1 évnél régebbi cikk

Édes Fehérvár - a Királyi Desszertverseny margójára
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Édes Fehérvár - a Királyi Desszertverseny margójára

Új hagyomány született Székesfehérváron: 2022-ben, az Aranybulla Emlékévben a fehérváriakból álló zsűri megválasztotta az év fehérvári desszertjét. Újságíróként végigkísérni ezt a folyamatot szó szerint a napjaimat megédesítő élmény volt.

Néhány héttel a 2022. május 7-én megrendezett Királyi Desszertverseny előtt kellemes újságírói feladat pottyant az ölembe: megkértek, hogy látogassam meg a megmérettetésben részt vevő mind a 9 székesfehérvári cukrászatot. 

Hetek teltek el azóta, de még mindig az orromban érzem az ínycsiklandó, kényeztető illatokat, és a süteményes vitrinek pompás látványát, melyek végigkísérték a munkámat. Nem én vagyok az egyetlen szerintem, akinél beindult a boldogsághormon termelés, miközben sorra látogattam a cukrászdákat. (Eleve a vásárlóközönség nyilván éppen azért jár oda...)

Túl ezen, azt a teljesen szubjektív következtetést vontam le a 9 interjú végeztével, hogy aki édességekkel, süteményekkel foglalkozik, az valahogy kiegyensúlyozottabb, boldogabb ember. Jólesők voltak ezek a beszélgetések, és nem csak gasztronómiai értelemben. (Bár, megsúgom, abban is, mert nem nagyon engedtek el kóstoló nélkül. Igazán el voltam kényeztetve.)

Azért is volt kellemes hallgatni, ahogy a felkészülésről, a munkájukról beszéltek, mert egytől egyig az csengett ki a szavaikból, hogy nem tartják ezt a versenyt kifejezetten rivalizálásnak. Úgy éreztem, szívből fogalmazzák meg mindannyian - egymástól függetlenül azt a véleményt - hogy a Királyi Desszertversenyt a cukrász szakma iránti elismerésnek, kitüntetésnek érzik. Közösen  büszkék arra, hogy a székesfehérvári cukrászdák minőségi kínálattal, királyi városhoz méltó választékkal és színvonallal várják a hozzájuk látogatókat: a fehérváriakat és a turistákat egyaránt.

A fehérvári cukrászdák megédesítik a mindennapjainkat - valahogy így fogalmazott F. Szegő Krisztina, a fehérvári Tourinform iroda vezetője a versenyt beharangozó sajtótájékoztatón. Ez a szófordulat annyira megtetszett, hogy a témával foglalkozó cikkeimben is felhasználtam, mert ennél jobban semmi nem fejezheti ki: ezt az édes élményt meg kell ismételni, hajrá, legyen 2023-ban is Királyi Desszertverseny Székesfehérváron!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek