2 évnél régebbi cikk

Ne vásárolj szaporítótól! – Továbbra is működnek a kutyagyárak 
·Életmódvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tar Károly
Ne vásárolj szaporítótól! – Továbbra is működnek a kutyagyárak 
·Életmódvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

A szigorúbb állatvédelmi törvény se jelent egyelőre akadályt a szaporítóknak: csak a térségben legalább két alkalommal hallottuk az elmúlt hetekben, hogy a NAV-osok szaporítóktól származó kölyköket mentettek. A szaporítók beteg és szenvedő állatokat tenyésztenek ki, mégis virágzik az üzletág.

Cuki, pihe-puha szőrű kölyök kutyák, csillogó tekintetű apróságok tekintenek vissza ránk a felvételekről. Elég csak felmenni a fehérvári ASKA közösségi oldalára és elolvadunk a vagány kis francia buldogok láttán, 8-an érkeztek az alapítványhoz, de egy héttel előtte 6 kis bichon havanese kutyust mentettek meg a NAV munkatársai.

Ahogy nézem a kis kölyköket, egyre inkább dühbe gurulok. Néhány évvel ezelőtt voltam egy razzián és így magam is láttam, hogy hogyan is „működik” egy kutyagyár. A szaporítók ugyanis nem tenyésztők. Nekik nem fontos az állat jól léte, ők csak a pénzt látják egy-egy „megrendelés” mögött. A szaporítók végletekig kizsigerelik a kutyáikat. Az ilyen telepeken gyakorlatilag folyamatosan elletik a szuka kutyákat. Akár már 8 hónaposan érkezhet az első alom, aztán menetrendszerűen félévente jönnek a kölykök. 

A szaporítók kutyagyárakat üzemeltetnek

Nem csoda, hogy így aztán az anyaállat 5-6 éves korára teljesen leépül. Jó esetben kiteszik az utcára, leadják egy menhelyen, esetleg eladják, de bevett gyakorlat az is, hogy megölik a már „feleslegessé” vált kutyát. Jó ha tudjuk, hogy a szaporítóktól származó kiskutyákat a legtöbbször fajtatisztának hirdetik, de könnyen előfordulhat, hogy mire felnő a kutyus kiderül, hogy az állat egyáltalán nem is hasonlít a gazdi által vágyott kutyafajtára. Ez a kutyus szempontjából mondhatjuk, hogy a jobb eset, mivel a szaporítóktól származó kutyusok közül sokan betegek, vagy rendelkeznek valamilyen születési rendellenességgel. Nem ritka, hogy sosem gyógyulnak meg és sokkal rövidebb ideig élnek, mint jobb sorsú fajta társaik. 

Amikor a hatóságok elkapnak egy kutyákkal teli autót, vagy sikeresen felszámolnak egy szaporítótelepet, olyankor az állatokat a legtöbb esetben állatvédelmi szervezetekhez kerülnek. Az állatvédők becsipeztetik a kutyákat, ha kell, oltatják és kezelik őket. Végül megpróbálnak nekik felelős gazdit találni. Az sem ritka, hogy olyan gondokkal küzd a kutyus, ami élete végéig elkíséri, ami miatt komoly költségekkel jár a gyógykezelése. Sajnos az is sokszor előfordul, hogy a szaporítótelepekről kikerülve, a hosszas utazás során elpusztulnak a kölykök és meg sem élik azt, hogy megérkezzenek a célországba.

Szigorúbb az állatvédelmi törvény

Nagy népszerűségnek örvendett a hír, amikor az országgyűlés egyöntetűen elfogadta az állatvédelmi törvény módosítását. Így aztán az állatkínzók szigorúbb büntetést kaphatnak 2022-től és már a szaporítás is büntetőjogi kategóriának minősül.  Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítását részletesen megtalálható a december 8-ai Magyar Közlönyben. A változtatások jelentős része 2022. január 1-jén hatályba lépett. Egy része viszont csak 2022. október 4-én, az állatok világnapján lép hatályba. 

S mit tehetünk mi az állatokért?

Gondolkozzunk felelősségteljesen! Nézzük meg, hogy hol vásárolunk kölyökkutyát, vagy látogassunk el egy menhelyre, hiszen rálelhetünk hű négylábú társunkra ott is, akit aztán örökbe fogadhatunk!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek