2 évnél régebbi cikk

Karácsonyi menü: otthon főzzünk vagy rendeljünk étteremből?
·Gasztrovasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com/Nicola Michalou
Karácsonyi menü: otthon főzzünk vagy rendeljünk étteremből?
·Gasztrovasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Nincs párja az otthon készített, ízletes karácsonyi vacsorának. Vagy mégis?

Régebben nagyjából szentségtörésnek gondoltam volna, ha nem otthon, saját kezűleg főzzük meg a karácsonyi asztal ünnepi étkeit.

Hiszen éppen ez adja a meghittségét, az otthonosságát. És az ünnepek idején több időnk van elmerülni a kulináris élvezetekben, mint a rohanó hétköznapokban.

Előkerülhetnek akár a régi családi receptek, a hagyományos, jól megszokott fogások, melyekre évről évre számít a család. Vagy kipróbálhatunk újdonságokat, bonyolultabb, izgalmas fogásokat, melyekre év közben nincs időnk vagy energiánk.

Étteremből rendelni személytelennek tűnt, de legalábbis olyasminek, aminek inkább rendezvényeken van helye, netán ballagásokon, nagyobb, formális családi összejöveteleken.

Őszintén megvallva még most is nagyjából így gondolom: a legjobb a házi készítésű, a magunk ízlése szerint ízesített, fűszerezett étkeket elkészíteni. Éppen ezért karácsony közeledtével lelkesen követem a főzőcsatornák ünnepi adásait, ötleteket merítek, gasztromagazinokat lapozgatok.

Viszont időközben rugalmasabb lettem, és azt is be kellett látnom: nem az étel a lényeg, hanem a minőségi családi együttlét. Az évről évre megsütött aprósütemények variációt is csökkentettem: csak akkor sütünk, ha tényleg hangulatunk van hozzá, és nem azért, hogy biztosan elkészüljön minden, amit megszoktunk.

És annak sincs értelme, ha valaki holtfáradtra főzi magát a konyhában, hogy aztán még a főzés utáni pakolás-mosogatás-takarítástól is teljesen kimerüljön, és ingerültségében ne is tudja élvezni az ünnepeket.

Szóval a kényelmes családi programokról, a pizsamában összebújva, kakaót kortyolgatva filmnézéséről vagy társasozásról nem éri meg lemondani a fárasztó főzőcskézés miatt, hogy aztán - ahogy mondani szokás - úgy zuhanjunk be a karácsonyfa alá. 

Az éttermek rendelhető karácsonyi választéka pompás és ínycsiklandó, úgyhogy akinek azon múlik a karácsony békéje, hogy nem tölt túl sok időt a konyhában, annak bizony lehet az ételrendelés a boldogság záloga.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek