogy ha már ennyit tudok tenni a saját egészségemért, akkor miért ne tenném meg.

Ráadásul ha ezzel még az egész bolygó is jobban jár, akkor meg pláne.

Borítókép: Pexels/George Becker
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek